Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#AnıtkabirUzun yıllar farklı şirketlerde mühendis olarak çalışan 59 yaşındaki Ragıp Vural Tandoğan, 10 yıl öce başladığı yüzmede yeni bir başarıya imza attı. 6 Ağustos’ta Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Coronado Adası’nın etrafını 5 saat 50 dakikada yüzerek geçen ilk Türk oldu.
#Ragıp Vural TandoğanAlanında dünyanın önde gelen deprem bilimcilerinden olan Prof. Dr. Naci Görür ile yeni çıkardığı kitabı “Sesimi duymayan kaldı mı”yı konuşmak için buluştuk. Kitap, 76 yaşındaki hocanın hayatını, o günün Türkiye’sini ve deprem gerçekliğini anlatıyor. En son sorulması gereken soruyu en başta sordum: “Bunca deprem, bunca uyarı, bunca çalışma… Gerçekten de sesinizi duymayan kaldı mı?” Prof. Dr. Görür’ün yanıtı net: “Duymayan yok ama umursayan da yok gibi.” Ve ekledi: “Seçim geçti unutulduk!”
#Naci Görürİstanbul Teknik Üniversitesi, Turkcell ve Ericsson iş birliğiyle kurulan 5G Teknoloji Kampüsü, imzalanan protokolle faaliyete başladı. Özel sektör ve akademiyi bir araya getiren Ar-Ge iş birliği kapsamında İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde kurulan sahada, 5G teknolojileri geliştirilecek ve nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine katkı sağlanacak. Kampüs içinde kullanılan otonom otobüs, Teknoloji Kampüsü’nün odaklanacağı ilk çalışmalar arasında yer alıyor.
#5GTürkiye'nin ilk uzay oluşumu olarak kabul edilen Bandırma Füze Kulübü kurucu 4 üyesinden hayatta kalan tek isim Atilla Yedikardaşlar (82), uzay yolculuğu heyecanını yaşadı. 1962 yılında lise öğrencisiyken 5 bin 415 metre yükseğe çıkan füzeyi yapmayı başaran Yedikardaşlar, “Keşke bugün o gemide ben de olsaydım. Alper Gezeravcı'nın yanında oturabilseydim" dedi.
#Atilla YedikardaşlarTürkiye'nin ilk uzay oluşumu olarak kabul edilen Bandırma Füze Kulübü kurucu 4 üyesinden hayatta kalan tek isim Atilla Yedikardaşlar (82), uzay yolculuğu heyecanını yaşadı. 1962 yılında lise öğrencisiyken 5 bin 415 metre yükseğe çıkan füzeyi yapmayı başaran Yedikardaşlar, “Keşke bugün o gemide ben de olsaydım. Alper Gezeravcı'nın yanında oturabilseydim" dedi.
#TürkiyeModaya ilgisi çocukluk yıllarında başlar. Her ne kadar bu alanda eğitim almak istese de ailesinin isteğiyle mimarlık okur. Profesyonel iş hayatına adım atsa da bu sektörde pek mutlu olamaz. Alaz Balıklı Tan, çocukluk hayalinin peşinden gitmek adına istifa eder. Giyim mağazasında depocu olarak işe başlayan Alaz Balıklı Tan, iyi ütü yapıp kazak katlayamadığı için buradan da ayrılır. Mimarlık yapmasa da evini dekore ettiği süreçte bir fırsatı görür. Amerika’dan bir illüstrasyon firmasının görsellerini çerçeveleterek satmaya başlar. Bu alanda yakalanan başarıyla Alaz Balıklı Tan, bir süre sonra İzmir Alaçatı’da küçük bir dükkan açma kararı alır. Dekorasyon mağazası fikri, giyim ve moda aksesuvarlarına evrilir. Bir süre sonra ikinci mağazasını Bodrum Yalıkavak’ta açan Alaz Balıklı Tan, Dizegnia’da bugün hem kendi tasarımları hem de farklı tasarımcılarla işbirliği yaparak girişimcilik yolculuğuna devam ediyor. Hedefte ise yurtdışında mağaza açmak var...
#1Diğer virüs yazılımcılarının idolü, antivirüs araştırmacılarının ise bir numaralı düşmanıydı. Kodladığı virüsler sadece bilgisayarlara büyük zarar vermekle kalmadı, yeni nesil için de çok tehlikeli bir yolun taşlarını döşedi. Peki kimdi o? Neden bunu yapıyordu?
#Dark AvengerYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Üniversiteler ne kadar çok bilim insanını tebrik, takdir ve iltifat eder, ödüllendirirse bilim orada gelişme kaydeder” dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) 250’nci yılında ilk kez düzenlenen ‘İstanbul Teknik Üniversitesi Ödülleri’ ile bilim, teknoloji ve sanat alanlarında özgün çalışmalarıyla öne çıkan bilim insanları ödül aldı.
