İzmir Ekol Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Osman Gücük, toplumda her 10 kişiden birinde ömrünün herhangi bir aşamasında taş oluştuğunu, ancak özellikle beslenme, yaşam tarzı ve çevresel etkenlerdeki bozulmaların, hastalığın daha sık görülmesine sebep olduğunu söyledi. Tüm yaşam boyunca taş düşürme riskinin erkeklerde 10 erkekte 1 iken, bu sayının kadınlarda ise 30 kadında 1 olduğunu belirten Opr. Dr. Osman Gücük, “Taş hastalığı her yaş grubunda görülebilmekle birlikte, sıklık 20-50 yaşları arasında artmaktadır. Yaşamı boyunca bir kez üriner sisteminde taş problemi yaşamış bir kişinin 1 yıl içerisinde aynı problemle tekrar karşılaşma olasılığı yaklaşık yüzde 10, beşinci yılda yüzde 35 ve onuncu yılda yüzde 50’dir. Ailesinde üriner sistem taşı hikayesi olanlar yüksek risk grubundadırlar. Genetik yatkınlık, taş oluşumundaki önemli bir risk faktörüdür” dedi.
#1Uzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın AğrısıEĞER böbrek taşı sorununuz varsa yediklerinize ve içtiklerinize daha fazla özen göstermeli, bol miktarda su içmelisiniz. İşte rahatsızlığı olanlar için daha az tüketilmesi gereken yiyecekler ve dikkat edilmesi gereken hususlar listesi. İstinye Üniversite Hastanesi Bahçeşehir Liv Hospital Üroloji Kliniği’nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Karaköse anlattı:
#1Evde sağlık takibinin bir sonraki adımı akıllı tuvaletler. Her şeyin akıllısına ayak uydursak da konu tuvalet olunca tepkiler de biraz farklı olabiliyor. ‘Paylaşmadığımız bir bu kalmıştı’ dediğinizi duyar gibiyim. Peki sağlık takibinde doktorların da işini kolaylaştıracak akıllı tuvaletlere hazır mıyız?
#TeknolojiYüzyıllardır böbrek taşı ağrısı çeken insanoğlu taşı düşürmek için doğal ve şifalı bitkilere/taşlara başvuruyor. Bıçak altına yatmayım diye iyi geldiğine inandıkları şifalı otlar ve taşlar ile bu dertten kurtulmaya çalışanların sayısı hiç de az değil. Peki, kulaktan kulağa dolanan bu efsanelerin bilimsel karşılığını duymaya hazır mısınız?
#Böbrek TaşıMAVİ Hospital Üroloji Uzmanı Op. Dr. Yusuf Kürşad Özdamar, idrar yolu taş hastalıkları hakkında önemli bilgiler paylaştı. “Üriner sistem tas hastalığı, idrar yollarını herhangi bir yerinde taşın mevcut olmasıdır” diyen Op. Dr. Yusuf Kürşad Özdamar, “Tedavi edilmediği takdirde böbrek fonksiyonlarının kaybına yol açabilir. Erken çocukluk döneminden başlamak üzere tüm yaş gruplarında idrar yolu taşları görülebilir” dedi.
#İzmirÖZEL İzmir Gazi Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ümit Yıldırım, böbrek taşlarının kanser kadar ciddiye alınması gerektiğini belirterek, böbrek taşlarının tedavisinin eskiye oranla daha kolay olduğunu ve ameliyatın ertesi günü hastanın evine ve işine dönüp, normal hayatına kaldığı yerden devam edebildiğini söyledi.
#İzmirBöbrek taş hastalığı oldukça yaygın izlenen bir sağlık sorunudur ve görülme sıklığı son 30 yılda dramatik bir şekilde artmaktadır. Yaşamı boyunca bir kişinin böbrek taş hastalığına yakalanma oranı 1980’li yıllarda %3 olarak bildirilirken, 90’lı yıllarda bu oran %5, günümüzde ise %10 olarak bildirilmektedir. Bu artıştan özellikle sedanter yaşam tarzı ve değişen beslenme alışkanlıkları sorumlu tutulmaktadır.
