Su altı dünyasında pek çok balık çeşidi barınmaktadır. Her balığın şekli, beslenme biçimi ise farklılık göstermektedir. Bazı balıklar tüketilmektedir. Kadife balığı tüketilebilen balıklar arasında yer almaktadır. Bu balık değişik pişirme şekilleri ile sunulabilmektedir. Kadife balığı Türkiye’de ve Dünyada farklı sularda yaşamaktadır. Balığın özellikleri ve pişirme şekilleri ile ilgili detayları derledik.
4 bin civarında patates çeşidine, ömrümüzde görmediğimiz kök bitkilere, Amazonlar’dan gelen envai çeşit lezzete sahip Peru mutfağı... Şef Gaston Acurio’nun Paris’te aldığı eğitim sonrası ülkesine dönüp bir Fransız lokantası açması ve kendi yemeklerini menüye eklemesine dek neredeyse bir sır olarak kalmış... Oysa bu yıl Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinde başkent Lima’dan 4 restoran var. O restoranlardan ikisini, Kjolle ve Mayta’yı ziyaret ettim...
#PeruBalık sezonunun yavaş yavaş açılmaya başladığı bu günlerde, sizlere faydalı olacağını düşündüğüm deniz ürünleri ile ilgili bir yazı hazırladım. Balıkların besin değeri kadar tüketildikleri mevsimler de oldukça önemlidir. Peki, hangi balık hangi ayda yenmelidir? İşte, balık takvimi ve size kılavuzluk edecek besin değerleri...
#Deniz ÜrünleriBalık avı yasağı Marmara, Karadeniz ve Ege için 1 Eylül’de sonlandı. Akdeniz’deyse 15 Eylül’de bitecek. Bereketli denizlerimizin sahip olduğu çeşitlilik sofralarımıza da yansıyacak elbette. Balık türlerini korumanın önemine değinen yemek kültürü yazarı Ayfer Yavi “Bu ay istavrit, sardalya, barbunya, tekir, çipura, lüfer yağlanır, lezzetlenir. Palamut irileşir ve bollaşır” diyor. Beslenme uzmanı yazarımızBerrin Yiğit’e göreyse balık, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez unsuru...
#BalıkModern sınıflandırmanın dördüncü alemi hayvanlar alemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Hayvanlar alemi bitkilerden farklı olarak yer değiştirebilen uyarılara cevap veren canlılardan meydana gelir. Bu canlılar besinleri vücutlarının içinde sindirirler. Aynı zamanda hayvanlar alemi çok çeşitli canlı türlerinden oluşur. Örneğin suda yaşayan canlılar ve karada yaşayan canlılar buna örnek olarak verilebilir. Yürüyen kedi balığı da bu canlı türlerinden sadece bir tanesidir. Yürüyen kedi balığı nedir, özellikleri nelerdir, eti yenir mi, türleri nelerdir, nerede yaşar ve nasıl beslenir detayları ile derledik.
Dünyanın en çok bilinen ve önemli balık türleri içerisinde Nil balığı gelmektedir. Aynı zamanda pek çok özelliği ile öne çıkan bir balık türü olduğunu ifade etmek mümkün. Peki Nil balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi tüm detayları ile derledik.
Tatlı su balığı olarak öne çıkan bayağı yayın balığı, aynı zamanda en çok avlanan türler içerisinde gelir. Peki bayağı yayın balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Gelebicin balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
İç Anadolu’yla Doğu Anadolu’nun kesişme noktasındaki Tödürge Gölü birçok canlı için çekim noktası. Kuşların üremek, göç yolunda dinlenmek, beslenmek için uğrayıp şenlik alanına çevirdiği göl, güzelliğiyle de gezginleri, kuş gözlemcilerini, doğa fotoğrafçılarını ve yürüyüşseverleri çok mutlu ediyor.
#SeyahatBalık bakan insanlar balıklarının uyuyup uyumadıklarını merak etmektedir. Balıklarla ilgili en merak edilen konulardan bir tanesi de su içip içmedikleridir. Balıkların suyun içinde nasıl uyudukları veya nasıl su içtikleri insanlar tarafından araştırılmaktadır. Balıklar uyur mu? Balıklar su içer mi? Sizler için balıklarla ilgili tüm detayları derledik.
#Balıklar Uyur Mu Ve Su İçer Mi?Afyonkarahisar'ın Çay ilçesi Eber beldesinde tektonik kökenli son buzul çağı göllerinden Eber Gölü için tehlike çanları çalıyor. Gölün yüzde 80'i kurudu. Su derinliği bir dönem 24 metre olan Eber Gölü'nün su seviyesi 1 metreye kadar düştü. Kuşlar ve su canlılarının tehlike altında olduğunu söyleyen Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, yöre halkının üzüntüsünü "Göle her bakımdan ihanet ettik. Hiç bitmez, kirlenmez, tükenmez sandık; o da canlıymış, bilemedik" sözleriyle ifade etti.
#AntalyaELAZIĞ'da Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Balık Müzesi'nde 120 deniz canlısı sergileniyor. Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Özkan Özbay, 2015 yılında kurulan müzenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki en büyük balık müzesi olduğunu belirterek, "Malum dijital çağdayız. Pandemide gördüğümüz gibi her şey uzaktan oluyor. Bu yüzden dijital balık müzesi hayalimiz de var" dedi.
#ElazığAkvaryum genellikle camdan yapılan veya yüksek kaliteli plastikten üretilen bir üründür. Bununla beraber genellikle balıklar için veya omurgasız canlılar için bu ürünler tercih edilebilir. Akvaryum içerisinde amfibyumlar, deniz memelileri, sürüngenler ve suda yaşayan canlı bitkiler bakılabilir. Sizler için akvaryum hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
#Akvaryum FiyatlarıTürkiye'nin 243. tabiat parkı ilan edilen Günpınar Şelalesi, büyük bir ilgi görüyor. Mavinin ve yeşilin her tonunu ziyaretçileriyle buluşturan Günpınar Şelalesi, 40 metre yükseklikten dökülen Türkiye'deki birkaç şelaleden biri. Peki, Günpınar Şelalesi nerede, hangi ilçenin sınırları içerisinde?
#Günpınar ŞelalesiYaylaları, dereleri, damak çatlatan lezzetleriyle Türkiye'nin en yeşil yerlerinden Rize... İstanbul gibi beton yığını haline gelen bir şehirde yaşıyor ve yeşillik arama peşine düştüyseniz Rize en doğru adres… Peki Rize’de nereleri gezmeli, neler yapmalı? İşte size Rize gezi rehberi…
#Rize GezisiPendik’in Kurtdoğmuş Köyü’nün mazisi 1300’lü yıllara kadar gidiyor. Ama 1970’lerin başında Ömerli Barajı’nın hizmete girmesiyle buralarda her şey baştan yazılmış. Orhan Gazi’nin ‘kurt asker’ yetiştirdiği topraklarda şimdi az sayıda köylü, gölet manzarası ve koca bir tarih var.
#Pendik