Sinüs taşikardisi, diğer bir ismi ile kalp çarpıntısı olarak da bilinir. Sinüs taşikardisi, ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarabilecek durumlar arasında yer alır. Bu nedenle de pek çok kişi bu konuda bilgi almaya çalışıyor. Sinüs Taşikardisi nedir, kaç olmalıdır sizler için derledik.
#Sinüs TaşikardisiSon dönemlerin ses getiren dizisi Camdaki Kız’ın dikkat çeken karakterlerinden biri olan Feride’nin taşikardi hastalığının olduğunu söylemesi ile birlikte belki de pek çoğumuzun bilimsel adıyla ilk kez duyduğu taşikardi hastalığı merakla sorgulanmaya başlandı. Diğer adı kalp çarpıntısı olan taşikardi nedir, nedenleri nelerdir? İşte Camdaki Kız Feride’nin hastalığı taşikardi ile ilgili tüm merak edilenler…
#Camdaki Kız FerideKalp atışı hızı, korku ve endişe durumlarından veya zorlu spor çalışmalarından etkilenebilir. Fakat herhangi bir sebep olmadan kalbin çok hızlı atması risklidir ve bu durum taşikardi olarak adlandırılır. Peki taşikardi nedir, neden olur? İşte taşikardi belirtileri ve tedavisi...
#TaşikardiPediatrik Doğumsal Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Çeliker, “Çocuklarda taşikardiye, yani kalp hızının normal düzeylerin çok üzerinde seyrettiği durumlara, erişkinlere göre daha az rastlanıyor. Ancak 5-6 yaşından sonra devam eden ve tedavi edilmeyen taşikardiler ileride bireyin yaşamında ciddi sorunlar doğurabiliyor” dedi. Çeliker, çocuklarda taşikardi ile ilgili uygulanması gereken teşhis ve tedavi sürecini anlattı.
#ÇocukTaşikardi, kalbe baskı yapan veya dokusuna zarar veren herhangi bir durumda ortaya çıkabilir. Kafein içeren içeceklere fazlaca yüklenmek, nikotinin (sigara) ve/veya alkolün dozunu yükseltmek de bir taşikardi atağının sebebi olabilir. Peki, taşikardi nedir, neden olur?
#TaşikardiHastalara uygulanan birçok kan testi bulunmaktadır. Bu testlerden birisi de MCHC testidir. Hastaların anemi tespitinde yapılan bir testtir. Hemoglobin yoğunluğunu ölçmek amacıyla yapılır. Peki, MCHC nedir? MCHC değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere MCHC testi hakkında merak edilenleri detaylıca açıkladık.
#Mchc NedirEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Turhan, enfekte kenenin insanları ısırması ile ortaya çıkan bakteriyel bir enfeksiyon hastalığı olan Lyme’a yönelik bilgi verdi. Prof. Dr. Turhan, “Pek çok hastalıkla karıştırıldığı için teşhisi zordur. Türkiye’de muzdarip 7 ila 10 milyon kişi bulunduğu tahmin ediliyor. Dünya üzerinde 350 civarı hastalığı taklit edebilen Lyme hastalığı taşıyan kişileri teşhis etme konusunda zorluyor” dedi.
#Vedat TurhanFinal öncesi en çok konuşulan isim Messi ve onunla ilgili sosyal medyada dönen materyallerin haddi hesabı yok. Öte yanda final maçı öncesi Fransa Milli Takımı’nda Deve Virüsü alarmı verildi.
#Dünya KupasıHipokalemi, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da yüksek önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Hipokalemi nedir öğrenebilir ve neden olduğu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Hipokale nedir? Neden olur? En önemli komplikasyonu nedir? Hipokalemi neden alkaloz yapar tüm detayları ile derledik.
Sosyal fobi, diğer insanlarla etkileşimi içeren toplumsal durumlar sonucunda ortaya çıkan bir tür kaygı bozukluğudur. Bu rahatsızlık genellikle diğer insanlar tarafından küçük düşürülme ve olumsuz değerlendirilme korkusundan kaynaklanır. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da bilinen bu bozukluk, toplumda yaygın olarak görülen bir sorundur. Sosyal Fobi nedir, türleri nelerdir sizler için derledik.
#Sosyal FobiTiroid bezindeki faza çalışma durumu, bazı ilaçların kullanımı, gebelik, kalp damar hastalığı, sigara ve alkol tüketimi, anemi, vitamin eksiklikleri, genç yaştakiler için yoğun iş hayatı, kalp ritimlerinin bozukluğu ve stres gibi nedenlerle kalp çarpıntıları ve nefes darlığı meydana gelebilmektedir. Kalp çarpıntısı nedir? Kalp çarpıntısı nasıl geçer? Sorularına ait tüm detayları hazırladık.