#250’İnci Yılında İTÜ ÖdülleriYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Yurt dışında bir doktora ya da iş programına başarılı bir şekilde geçen öğrencilerimizi takdir ediyorum. Tabii ki gönül ister ki burada çalışsın, emek versin. Ama imkân çıktıysa bu imkândan yararlanarak ülkesiyle bağlarını koparmadan, ülkesine olan sadakatinden vazgeçmeden bir insan ülkesi için dünyanın her tarafında çalışabilir” dedi. YÖK Başkanı Erol Özvar, ‘İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü Kütüphanesi’ açılış törenine katıldı.
#YÖKYaklaşık 700 bin üyesiyle Türkiye’nin en büyük ticaret odası olan İTO’nun ikinci kez seçilen başkanı Şekib Avdagiç, bir Evlad-ı Fatihan... Babası Bosna, annesi ise Hersekli. İkisi de İzzetbegoviç’in ‘Müslüman Gençler’inden. Ancak baskı ve tehditler had safhaya ulaşınca tek çare kalıyor: Gitmek...O altı yaşındayken evlerine son kez bakıp bir trene biniyorlar. Kimi zaman acılar çoğu zaman da başarılarla dolu hayat hikâyesi de işte o trenin vagonunda şekilleniyor. Biz de Avdagiç’i dinlemeye bir vagonda başladık! Tesadüf eseri karşılaştığımız Kabataş-Eminönü tramvayında…
#İTOİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) kuruluşunun 250’nci yıl dönümünü kutlamaya hazırlanıyor. İTÜ, yeni akademik yılında ‘Geleceği Dönüştür’ mottosuyla mühendislik eğitimine yeni bir bakış açısı kazandırmayı hedefliyor. 250’nci Yıl Etkinlikleri Tanıtım Toplantısında konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, “Hedeflerimiz doğrultusunda “Geleceği Dönüştürürken” üniversitemizin vizyonunu ortaya koyan üç temel başlıktan hareket edeceğiz. Bunlar; aktif öğrenme, etki odaklı Ar-Ge, teknolojik ve dijital dönüşüm modelleri. Esasında, son yıllarda yaptığımız birçok çalışmayla bu vizyonumuzun altyapısını ortaya koyan adımları da atmış bulunduk” dedi.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiBirkaç gündür internette sıkça karşımıza çıkan bir fotoğraf sosyal medya paylaşımları sayesinde adeta viral haline geldi. Oldukça çarpıcı bu fotoğraf çoğu zaman ihmal ettiğimiz bir gerçeği ve bu gerçekle birlikte gelen tehlikeyi hatırlatması yönünden çok önemli…
#SOSYAL MEDYA1960’ların başından beri İskenderun’a yolum uzanır. 1960’larda dahi tarihi önemi büyük, önemli fakat boyu posu küçük bir şehirdi. Buraya, Büyük İskender’in kurduğu Küçük İskenderiye denebilir. Ne Roma ne Bizans ne de Memlûklar devrinde bu tarihi güzellik değişmiş değildir. Osmanlılar da İskenderun’a her zaman aynı bağlılığı gösterdiler.
#Büyük İskenderİlim Yayma Ödülleri’nde Büyük Ödülü alan Prof Dr. Zekai Şen, sahip olduğu hiçbir unvanı kullanmıyor. Dünyanın 500 bilim öncüsünden biri olarak gösterilen Şen’i sıradışı yapan bir diğer özelliği ise hiç sevmediği halde hocasının zoruyla eğitimine başladığı suya ömrünü adamış olması...
#Zekai ŞenSon dönemde doğalgaz, petrol ve kömür maliyetlerinin 8-10 kat arttığını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Özellikle doğalgazdaki maliyetin büyük bölümü devlet tarafından ödeniyor. 400 liralık bir faturanın 300 lirasını devlet, vatandaş adına ödüyor. Bu elektrikte yarı yarıya” diye konuştu.
#Fatih DönmezHizmete girdiğinde Türkiye’nin yenilikçi, çevreci ve yüksek teknolojili üretim merkezlerinden bir tanesi olması beklenen Yalova Makine İhtisas OSB, eğitim çalışmalarına hız verdi. Resmi kurumlar arasında imzalanan protokole göre Yalova Üniversitesi’nin Endüstri Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği bölümleri OSB içinde yer alacak ve maliyetleri Yalova Makine İhtisas OSB tarafından karşılanacak. Eğitime büyük önem veren OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, Şehit Sercan Yazar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile de pilot okul protokolü imzalamıştı.
#Sponsorlu İçerik1969’da açıldı; nice konserler, temsiller, yangınlar, depremler gördü... 2008’de kapanan, 2019’da yeni binasının temeli atılan Atatürk Kültür Merkezi, 13 yıl aradan sonra 29 Ekim’deki açılışı için gün sayıyor. Babası Hayati Tabanlıoğlu’nun yaptığı binayı yeniden inşa eden Murat Tabanlıoğlu ile yeni AKM’yi gezdik...
#AKMAlmanya’nın Nürnberg kentindeki Brunecker sokağındaki bir inşaat çalışması sırasında İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma Amerikan yapımı 125 kilo ağırlığında patlamamış 2 fünyeli bir bomba bulundu. Bomba, dün akşam saat 19.21’de etkisiz hale getirildi ve Nürnberg rahat bir nefes aldı
#Almanya