Yediğimiz sebze ve meyvelerde bulunan vitaminler sağlığın olmazsa olmazı. Peki bu vitaminler nasıl ve kim tarafından keşfedildi? Bu mikroskobik maddelere bu isimler neden verildi? İşte her gün tükettiğimiz o besin maddelerinin az bilinen tarihi...
#VitaminlerDaha İyi Yargı Derneği, adli yılın başlangıcı nedeniyle bir bildiri yayınladı. Siyaseten tarafsız düşünce kuruluşu olan Daha İyi Yargı Derneği; hukukçular, emekli hâkimler, öğretim üyeleri, avukatlar, işinsanları ve hukuk alanında öğrenim görmekte olan öğrencilerden oluşan 160 üyesiyle, Türk yargısının sorunlarını ve kök sebeplerini tespit etmek, evrensel kabul gören çözümler geliştirmek, politik, ekonomik ve toplumsal taraflar arasında mutabakat sağlamak ve daha demokratik ve kalkınmaya hizmet edecek ilke, yasa ve yöntemlerin hayata geçirilmesi için çalışıyor ve şu önerilerde bulunuyor:
#Daha İyi Yargı Derneği“Kayınvalidem hamile olduğumu öğrendiğim günden beri ayağımdaki çoraptan içimdeki atlete kadar her şeyin hesabını soruyor. Sanki karnımdaki bebeğin sahibi o, ben de bebeğin taşıyıcı anneymişim gibi davranıyor. Onun için artık varsa yoksa torunu…” Bu cümleler size de tanıdık geliyor mu? Benzer durumun parçası olan iki taraftan kişilerle konuştuk...
#HamilelikBalıklar denizlerde, göllerde görmekten en fazla heyecan ve mutluluk duyduğumuz canlılardır. Birbirinden güzel renk ve desenleri ile kendilerine hayran bırakan balık türleri yanında güçlü ve görkemli görünüşleri ile ilgimizi çeken balıklarda bulunuyor. Farklı özellikleri ile dünyada yer alan tatlı ve tuzlu sularda milyonları aşkın türü ile balıklar zengin bir canlı türü olarak ortaya çıkıyor. Evlerde özenle süsleyerek hazırladıkları akvaryumlarında balık beslemek isteyenler için Tropheus ideal gösteriliyor. Peki, Tropheus türleri ve özellikleri nelerdir? Hangi Tropheus türleri birlikte yaşar detayları ile derledik.
Ceviz her ne kadar aperatif olarak yense de yemeklere, özellikle de salatalara eklenerek de tüketiliyor. Ayrıca, beyin gelişiminde de önemli etkileri var. Peki omega-3 ve yağ asitleri açısından zengin olan cevizin faydaları neler? Sağlığa ne gibi etkileri var? Hangi miktarlarda tüketilmeli?
#Cevizin FaydalarıRamazan boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle kişi, bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine giriyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, Ramazan ayı sonrasında nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.
#Ramazan BayramıBebeklerin dünyaya geldikleri ilk andan itibaren sahip oldukları en güçlü refleksleri doğal emme güdüleridir. Emme güdüsü, bebekleri hayata ve annelerine bağlanmalarını sağlayan en doğal dürtüdür. Bebekler doğal emme içgüdüsünü tekrarlamak isterler. Bu tekrar ve tatmin duygusu bebeğinizi sakinleştirir ve özellikle uykuya dalışını kolaylaştırır. Bebeğinizin bu duygusunu günün her anında tatmin etmesine yardımcı olacak başlıca bebek ürünü ise anne ve bebeklerin vazgeçilmezi olan emziklerdir.
#EmzikDünyanın en büyük mucizelerinden biri kabul edilen anne sütü aynı zamanda emziren anneler ve anne adayları için de hassas bir dönemi işaret ediyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları Dr. Ela Tahmaz ve Dr. Ebru Gözer, anne sütü ve emzirme ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#EmzirmeSürekli ketojenik beslenmenin sağlıklı olmadığı birçok çalışmayla kanıtlanmış durumda. Çünkü kan yağlarının çok yükselmesine sebebiyet verebiliyor. Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz ketojenik beslenme hakkında bilgilendirmede bulundu.
#Ketojenik BeslenmeHamileliğin sürdüğü 9 ay boyunca anne karnında büyüyen bebeğin doğum sonrasında da gelişimi için anne ile olan bağı çok önemli. Bebeğin yaşam boyu ihtiyaç duyacağı bağışıklık sistemi için “anne sütü” eşsiz bir besin. Biyolojik olarak taklit edilemeyen tek besin olan “anne sütü” ilk altı ay içinde barındırdığı mineraller ve vitaminler ile bebeğin büyümesinde önem taşıyor.
#EmzirmeHamilelikte alınan aşırı kilolar hem hareketleri kısıtlıyor hem de doğum sonrası için sorun yaratabiliyor. Yeni doğum yapan anneler ‘Doğum kilolarından nasıl kurtulurum? ‘ sorusuna yanıt arıyor. Diyetisyen Elvan Odabaşı, doğumda alınan kiloların verilmesi ve emzirmenin kilo verme üzerindeki etkisine yönelik açıklamalarda bulundu.
#Hamilelikte Kilo AlmamakŞehrin yoğun temposu, iş stresi, trafik, gelecek kaygıları ve hayatın getirdiği diğer sıkıntılar derken pek çok insan depresyon yaşadığının farkına varmıyor. Uyku bozukluğunuz mu var, iştahınız mı değişti, halsiz mi hissediyorsunuz, suçluluk ve umutsuzluk gel-gitleri mi yaşıyorsunuz? Belki de depresyondasınız. Depresyonu yenmek için önce iyi tanımak gerektiğinin altını çizen Psikiyatri Uzmanı Dr. Gizem Hanzade Erkuş, depresyona karşı günlük reçeteler öneriyor.
#Depresyonu YenmekDiyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, diyet yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin kişinin rutini olduğunu belirterek, “Spora diyete başlandıktan belli bir süre sonra başlanabilir, kaçamak yapınca suçluluk hissedilmemeli. Bu psikolojiyi olumsuz etkiler” dedi.
#Emine YüzbaşıoğluBebekler ilk altı ay ihtiyacı olan tek besin kaynağı anne sütünü keyifle tüketirken annelere emzirme konusunda yardımcı olan pek çok faydalı ürün vardır. Özellikle çalışan annelere büyük kolaylık sağlayan bu ürünler sayesinde hem annenin hem de bebeğin emzirme süreci çok daha keyifli geçiyor. İşte annelerin emzirmesini kolaylaştıran o ürünler...
#Süt Saklama PoşetiKocaeli Valiliği, 1 Aralık'tan itibaren il genelinde 1 lira olan 250 gram ekmeğin fiyatının 1 lira 25 kuruş olmasına 4 Şubat'ta itiraz etti ancak kurulan komisyon hala zammın geri alınması yönünde bir karara varamadı. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKÖDER) Gebze Şube Başkanı Zeki Fettah,"Vatandaş ekmeği 3 aydır zamlı yiyor. Komisyonun hala karar vermemesi tuhaf ki hem de nasıl." diyerek tepkisini dile getirdi.
#Kocaeli