Güncelleme Tarihi:
TAKİBİ DE ÖNEMLİ
Taş hastalığı tekrar eden bir hastalık mıdır sorusuna da yanıt veren Op. Dr. Yusuf Kürşad Özdamar, şöyle devam etti: “İdrar yolu taş hastalığı yapılan çalışmalar ile ortaya konulmuştur ki tekrar edebilen bir hastalık. Bir insanın böbreğinde ya da idrar yollarında herhangi bir zamanda bir defa taş oluşmuş ise aynı yıl içinde yeniden taş oluşma ihtimali yüzde 10. Beş yıl içinde yeniden taş oluşma ihtimali yüzde 50‘dir. Bir defa taş oluşmuş ise bunun tekrar edebileceği hatırdan çıkarılmamalı ve periyodik olarak mutlaka muayene ve kontroller ile hastalığın durumu takip edilmeli.”
NE SIKLIKLA OLUYOR
Hastalığın sıklığıyla ilgili de bilgi aktaran Op. Dr. Yusuf Kürşad Özdamar, “Kadınlara göre 2-3 kat daha fazla olmak üzere erkeklerde, doğuştan böbrek yada idrar kanalında anatomik bozukluğu olanlarda, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu geçirenlerde, özellikle tek tip diyetle beslenenlerde, çeşitli ameliyatlar yada iltihaplar sonrası idrar yollarının herhangi bir bölgesinde darlık gelişen hastalarda, ailesinde ve/ veya yakın akrabalarında taş hastalığı olanlarda bu görülebilir. Ayrıca, uzun süreli yatağa bağımlı kalan yatalak hastalarda, sedanter yaşamı olanlarda, çeşitli ortopedik vücut bozukluklarına bağlı hareket kısıtlılığı olanlarda, idrar yolunu daraltacak şekilde prostat büyümesi olanlarda, aşırı terleyen şahıslarda, sıcak yer ya da iklimlerde yaşayanlarda, yeterli sıvı alamayan ya da yeterli idrar çıkaramayan hastalarda, uzun süreli, çeşitli ilaç kullananlarda, diyetle aşırı hayvansal protein ve karbonhidrat tüketenlerde, çeşitli hormon bozukluklarında, vitamin D metabolizma bozukluğu olanlarda, çeşitli iyonların idrarla aşırı atılımı saptanan hastalarda, çeşitli sistemik hastalıkların tedavi yada takipleri sırasında ve idrar yolunda herhangi bir şekilde bir defa taş hastalığı oluşanlarda idrar yolu taş hastalığı daha sık görülüyor" dedi.
PEKİ TEDAVİSİ
YUSUF Kürşad Özdamar, idrar yolu taş hastalığının tedavisiyle ilgili ise şu bilgileri aktardı: “Öncelikle oluşan ağrı ve enfeksiyonun tedavisi, yeni taş oluşumunu önlemeye çalışmak, oluşan taşların yeri ve boyutu eğer uygunsa ilaçla düşürmeye çalışmak, ilaçla atılamayan taşlar için ameliyat uygulamak, yaşam alışkanlıklarını değiştirmek. Medikal ilaçla tedaviler ise vücut dışı şok dalgalarıyla taş kırma. Cerrahi tedaviler ise şöyle; teknolojideki gelismelere paralel olarak tas hastalığı kolaylıkla tedavi edilebilir. Taşların çok önemli bir kısmı kapalı cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Bazı taşlarda açık cerrahi yöntem tercih ediliyor. Tedavi sekline karar verirken taşların sayı, boyut, yerleşim, tas içeriği ve üriner sistemin yapısı gibi faktörler önemli etkenler.”