Sigortada ‘Türk modeli’ yarattık, birçok ülkeye örnek olduk

Güncelleme Tarihi:

Sigortada ‘Türk modeli’ yarattık, birçok ülkeye örnek olduk
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2011 00:00

Zorunlu deprem sigortası, Trafik Sigortaları Merkezi gibi uygulamalar dünyada ‘Türk modeli’ olarak anılmaya başlandı. Hazine Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, Türk modelinin Dünya Bankası ve uluslararası kuruluşlar tarafından örnek olarak gösterildiğini söyledi.

Haberin Devamı

HAZİNE’nin son yıllarda başlattığı Türk sigorta sektörünün yapısına özel uygulamalar, yabancıların ilgi odağı haline geldi. Deprem sigortası için kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), bireysel emeklilik sistemi için kurulan Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM), tarım sigortaları için oluşturulan Tarım Sigortası Havuzu (TARSİM) ve sigorta sahtekarlıklarının önüne geçmek için kurulan Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER) ile Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) dünyada ‘Türk modeli’ olarak gösterilirken, birçok ülke benzer modelleri örnek alıp, uygulamaya başladı.


Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, başlatılan uygulamaların Dünya Bankası ve uluslararası kuruluşlar tarafından örnek çalışmalar olarak gösterildiğini açıkladı. Ahmet Genç, Hazine olarak, 2000 yılından itibaren yaşanan olaylardan ders çıkararak, gerekli uygulamaları hemen başlattıklarını belirterek, “Mesela 99 depreminden sonra kanun çıkartıp, DASK’ı kurduk” dedi. Ahmet Genç, bir çok modelden oluşan bir ‘Türk modeli’ ortaya çıkardıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

Haberin Devamı


Dünya Bankası örnek gösteriyor
“Sadece uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği kriterlerine uyuyor olsaydık, Türk modeli olmazdı. Bizim uygulamalarımız çok farklı. Sigorta Bilgi Merkezi, bir Türk modelidir. Diğer ülkelerde benzerleri yok. TRAMER’in bünyesinde başlattığımız Hasar Takip Merkezi İngiltere’de var ama aynı işlevi görmüyor. Arnavutluk, TRAMER’i orada, bizim kurmamamızı istiyor. Mesela TARSİM… Biraz İspanya’daki modeli andırıyor ama uygulama benzemiyor. Buna da Türk modeli diyebiliriz. Aynı şekilde DASK da kendine özgü bir model. Dünya Bankası, bu modeli birçok ülkeye örnek gösteriyor.”


Ahmet Genç, “Önümüzdeki dönemde, Türk modeli olabilecek başka uygulamalar başlayacak mı?” sorusunu ise, şöyle yanıtladı:


“Sağlık Bakanlığı ile konuşularak, hastane veri tabanı oluşturulmaya çalışılıyor. Böylece tamamlayıcı sağlık sigortasının altyapısını oluşturmuş olacağız. Bir başka projemiz ise, bankalardaki kredi bağlantılı sigortalar. Mevcut durumda bu sigortaların takibinde ciddi sorunlar yaşanıyor. Bir kredinin üzerinde kaç tane sigorta var, özelliği nedir bunların bilinmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

Çin, DASK’ı örnek aldı Yunanistan kanun çıkardı

AHMET Genç, Türk modeli diye adlandırılan sigorta uygulamalarına birçok ülkenin ilgi gösterdiğini belirterek, şunları söyledi: “Makedonya, Kazakistan, Türkmenistan, İran, Arnavutluk,  Romanya, Slovenya, Dubai’den uygulamaları  öğrenmek için  talepler alıyorduk. , bu ülkelerden temsilcileri Türkiye’ye davet ettik ve bilgi verdik.  Doğal Afet Sigortası Kurumu ve zorunlu deprem sigortasını Dünya Bankası, birçok ülkeye örnek gösteriyor. Çin’den bile geldiler, uygulamayı öğrenmek için. Yunanistan deprem sigortası için kanun çıkardı. Gürcistan, aynı modeli uygulamak istiyor.”

Süt fiyatıyla hayvan sigortasının ilgisi yok

Haberin Devamı

TARIM Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Bülent Bora, süt fiyatlarının düşmesi ile hayvan sigortalarındaki suistimallerin bir ilişkisi olmadığını söyledi. Bülent Bora, 2006 yılında bu yana 545 binin üzerinde büyükbaş hayvan sigortası yapıldığını, üreticilerin kurallara uyduğunu ve olumsuz davranışlardan kaçındığını belirterek, “Sadece 61 adet haksız talep tespit edilerek, savcılığa intikal ettirildi” dedi. Bülent Bora, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Hayvan hayat sigortalarının lokomotifi süt sığırları sigortasıdır. Süt  sığırcılığı yapan üreticilerimiz genellikle kurallara uymakta, olumsuz davranışlardan kaçınmaktadır. Ancak her toplulukta olduğu gibi üreticiler arasında da haksız taleplerde bulunan, başka zararlarını sigorta’dan çıkarmaya çalışanlara rastlanmaktadır. Sigortalı olmayan hayvanlar sigortalı gibi gösterilmekte ve bu şekilde hasar ihbarında bulunulmaktadır.   Ayrıca hastalanan hayvanlar bazen kasıtlı olarak ölüme terk ediliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!