Dünya turuna başlarken ikimizin de kafasındaki düşünce aynıydı, Avrupa kolay lokmaydı, daha önce gitmiştik, görmüştük, biliyorduk. Asıl hikâye Rusya'da başlayacaktı, korkumuz bilmediğimizle ilgiliydi. Rusya hakkında o kadar çok şey duymuştuk ki, her şeye dikkat etmemiz telkin edilmişti, özellikle de polislere. Estonya'nın başkenti Tallinn'den ayrılmaya hazırlanırken sınırı mutlaka gündüz saatlerinde, daha tekinken geçmeyi istiyorduk ancak Estonya'dan Rusya'ya giden tüm otobüsler geceyi tercih edince kendimizi gecenin bir yarısı dikenli tellerle çevrili bir köprü üzerinde, Estonya - Rusya sınırında bulmuştuk. Belarus’a girmemizin 1,5 saat sürdüğü düşünülürse Rusya sınırında başımıza neler geleceğini kestirmemiz imkânsızdı.
#Tallinn Caz FestivaliİKİTELLİ Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 4 gün boyunca yanan binadan bir kahramanlık hikâyesi çıktığını, Sermet Tezcan’ın dükkânındaki Atatürk imzalı Nutuk’u bir itfaiye erinin alevlere rağmen içeri girip kurtardığı haberlerini hepimiz duygulanarak okuduk, televizyonlarda izledik.
#İKİTELLİ Organize Sanayi YangınSosyalleşmeye zorunlu mesafe getiren COVID-19 pandemisi, sanat etkinliklerini hayli olumsuz etkilese de önemli sanat kurumları pes etmeyip yeni sezon programlarını hazırladı. Elbette her şey pandemi koşullarına göre planlandı; fiziksel mekânlarda yapılan pek çok etkinlik aynı zamanda çevrimiçi ortamlardan da yayımlanmaya başladı. Nitelikli sanat etkinlikleri üreten İstanbul Kültür Sanat Vakfı, İş Sanat, Borusan Sanat ve Zorlu PSM’nin yöneticilerine pandemi koşulları altında yeni sezon programlarını nasıl şekillendirdiklerini, önceliklerinin neler olduğunu ve şu sıralar yaygın olan online içeriklerini sorduk. Ve bu online etkinliklerden seçki hazırladık.
#İksvYazın bu en sıcak günlerinde herkes sahillere, denize ve güneşe akın ederken siz serinlemenin derdinde misiniz? Hatta biraz da maceracı ruhunuzu tatmin edecek, keşiflere çıkabileceğiniz adresler bulsanız... O zaman rotayı biraz kuzeye çevirmek, denizci Vikinglerin, partici İzlandalıların, içmeyi seven İskoçların, eski Sovyetler’in topraklarına gitmek lazım. İşte Avrupa’dan, serinleyebileceğiniz adresler.
18. yüzyılın başında Osmanlı İmparatorluğu’yla kısa süreli bir barış yapan Rus Çarı Büyük Petro, tüm gücüyle batıya yönelmiş, St. Petersburg ve Tallinn’i birbiri ardına fethetmişti. İlkinde göz kamaştıran bir şehir, ikincisinde ise göz alıcı bir saray inşa ettirdi. Baltık Denizi kıyısındaki Tallinn bugün, bağımsız Estonya’nın başkenti. Avrupa’da ortaçağ dokusu en iyi korunan şehirlerden. Güneşin batmadığı, beyaz gecelerin hüküm sürdüğü yaz aylarında Tallinn’in UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki ortaçağ yapıları, Büyük Petro’nun Kadriorg Sarayı, festival meydanları turistlerle dolup taşıyor. Sonbaharda ise huzurlu günlük yaşamına dönüyor, kültür turistleri ve lezzet avcılarının uğrak mekanı oluyor.