İnci Taneleri Nergis kimdir? sorusu izleyenler tarafından merak konusu oldu. Kanal D'nin yeni dizisi İnci Taneleri'nde Nergis, kariyeri ve hayatı ile merak edilen isim oldu. Deneyimli oyuncu Yasemin Baştan'ın hayat verdiği Nergis karakteri, dizinin merak edilenleri arasında yer alıyor. Kariyeri boyunca pek çok dizi ve filmde rol alan Yasemin Baştan, son olarak Yılmaz Erdoğan'ın kaleminden çıkan İnci Taneleri ile izleyici karşısına çıkacak. Peki, İnci Taneleri'nin Nergis'i Yasemin Baştan hangi dizilerde ve filmlerde oynadı? İşte, o isim hakkında detaylı bilgiler
#İnci TaneleriArapçada fehmetmek, bir şeyi tüm yönleriyle anlamak, idrak etmek, özümsemek ve kavramak anlamlarına gelir. Bu kelimeden türetilen istifham ise, bir şeyin iç yüzünü anlamak için karşı tarafa soru yöneltmek demektir. İstifham, aynı zamanda, hem Tekke hem de divan şairleri tarafından kullanılan bir söz sanatıdır. Edebiyatta istifham sanatı özelliklerini örnek beyitlerle birlikte derledik.
#İstifhamTecahül-i arif, leff ü neşr, mecaz-ı mürsel ve tevriye, anlamla ilgili söz sanatlarıdır. Arapça kökenli Tevriye kelimesi vera sözcüğünden türetilmiştir. Vera, hem arka hem de öte anlamına gelir. Tevriye kelimesinin sözlük anlamı ise saklamak ve asıl maksadını gizli tutmaktır. Edebiyatta ise bir kelimeyi iki farklı anlamda kullanmaya tevriye denir. Edebiyatta tevriye söz sanatına dair merak edilenleri örnek beyitlerle birlikte derledik.
Yunanca kökenli bir sözcük olan lirik, ''lir'' sözcüğünden türetilmiştir. Antik Yunan döneminde lir eşliğinde okunan şarkılara lirik denirdi. Günümüzde ise düşünce ve izlenimlerden çok duyguların ön plana çıktığı şiirler lirik olarak nitelendirilir. Lirik şiir nedir, konusu ve özellikleri nelerdir? Sizin için temsilcileri ve örnek şiirlerle birlikte ayrıntılı bir şekilde derledik.
#EğitimÖz şiir adıyla da bilinen saf şiir, 20. Yüzyılın ikinci yarısında Ahmet Haşim'in öncülüğünü üstlendiği bir edebiyat akımıdır. İkinci Yeninin öncülü kabul edilen saf şiirde, anlam ve retorik değil, kafiye ve ahenk ön planda tutulmuştur. Saf şiir nedir ve özellikleri nelerdir? Sizin için temsilcileri ve örnekleri ile birlikte ayrıntılı olarak derledik.
#EğitimDilimize Yunancadan geçen dramatik kelimesi, acıklı ve elem verici anlamına gelir. Antik Yunan döneminde dram tiyatrosu, trajedi ve komedi türlerinin harmanlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu tür oyunların giriş kısmında okunan ve oyunu özetler nitelikte olan manzum eserlere didaktik şiir denir. Didaktik şiirin özellikleri örneklerle derledik.
#EğitimTürk edebiyatında nazım türleri üçe ayrılır. Halk edebiyatında çoğunlukla güzelleme, ağıt, şathiye, devriye ve ilahi türünde şiirler kaleme alınmıştır. Divan edebiyatında ise en fazla yazılan şiir türlerinin başında gazel, tahmis, kaside ve nazire gelir. Üçüncü ve son nazım türü modern Türk şiiridir. Batı edebiyatının etkisi altında, 20. yüzyılda ortaya çıkan modern Türk şiiri, epik, dramatik, pastoral ve mensur şiir olmak üzere dörde ayrılır. Mensur Şiir nedir ve özellikleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Mensur Şiir Nedir?İlk gösterimi 30. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde gerçekleştirilen ve down sendromlu dört bireyin hayatını konu alan ‘Kromozom Kardeşler’ adlı belgesel, bu akşam saat 19.30’da televizyonda ilk kez TRT 2’de izleyiciyle buluşacak.
#KromozomYunanca kökenli bir sözcük olan lirik kelimesinin sözlük anlamı lir çalınan şarkı ya da okunan şiirdir. Ancak bu kelime günümüzde, özlem, aşk, ayrılık acısı gibi duyguların anlatıldığı manzum eserler için kullanılır. Divan edebiyatı nazım biçimleri arasında yer alan gazel, kaside, terkibibent ve muhammes lirik şiirlere örnek olarak gösterilebilir. Lirik şiir nedir? Özellikleri nelerdir? Lirik şiir yazan önemli şairler ve örnek şiirlerle birlikte detayları derledik.
#Lirik Şiir Nedir?Yazılı ve sözlü eserlerde anlatımı zenginleştirmek için söz sanatları kullanılır. En sık kullanılan söz sanatlarının başında teşbih (benzetme) gelir. Bazı söz sanatları şiire özgüdür. Bazılarına ise roman, öykü ve deneme gibi düz yazılarda da yer verilir. 5. sınıflar için söz sanatları konusunu örnek cümlelerle anlattık.
#5. Sınıf Türkçe Söz Sanatları Konu Anlatımı