#Çarpıntı Neden Olurİnsan vücudu için oksijen oldukça önemlidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen karşılanmadığında vücut bazı tepkimeler gösterir. Hipoksi bu durumla alakalı bir sağlık sorunudur. Hipoksinin neden olduğu ve kimlerde görüldüğü insanların merak ettiği konulardır. Hipoksi nedir ve neden olur? Hipoksi (Oksijen eksikliği) belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hipoksi Nedir?Aritmi pek çok kişide görülen bir sağlık sorunudur. Kişiler aritmi hastalığı hakkında bilgi sahibi olmak için pek çok kaynaktan yardım alabiliyor. Aritmi hastalığının nasıl ortaya çıktığı da merak edilen sorulardan birisidir. Aritmi nedir ve neden olur? Aritmi nasıl geçer ve tedavisi nasıldır? Aritmi belirtileri hakkında bilgileri derledik.
#Aritmi Nedir?Vücudun genel akışı ve belli bir düzeni bulunmaktadır. Sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmak için de bu yapının asla bozulmaması gerekir. Özellikle de emboli ortaya çıktığı takdirde çok dikkat ederek önlem alınması gerekir. Emboli nedir ve neden olur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Emboli Nedir Ve Neden Olur?Miyokardit, belirli dönemlerde öne çıkan sağlık problemleri arasında yer alıyor. Kalp kası iltihabı olarak da bilinen miyokardit, virüs kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Covid-19'un da miyokardit hastalığa sebep olduğuna dair bulguların ortaya çıkmasının ardından dikkat çeken bu hastalık, elektrokardiyografi ile tespit edilebilmektedir. Peki, miyokardit nedir? İşte, o hastalığın belirtileri ve sebepleri hakkında detaylı bilgiler
#MiyokarditKoronavirüs sonrası spora başlamak isteyen yetişkin ve çocuklara uyarılarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Ömer Fikri Eralp, spor öncesi bazı tetkiklerin yapılması gerektiğine dikkat çekti. Eralp, “Özellikle dolaşım ve solunum problemlerinin olup olmadığı muhakkak tespit edilmelidir. Bunun için ebeveynler, koçlar ve antrenörlere büyük görev düşüyor” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Ömer Fikri EralpKalp ritminde görülen bozukluğun ve kalbin olması gereken ritme göre daha yavaş ya da daha hızlı çarpmasının kalpte ritim bozukluğuna neden olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Naser Can, “Kardiyak aritmilerde erken teşhis ve uygun tedavi kalp krizi, felç ve ani ölüm risklerini minimuma indirir” dedi.
#Kardiyoloji UzmanıCilt, eklem, böbrek, beyin, kalp ve damarlar gibi çeşitli organlara zarar veren otoimmün bir hastalık olan Lupus'un daha çok 15-45 yaş arasında görüldüğünü söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kemal Kunovac, lupus hastalığının kalp krizlerine ve ani ölümlere yol açabileceğini söyledi, uyarılarda bulundu.
#LupusKardiyoloji Uzmanı Dr. Kemal Kunovac, cilt, eklem, böbrek, beyin, kalp ve damarlar gibi çeşitli organlara zarar veren otoimmün bir hastalık olan Lupus'un daha çok 15-45 yaş arasında görüldüğünü söyleyerek, "Hastaların yüzde 90’ını kadınlar oluşturuyor. Bu hastalık kalp krizlerine ve ani ölümlere yol açabilir” dedi.
#Uzm. Dr. Kemal KunovacMIS-C sendromu son yapılan araştırmalarla yeniden gündeme geldi. Uzman Dr. Binnaz Çelik, "Çocuklarda koronavirüs sırasında veya 4-6 hafta sonrasında Multifinflavotuvar Sendromu (MIS-C) sendromu gelişebiliyor. Bu sendroma yakalanan çocuklarda ateş oluyor, sonrasında ciltte döküntüler, kalple ilgili yorulmalar olabiliyor" dedi. Multisistem İnflamatuar Sendromu yani MIS-C ‘Kawasaki’ hastalığına benzer bulgularla kendisini gösteriyor. Peki, MIS-C sendromu nedir? İşte, belirtileri ve hastalıkla ilgili bilgiler.
#MIS-C Sendromu NedirDüzen sağlık grubu Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, koronavirüs çocuklarda en çok 6-10 yaş aralığında görüldüğünü, daha hafif seyrettiğini ve belirtilerinin de yetişkinlerle aynı olmadığını belirtti. Taşkınoğlu Hürriyet’e şunları söyledi:
#Meltem ÖZGENÇ / ANKARAİstanbul Sağlık Müdürlüğü, ıspanak ve ıspanağa benzer bitki zehirlenmesiyle ilgili 108 vatandaşın hastanelere başvurduğunu, 80'inin taburcu edildiğini, 28’inin ise takibi ve tedavisinin acil gözlem servislerinde devam ettiğini duyurdu. Öte yandan Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kapıkıran, ıspanak üretimi sırasında ’atropa belladonna’ diye adlandırılan yabani ot tohumunun, yerli tohumlarla karışmış olabileceğini söyledi.
#İstanbuş