Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, gündeme gelmesinin ardından araştırılan konu olmaya başladı. Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan tarafından 22 Haziran 2020 tarihinde ele alınan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, kıdem tazminatı ve fon konuları ile öne çıktı. Peki, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nedir ve kimleri kapsıyor? İşte, Noyan Doğan'ın yazısından detaylı bilgiler
#Tamamlayıcı Emeklilik SistemiTAMAMLAYICI emeklilik sisteminden sonra, 2024 yılında tamamlayıcı sağlık sistemine de geçilecek. Devlet, BES’te olduğu gibi özel sağlık sigortasına da destek olacak; hem SGK’nın üzerindeki sağlık yükü azalacak hem de özel sağlık sigortası tabana yayılacak.
#Tamamlayıcı Sağlık SistemiTAMAMLAYICI emeklilik sistemi Orta Vadeli Programdan sonra 12 Kalkınma Planı’na da girdi. Hükümetin, tamamlayıcı emeklilik sistemine geçilmesi konusundaki kararı net. Hal böyle olunca da başta çalışanlar olmak üzere birçok kesimin kafasında soru işaretleri var; ‘Sistem nasıl olacak, kıdem tazminatını da kapsayacak mı, kimler tamamlayıcı emeklilik sistemine dahil edilecek’ gibi. Nitekim konu gündeme geldiğinden bu yana da okuyuculardan çokça soru alıyorum. Öncelikle şunu belirteyim, tamamlayıcı emeklilik üzerine çalışmalar devam ediyor ancak bildiğim ve öğrendiğim kadarıyla kafalardaki soru işaretlerine açıklık getireyim.
#Tamamlayıcı Emeklilik SistemiAçıklanan Orta Vadeli Programın en dikkat çekici kısımlarından biri, tamamlayıcı emeklilik sistemine geçilecek olmasıydı ki, hemen hemen tüm kesimler günlerdir bu konuyu tartışıp konuştuğu için programdaki önemli bir detay da gözlerden çaktı.
#Orta Vadeli Program2023-2025 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’a (OVP)göre 6.5 milyon çalışanın tasarruf ettiği otomatik katılım sistemi; çalışanlar için uzun dönemli ve tamamlayıcı bir tasarruf ve özel emeklilik sistemine dönüştürülecek. BES’te biriken tasarrufların bir kısmının acil ihtiyaçlar için kullanılması, konut alımı, evlilik, eğitim gibi ihtiyaç duyulacak durumlar için de BES birikimine başvurulması planlanıyor.
#Orta Vadeli ProgramTÜİK, Türkiye’nin yeni nüfusunu açıkladı. Dikkat ettim de, herkes, ‘nüfus ne kadar artmış, hangi ilde ne kadar kişi yaşıyormuş, İstanbul’un nüfusu ne olmuş?’; buralara takıldı. Oysa açıklanan rakamlar bize, hem kötü hem de yakın gelecekte karşılaşacağımız büyük tehlikeyi haber veriyor. Maalesef, yaşlanıyoruz. TÜİK’in verilerine göre, Türkiye’nin 2007 ve 2020 yılı nüfusu mukayese edildiğinde, doğurganlık ve ölüm hızı azalıyor, yaşlı nüfus artıyor ve ortanca yaş yükseliyor. 0-14 yaş grubundaki nüfusun toplam nüfusa oranı 2007’de yüzde 26.4 iken, 2020 yılında bu oran yüzde 22.8’e gerilemiş. 65 ve daha yukarı yaştaki nüfusun oranı da yüzde 7.1’den, yüzde 9.5’e yükselmiş.
#YazarAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk "Nakdi ücret desteği alan çalışan sayısı 1 milyon 358 bine ulaştı. 1 milyar 700 milyon lira kaynağı çalışanlara aktardık. Fesih kısıtını, istihdamımızı ve çalışanlarımızı korumak için bir süre daha uzatıyoruz. Bu süreçten geçerken ilave istihdam sağlayan işverenlere de 'ilave istihdam desteği' adı altında bir destek sunacağız." dedi.
#Zehra Zümrüt SelçukKıdem tazminatı ve BES’in birlikte kurgulandığı karma modelle fon oluşturularak Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne (TES) geçilecek. Çalışanlar maaşlarına göre az ya da çok ödeyecekler. Fona işveren de devlet de katkı sağlayacak. TES, yeni işe girenler için zorunlu, diğer çalışanlar için isteğe bağlı olacak.
#YazarTamamlayıcı emeklilik nedir? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı sonrasında atılacak yeni adımları duyurdu. Ekonomiye dair alınan tedbirlerle ilgili önemli açıklamalar yapan Erdoğan, tamamlayıcı emeklilik sigortasıyla ilgili çalışma başlatıldığını söyledi. Tamamlayıcı emeklilik sistemi otomatik katılım sisteminin genişletilmiş hali olarak da biliniyor. Bu sistemde emekliliğin geliştirilmesine yönelik uygulama alternatiflerinin ortaya konulmasıdır. İşte, ayrıntılar...
#Tamamlayıcı Emeklilik NedirBir taraftan kıdem tazminatında reforma hazırlanılırken, diğer taraftan da 2023 yılına kadar madencilik, demir-çelik, çimento gibi yıpranma payı yüksek sektörlerde işkolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik modeli uygulanacak. Yeni modelde hem çalışan hem de işveren sisteme katkı yapacak.
#EmekliBir taraftan kıdem tazminatında reforma hazırlanılırken, diğer taraftan da 2023 yılına kadar madencilik, demir-çelik, çimento gibi yıpranma payı yüksek sektörlerde işkolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik modeli uygulanacak. Yeni modelde hem çalışan hem de işveren sisteme katkı yapacak.
#YazarlarMeclis’ten geçen 11. Kalkınma Planı, sigorta ve bireysel emeklilik sisteminde önemli değişiklikler içeriyor. Bunlardan biri de özel sağlık sigortası. 2023’e kadar şirketler, çalışanları için grup tamamlayıcı sağlık sigortası yaptıracak ve işverene vergisel avantajlar getirilecek. Yeni model için sigorta havuzu kurulması da gündemde.
#GazetehaberleriYapılacak reform ile kıdemde fonlu sisteme geçilecek, BES ile kıdem tazminatı entegre edilecek. İşçi sendikaları reforma karşı çıkıyor. Güney Kore, 14 yıl önce reform yaparak kıdem tazminatını BES ile entegre eden tek ülke oldu. Kore’nin kıdem tazminatı modeli, Türkiye ile benzerlik gösteriyor. Bugün Kore’de emeklilik fonlarının büyüklüğü 365 milyar dolara ulaştı.
#YazarZorunlu deprem sigortası, Trafik Sigortaları Merkezi gibi uygulamalar dünyada ‘Türk modeli’ olarak anılmaya başlandı. Hazine Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, Türk modelinin Dünya Bankası ve uluslararası kuruluşlar tarafından örnek olarak gösterildiğini söyledi.
Türkiye'de ilk kez ekim ayında poliçe düzenleyecek olan bireysel emeklilik sektörü, işsiz bankacılara yeni iş kapısı oldu. Ak Emeklilik uygulamaya koyduğu 'bağımsız finansal danışmanlık' sistemi ile işsiz bankacılara kendi işlerini kurma fırsatı veriyor. Sektör, işsiz bankacılar dışında finans bilgisi ve satış becerisi olan, müşteri portföyü oluşturabilecek birçok insana yeni iş olanakları sunacak.<br>