#Böbrek TaşıBöbrek taşları, böbrek boşluklarında gelişmektedir. Toplumda yaşayan her 10 kişiden biri ömrü boyunca taş hastalığı ile karşılaşabilmektedir. İyi bir değerlendirme sonucu uygulanacak bir diyet düzenlemesi böbreklerde yeni taş oluşumunu ve mevcut taşların büyümesini anlamlı ölçüde azaltabilmektedir. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, böbrek taşına karşı beslenme önerilerini paylaştı.
#Böbrek TaşıÜroloji Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Gençbay, fast food tarzı beslenme, meşrubatlar, genetiği değiştirilmiş ürünler, yetersiz ve sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve az su tüketiminin obezitenin artmasına neden olduğunu, idrardaki dengeyi de taş oluşumu lehine bozduğunu söyledi.
#BeslenmeGece saatlerinde şiddetli sancılarla uykudan uyandıran böbrek taşı sorunu kimi zaman hayatı kabusa çeviriyor. Bu sorunla başa çıkan kimselerin ise denemediği yol kalmıyor. Peki, böbrek taşının oluşmaması için neler yapabiliriz? Böbrek hastalıklarının tedavisine yardımcı olan ve böbreklere iyi gelen besinler neler? İşte merak edilen sorulara dair uzmanlardan öneriler…
#Böbrek TaşıKoronavirüs enfeksiyonu nedeniyle evde kaldığımız ve hareketsiz yaşam sürdüğümüz bu dönemde değişen beslenme alışkanlıkları ve yetersiz sıvı pek çok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Bunlardan biri de dayanılmaz ağrı ile belirti veren böbrek taşı… Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Levend Özkan, böbrek taşı oluşumunu engellemek için önerilerde bulundu.
#Böbrek TaşıVan'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hastaneye gitmeye çekinen böbrek hastası 60 yaşındaki Halis Akşit, tedavilerini aksatınca enfeksiyon dolayısıyla sağ böbreğini kaybetmeyle karşı karşıya kaldı.
#KoronavirüsÜroloji Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Gençbay, erkeklerde kadınlara göre 2-3 kat daha fazla görüldüğü bilinen böbrek taşının artık kadınlarda görülme sıklığının dünya çapında artış gösterdiğini söyledi. Gençbay, artışın en büyük nedeninin obezite ve yanlış beslenme olduğu bilgisini verdi.
#Böbrek TaşıErkeklerde, kadınlara oranla daha sık karşılaşılan böbrek taşlarının nedeninin genelde sıvı alımı azlığı ve metabolik bozukluklardan kaynaklandığını belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Tolga Gülpınar, hastalığın risk faktörleri arasında coğrafi şartların, yanlış beslenmenin ve obezitenin etkili olduğunu söyledi. Gülpınar, “Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde hastalığın görülme oranı daha yüksektir” dedi.
#Böbrek TaşıÖzellikle de gece saatlerinde şiddetli sancılarla uykudan uyandıran, yaşamı kabusa çeviren bir sorun; böbrek taşı. Halk arasında ‘idrar yollarından kum dökme’ olarak bilinen bu hastalık erkeklerde kadınlara göre iki üç kat daha fazla görülüyor. Doç. Dr. Hakan Özveri, böbrek taşının en çok yetersiz sıvı alımından kaynaklandığını belirterek “Bununla birlikte, son yıllarda sağlıksız beslenme, aşırı tuz tüketimi ve yüksek proteinli diyetler yapılması da idrardaki mineral yoğunluğunun, böbreğin eritebileceğinden fazla miktarda olmasına ve böbrek taşları oluşumuna neden oluyor” diyor.
