Ekmekten deterjana bebek bezinden oyuncağa, marketlerden aldığımız neredeyse tüm paketli ürünlerin üzerinde barkodlar var. Üstelik dünyanın neresine gidersek gidelim, barkodlar aynı şekilde çalışıyor, aynı şeyi anlatıyor. Peki bu siyah beyaz çizgilerin nereden çıktığını biliyor muydunuz? İşte barkodların sizi şaşırtacak ilginç tarihi...
#BarkodErdem Kaya Patent Genel Müdürü Erdem Kaya, ana amaçlarının fikirleri değere dönüştürme sürecine katkı koymak olduğunu belirterek, ülke olarak rekabetçi, sürdürülebilir ve kârlı bir ekosistem haline dönüşebilmek için katma değerli ürünler için geliştirilen fikirlerin korunması gerektiğini söyledi.
#Burcu BaşarBir önceki yazımda, giyilebilir cihazların geçmişten itibaren gelişimini ve sağlık alanında öne çıkan uygulama alanlarını analiz etmiştim. Son dönemlerde giyilebilir cihazların hem daha hızlı ve gelişmiş hale gelmesi, hem de giderek küçülmesi bu teknolojinin sürekli olarak daha fazla ve farklı alanlarda tüketicilerin kullanımına sunulmasını ve bunun sonuncunda da hayatımızın birer parçası haline gelmesini sağlıyor.
#Ergi ŞenerHer yaştan birçok insan özellikle yaz aylarında denize ya da havuza girmek istiyor ancak bazıları için yüzme bilmemek bu isteğin önüne engel olarak çıkıyor. Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü’nün Küresel Boğulma Raporu’na göre her yıl ortalama 372 bin kişi boğularak yaşamını yitiriyor. Yani yüzme bilmeden suya girmek oldukça tehlikeli.
#Yüzma Bilmeyenlerİnsanlık tarihinin belki de en önemli giysilerinden elde sadece dört adet kaldı. Bu nedenle NASA harıl harıl yeni uzay giysisi geliştirmeye çalışıyor. Bu girişimlerin faturası da oldukça büyük. Peki böyle bir zamanda bu kadar büyük bir masrafa gerçekten ihtiyaç var mı? Tüm detaylar haberimizde...
#NASARazer, CES 2021 için iki yeni konsept tasarımı duyurdu: Dünyanın en akıllı ve sosyal olarak kullanışlı yüz maskesi olan Project Hazel ve yeni nesil atmosfer alanı (immersion) için kompakt, entegre bir oyun koltuğu olan Project Brooklyn.
#RazerMANİSA’da, üniversite- sanayi iş birliğiyle tamamen yerli ve milli sermaye ile seri üretimi gerçekleşen, daha önce tanesi 600 dolara ithal edilen akıllı omurga vidaları, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, dünyanın dört bir yanındaki 13 ülkeye 1000 dolara ihraç ediliyor.
#Akıllı Omurga VidalarıOmurga rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan ve bir zamanlar tanesi bin 250 dolardan yurt dışından satın alınan akıllı omurga vidaları artık Manisa’da üretilerek bugün dünyanın dört bir yanına ihracatı gerçekleştiriliyor. Tamamen yerli ve milli sermaye ile üretimi yapılan akıllı omurga vidalarıyla ameliyatlarda yakalanan klinik başarı taleplerin de hızla artmasını sağlıyor.
#Omurga RahatsızlıklarıSen Çal Kapımı 8. bölümüyle 2 Eylül Çarşamba akşamı ekranlara geldi. Serkan'ın Eda'yı tasarımın çalınması konusunda suçladığı son bölümde, Selin'in bu durumu fırsata çevirmesi dikkat çekti. Sen Çal Kapımı dizisinin son bölümünün ardından gözler yeni bölüm fragmanına çevrildi. Peki, Sen Çal Kapımı 9. yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? İşte, Sen Çal Kapımı 8. bölüm özeti ve yeni bölüm fragmanıyla ilgili merak edilenler.
