Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’nin iklim değişikliği sebebiyle sıklığı ve şiddeti giderek artan taşkınlara ve kuraklığa karşı direncini güçlendirme ve insanlarını koruma çabalarını desteklemek için 600 milyon dolar tutarında bir finansmanı onayladı.
#Dünya BankasıBirleşmiş Milletler, temmuz ayının ilk haftasını bugüne kadar görülen en sıcak hafta ilan ederken; sıcaklığın maliyetinin de ağır olacağı belirtiliyor. Uzmanlar, yangın, tarımsal kuraklık ve sıcak hava dalgaları nedeniyle Türkiye’nin de ağır bir faturayla karşılaşacağı konusunda uyarıyor. Bu süreçte kamu ve özel sektör için yeşil dönüşüm ise “kaçırılmaması gereken bir fırsat” olarak görülüyor.
#Yeşil DönüşümTürkiye’nin kuraklık kıskacına girdiğini söyleyen Prof. Dr. Murat Türkeş’e göre bugünlerde farkında olmadığımız tehlikenin faturası temmuzda ödenecek. “Temmuzda eyvah diyeceğiz” diyen Türkeş, yetkili kurumların kuraklıkla ilgili daha net adımlar atması gerektiğini belirtti. Türkeş, kuraklıkla ilgili atılmayan her adımın ileride daha yüksek maliyet olarak geri döneceğini söyledi.
#Boğaziçi ÜniversitesiGübre, tohum ve yem desteği ayni olarak yapılsın. Deprem bölgesinde su kullanımı hizmet bedeli alınmasın!Bölge, bir tarım ve hayvancılık bölgesi. Yaklaşık 13.5 milyon insanımızın yaşadığı, depremden etkilenen 11 ilimizdeki tarımsal üretim hem bu bölge hem de Türkiye için çok büyük bir öneme sahip.
#Depremİstanbul'un Trakya'dan su ihtiyacını önemli oranda karşılayan Kazandere ve Pabuçdere ile Istrancalar barajlarındaki doluluk oranları, her geçen gün azalıyor. Kazandere'nin doluluk oranı yüzde 4,74'e, Pabuçdere'nin yüzde 4,77'ye, Istrancalar'ın ise yüzde 37, 07'ye düştü. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halim Orta, "Hem meteorolojik kuraklık hem de tarımsal kuraklık var; an itibarıyla Trakya'da da bu sıkıntı devam ediyor" dedi.
#BarajSon 20 yılda Anadolu’yu karış karış gezdim. Neler gördüm neler! Kimi zaman bir dağın, kimi zaman da bir nehrin ya da bir gölün yok oluşuna tanıklık ettim. Ne şaşırdım ne de umudumu yitirdim. Ama artık ‘olmaz’ dediğimiz şeyler oluyor, kendimizi “50 yıl sonra anca gerçekleşir” dediğimiz senaryonun tam ortasında buluyoruz.
#VanUlusal Hububat Konseyi, bu yılki buğday rekoltesine ilişkin raporunu açıkladı. Konsey, Türkiye’nin 2022 yılı buğday rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 17.6 artışla 17 milyon tondan 20 milyon tona çıkacağını tahmin etti. Konsey raporunda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde geçen yıla göre yüzde 15’lik rekolte düşüşü beklenmesine karşın, diğer bölgelerde yağışın artmasıyla 20 milyon tonluk rekolteye ulaşılacağı öngörüsü yer aldı.
#BugdaayKonya Havzası, son yıllarda yaşanan kuraklığın ardından bölgenin yoğun yağış almasıyla, göl ve barajlarda eksi değerlerde olan su seviyeleri, uzun yıllar ortalamalarının üstüne çıktı. Devlet Su İşleri 4'üncü Bölge Müdürü Mehmet Ekinci, ’Su petrolden daha değerlidir. Suyumuzu ekonomik kullanmamız lazım" dedi.
#KonyaKonya Havzası, son yıllarda yaşanan kuraklığın ardından bölgenin yoğun yağış almasıyla, göl ve barajlarda eksi değerlerde olan su seviyeleri, uzun yıllar ortalamalarının üstüne çıktı. Dikkat çekici istatistikleri, Devlet Su İşleri 4'üncü Bölge Müdürü Mehmet Ekinci yorumladı...
#KonyaBugüne kadar insanlık olarak ‘yediğimiz önümüzde, yemediğimiz arkamızda’ydı. Ama o günler geride kaldı. Birçok bilimsel çalışma, bolluk döneminin bittiğini, gıda krizine doğru adım adım yaklaştığımızı söylüyor. Türkiye’de de böyle bir risk var mı? ‘Dünya Gıda Günü’ nedeniyle konuyu mercek altına aldık ve gördük ki gıda krizlerinden muaf değiliz...