Kadın erkek herkesin hayat boyu en az bir defa yaşadığı rahatsızlıklardan biridir idrar yolu enfeksiyonu. Üriner sistemde ortaya çıkan iltihaplanma durumlarına verilen genel ad olan bu enfeksiyon, bakteri mantar ya da virüslerden kaynaklanıyor. Peki, idrar yolları enfeksiyonu deyince tam olarak ne anlamak gerekir, bu enfeksiyona yol açan etmenler neler ve bu enfeksiyonlardan korunmak mümkün mü? İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Bennur Esen Atay, idrar yolu hastalıkları hakkında merak ettiklerinizi anlatıyor.
#Üriner SistemHer yaş grubundan insanda görülebilen ve tedavi edilmediği takdirde sağlığı tehdit eden boyutlara ulaşan böbrek taşları, vücutta birçok faktörün bir araya gelmesi ile ortaya çıkabiliyor. Böbrek taşında ağrılar şiddetli, bıçak saplanır tarzda olabildiği gibi bazen de uzun sürebilen ve dayanılabilen yan ağrıları olabilmektedir. Peki, böbrek taşı nasıl anlaşılır ve nasıl düşer?
#Böbrek TaşıBöbrek taşı düşürmek, doğum sancısı kadar zorlu bir süreç. Hayat kalitesini olumsuz etkileyen, bıçak saplanır şekilde ağrıya yol açan böbrek taşı ağrısından bazı basit ama etkili yöntemlerle korunabilirsiniz. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ali Murat Gökçe, böbrek taşlarının ne olduğunu ve korunma yöntemlerini anlattı.
#Böbrek Dostu BesinlerKadınlarda taş hastalığı sık görülüyor mu sorusu “nasıl yani, kadınlara özel bir takım nedenlerle taş oluşumunda bir değişiklik mi oluyor?” sorusunu akla getiriyor. Sorunun cevabını hemen vereyim, evet! Yapılan çalışmalar kadınlarda taş hastalığının artmaya başladığını gösteriyor.
#Kadınlarda TaşTürkiye'de her 10-12 kişiden birinin böbreklerinde taş var. Yüzde 3-5 olan dünya ortalamasının üzerindeki bu oran, bizi ‘taş kuşağı’na sokuyor. Yani böbrek ve idrar yollarındaki taş hastalığının hem çocuk hem de erişkinlerde sık rastlanıldığı ülkeler arasındayız. Taş kuşağındaki ülkelerin en önemli özelliği, sıcak iklime sahip olmaları. Kişilerin çok terleyip az su içmesi de hastalığa zemin hazırlıyor. Bu kuşakta Türkiye’nin yanı sıra İran, S. Arabistan, Pakistan, Hindistan, Amerika’nın güneyi ve kısmen Akdeniz ülkeleri yer alıyor.
#GazetehaberleriBöbrek ve üriner sistem taş hastalığı tüm dünyada toplum sağlığını tehdit etmektedir. Toplumda her on kişiden birinde ömrünün herhangi bir aşamasında taş oluşur ancak özellikle beslenme, yaşam tarzı ve çevresel etkenlerdeki bozulmalar hastalığın daha sık karşımıza çıkmasına sebep olmaktadır. Tüm yaşam boyunca taş düşürme riski erkeklerde 10 erkekte 1’ken, bu sayı 35-40 kadında 1’dir. Doç. Dr. Yavuz Özdemir böbrek taşlarının en çok 20-25 yaşları arasında görüldüğüne dikkat çekti.
#Böbrek SağlığıBöbrek ve idrar yolu taş hastalığı ülkemizde en sık görülen sağlık sorunlarındandır. Doğru tedavi seçiminde taşın büyüklüğünün ve yerinin çok önemli olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Koyuncu, “En hızlı ve başarılı tedavi şekli endoskopik cerrahidir. Hastalar ameliyattan bir gün sonra günlük yaşamlarına dönebiliyorlar” dedi.
#Tedavi