#Sen Çal Kapımı FragmanSen Çal Kapımı 8. yeni bölüm fragmanı ekranlara geldi. Çarşamba akşamları izleyici karşısına çıkan Sen Çal Kapımı dizisinin 2 Eylül'de yayınlanacak olan yeni bölümüne ilişkin fragmanında Eda'nın Serkan'a yüzüğü verdiğini söylemesi akıllara, 'Eda ve Serkan ayrılacak mı?' sorusunu getirdi. Serkan'ın Eda'yı çalınan tasarım konusunda suçlaması ve bu durum karşısında Selin'in yapacakları ise yeni bölüme damga vuracak. İşte, Sen Çal Kapımı 8. yeni bölüm fragmanı ve bu haftaki bölümün özeti.
#Sen Çal Kapımı Fragmanİsmail Koyuncu, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü olarak atanmasının ardından araştırılan isim olmaya başladı. İTÜ bünyesinde pek çok görevde bulunan İsmail Koyuncu, TÜBİTAK bünyesinde de bazı görevlerde bulundu. Peki, Prof. Dr. İsmail Koyuncu kimdir ve nereli? İşte, İTÜ Rektörü İsmail Koyuncu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#İsmail KoyuncuCumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ikinci yılında önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, ''Kimsenin hakkına göz dikmeyen ama kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz'' dedi. Libya'daki gelişmelerle ilgili de konuşan Erdoğan, ''Son zamanlardaki bazı gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kimse heveslenmesin ona da prim vermeyeceğiz'' ifadelerini kullandı. ''Biz ne sismik araştırma gemilerimizle, ne sondaj gemilerimizle birilerinin iznine tabi değiliz'' diyen Erdoğan, ''Biz uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa Doğu Akdeniz’de haklarımız neyse bu çerçeve içinde bu adımlarımızı attık. Bundan soran da bu adımlarımızı atmaya devam edeceğiz'' diye konuştu. Erdoğan konuşmasında ayrıca ''2019 yılında elektriğimizin yüzde 62'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan ürettik. Yani enerjide de artık Türkiye muhtaç olmaktan çıkmıştır ve çıkıyor'' sözlerine de yer verdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMicrosoft’un Türkiye’de kadınların teknolojide daha fazla söz sahibi olması için her yıl düzenlediği Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının 2020 kazananları belli oldu. Microsoft Teams üzerinden gerçekleşen aday sunumları ve jüri oylamaları sonucunda toplam 5 faklı kategoride yılın en iyi projeleri değerlendirildi.
#MicrosoftBursalı Reisoğlu İplik Mensucat Ticaret ve Sanayi A.Ş. firması hayata geçirdiği Ar-Ge Projesi ile yeni fırsatlara zemin hazırladı. TÜBİTAK’a başvuran ve aldığı destekle e-ticaret sitesini geliştiren işletme, tasarımcıların hünerlerini sergileme ve kazanç elde etmelerine fırsat tanıdı. Firmanın Ar-Ge Yöneticisi Sait Yılmaz, tasarım ihracıyla birlikte kullandıkları yazılımın da lisans olarak satış ve pazarlamasını düşündüklerini söyledi.
#BursaTürkiye ve dünyanın ilk kez dün gördüğü yerli otomobil, tasarımı ve özellikleri ile beğenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Devrim otomobilinin önünü kestiler ama devrin otomobilinin önünü kesemeyecekler' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2022'de yolları çıkması beklenen otomobille ilgili şu detayları verdi. "2020'de şarj alt yapımız hazır olacak. Şimdiden bu otomobil yerli ve millidir. Aracımız çevreyi hiç kirletmeyecek. Avrupa'nın klasik olmayan doğuştan elektrikli ilk ve tek SUV modelinin sahibi olacağız. Küresel bir marka peşindeyiz."
#Yerli OtomobilMilli Eğitim Bakanlığı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Yıldız Teknopark ve Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri A.Ş arasında bir işbirliği protokolü imzalandı. Bu işbirliği kapsamında, liseli gençler, kod yazmadan robot yapımına kadar birçok konuda akademisyenlerden ve iş dünyasındaki tecrübeli isimlerden eğitim alacak.
#YazılımTÜBİTAK SAGE Süpersonik Raylı Test Hattı ve hattın bulunduğu Test Kampüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Yapı Merkezi tarafından anahtar teslim olarak tamamlanan proje tamamen yerli imkanlarla gerçekleştirildi. TÜBİTAK SAGE Süpersonik Raylı Test Hattı, 2 bin metrelik uzunluğu ile Avrupa’nın en uzun ve en yüksek kapasiteli hattı olarak hizmete açıldı.
#Tübitak