#Gıda GüvenliğiUzun süredir kirlilikle mücadele eden Van Gölü, şimdi de kuraklıkla savaşıyor. Özellikle son bir yılda bölgedeki yağışlarda da yüzde 39’luk bir düşüş var. Gidişat da iyi değil. Van Gölü'nün durumu bölge halkı ve Türkiye için ne anlama geliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Van GölüMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün temmuz ayına ilişkin meteorolojik kuraklık durumunu gösteren haritalarında, özellikle güney ve iç kesimler başta olmak üzere ülkenin yarısından fazlası için 'olağanüstü kurak' ve 'şiddetli kurak' tehlikesine işaret edildi. Yapılan araştırmaya göre Muğla ve Antalya'nın doğu kıyıları, Hatay ve kuzeyi, Şırnak ve Hakkari arasındaki bölge, Trabzon'da küçük bir kesim ile Doğu Anadolu'da Erzurum, Tunceli, Bingöl ve Muş 'olağanüstü kuraklık' yaşayan bölgeler oldu.
#AntalyaNisanda tarımsal kuraklık yaşayan 22 ilin sayısı haziranın ilk haftasında 52’ye çıktı. Hububat ve baklagiller çok etkilendi. Kuruyan göl ve nehirler de cabası. Kıtlık yaşanmaması için “Üreticiler desteklenmeli ve üzerinde üretim yapılmayan bir karış toprak kalmamalı”.
#KuraklıkKuraklık haritalarında Türkiye'nin büyük bölümü 'olağanüstü kurak', 'çok şiddetli kurak', 'şiddetli kurak' olarak gösteriliyor. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Levent Kurnaz, Antalya için ürküten sözler söyledi. 2100 yılında Antalya'nın ikliminin aynen Kahire gibi olacağını söyleyen Kurnaz, ''Çukurova, Urfa, hepsi aynı şekilde olacak. Bu yüzyılın sonunda sıcaklıklar büyük ihtimalle 4-5 derece artmış olacak" dedi. 2100 yılında Antalya'da turizm olmayacağını savunan Prof. Dr. Kurnaz, “İnsanlar sıcaktan düşüp ölecek. Tamamen içeride ve klimayla yaşayabilecek böyle günlerde. Bu durumu ancak iklim değişikliği önlenebilirse değiştirmek mümkün'' diye konuştu.
#AntalyaTürkiye Sigorta Birliği Başkanı Benli, “Yeni dönemde devletin veya özel sektörün yaptığı veya yapacağı şu an gündemde olan tüm dev projeler için sektörün gücü ve kapasitesi var. Biz de görevimizi büyük bir heyecan ve hevesle bekliyoruz.” dedi.
#Türkiye Sigorta BirliğiTZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs ayı kuraklık raporunu açıkladı. Mayıs yağışları yetersiz olunca kuraklıktan etkilenen il sayısının 41’e çıktığını ifade eden Bayraktar, "Kuraklıktan zarar gören çiftçilere dekar başına 200 lira hibe verilmeli" dedi.
#Şemsi Bayraktarİç Anadolu Bölgesi'nde bahar yağıları yetersiz kalınca kuraklık baş gösterdi. Yozgat'ta il merkezi ve birkaç ilçede yüzde 80-90 oranında kuraklık yaşanırken, Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer bundan sonra yağacak yağmurun da faydasının olmayacağını belirtti.
#KayseriToprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet, hububat alım fiyatlarının üreticilerce memnuniyetle karşılandığını bildirdi. Güldal, "Verilen fiyatların memnun edici seviyede olduğunu değerlendiren çiftçilerimizin TMO stoklarını da iç piyasadan tedarik edilen hububatla doldurulması yönünde gerekli hassasiyeti göstereceklerine inanıyoruz. TMO olarak hasat döneminin başından sonuna kadar alımları sürdüreceğiz." dedi.
#Toprak Mahsulleri OfisiTüm dünyada koronavirüs salgınının etkileri nedeniyle gündelik hayattaki yaşantımızda değişiklikler meydana gelirken Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu bizi bekleyen kuraklık tehlikesi hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Alaeddinoğlu kuraklığın tüm dünyanın gündeminde olduğunu belirterek, "Küresel iklim değişikliği ve kuraklık sorunu aslında aynen pandemide olduğu gibi hayatımıza yeni normaller getirecek. Yani içme ve kullanma suyunun kullanımı, yağış ile ilgili hayatımızda çok şeyin değişeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
#İklim