İtilaf Devletleri ile Osmanlı Devleti arasında 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması içerdiği ağır koşullarla Osmanlı Devleti’ni savunmasız ve çaresiz bırakmıştı. Antlaşmanın maddelerine dayanarak İtilaf Devletleri Osmanlı topraklarını dört bir taraftan işgal etmeye başlamıştı.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olacak yeni müfredatının detaylarını paylaştı. Bakan Tekin, çalışmanın yüzde 80’ninin tamamlandığını belirterek, “Talim ve Terbiye Kurulu’nun onayından sonra yayınlayacağız. Müfredat yeni öğretim yılına yetişecek. Bu yıl 1-5 ve 9. sınıflarla başlayacağız” dedi.
#Yusuf TekinMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olacak yeni müfredatının detaylarını paylaştı. Bakan Tekin, çalışmanın yüzde 80’ninin tamamlandığını belirterek, “Talim ve Terbiye Kurulu’nun onayından sonra yayınlayacağız. Müfredat yeni öğretim yılına yetişecek. Bu yıl 1-5 ve 9. sınıflarla başlayacağız” dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından ‘Cumhuriyetin 100. Yılı: Eğitimde Geleceğe Bakış Raporu’ yayımlandı. Rapor, cumhuriyetin ikinci yüzyılında eğitim sisteminin şekillenmesi ve güçlendirilmesi için rehber olması amacıyla hazırlandı.
#Eğitimde Geleceğe Bakış RaporuMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sınıf geçme puanının Türkçe dersi için 70'e yükseltilmesiyle ilgili konuştu. Bakan Tekin, "Çocuklarımızın önce ana dilini, ana dil becerilerini geliştirmelerini arzu ediyoruz. Sizi, sizden çok düşündüğümüz için belki biraz sizin rahatsız olduğunuz bu tür kararları alıyoruz" ifadelerini kullandı.
#ANKARAMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından her yaş ve seviyedeki kullanıcıların İngilizce öğrenme süreçlerini kolaylaştırmak için İngilizce dijital eğitim platformu geliştirildi. ‘Diyalekt’ isimli İngilizce eğitim platformu, seçkin dil uzmanları tarafından tasarlandı.
#ÖDSMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, her yaştan kullanıcının İngilizce öğrenimini kolaylaştırmak için tasarlanan dijital eğitim platformu 'Diyalekt'e ilişkin, "Bakın göreceksiniz; Türkiye'de yabancı dille ilgili iklim değişecek. 'Diyalekt', Türkiye'de şu anda mevcut İngilizce dijital platformların en iyisi" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıAnkara’da devam eden 20'nci Milli Eğitim Şurası’nda görüşlerini aldığımız Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli, alınan kararlar doğrultusunda yapılacak çalışmaların üç aylık periyodlar halinde kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Eğitim alanında her kesimden yüksek bir katılımın olduğu Şura’ya iletilen görüşlerin ayrı ayrı değerli olduğunu belirten Demirci sorularımıza şu yanıtları verdi:
#Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye KuruluUNESCO verilerine göre her yıl 50 bin öğrenci eğitim almak için Türkiye’den yurt dışına gidiyor. Öğrenciler henüz lise çağındayken uluslararası değişim programları aracılığıyla yurt dışındaki eğitim olanaklarının arayışına giriyor. Türkiye’nin en büyük lise öğrenci değişim programı olan WCEP Turkey’in Liseli Büyükelçiler Uluslararası Akreditasyon Programı, 13 devlet lisesi tarafından uygulanarak öğrencilere çift diploma ve üniversiteye öncelikli kabul imkânı sunuyor.
#WCEP TurkeySon bir yılda, yaşam biçimimizi büyük oranda değiştiren, günlük dilimizde “Öğretmenim bugün canlı ders var mı?” gibi cümleleri yaygınlaştıran COVID-19 salgını, eğitim alanını ve uygulamalarını da etkiliyor. Salgının başlangıç döneminde, birçok ülke geçici olarak eğitime ara vermek zorunda kaldı. Bu noktada da acil uzaktan eğitim kaçınılmaz bir çözüm yolu oldu.
#Uzaktan EğitimMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Muammer Yıldız, okuma yazma bilmeyen anne, askerde okuma öğrenen bir babanın beş çocuğundan biri. Zorlu şartlarda ilkokul, ortaokul ve liseyi bitiren Yıldız, öğrencilik yıllarında hep çalıştı. Beş kardeşten sadece üniversiteye o gitti. Sınava hazırlanırken bile harçlığını kazanmak için çalışmak zorundaydı. O da bir çok farklı işte çalıştı. Öğretmenlik, akademisyenlik, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve şimdi de Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’ne kadar yükseldi.
#Milli Eğitim BakanlığıEğitimde 2018 yılında köklü değişiklikler yaşandı. Yeni liselere geçiş sistemi ve üniversitelere giriş sınavı bu yıl ilk kez uygulandı. Milli Eğitim Bakanlığı’na Ziya Selçuk getirildi. Bakan Selçuk, 2023 Eğitim Vizyonu’nu açıkladı.‘Öğrenci Andı’ tartışması da uzun süre gündemde kaldı.
#GazetehaberleriÖnümüzdeki 5 yılın eğitimini şekillendirecek “2023 Eğitim Vizyonu”, bir yandan bu alanda unutulan kavramlar olan “pilotlama, simülasyon ve tasarım”ı gündeme taşırken bir yandan da ayakları yere basan bir programın müjdesini veriyor. Yani hızlı değil, adım adım bir değişim. Bu da eğitimde özlenen ve beklenen bir tablo. Gelin, vizyonun en önemli bölümlerini birlikte ele alalım.
#2023 Eğitim VizyonuÖnümüzdeki 5 yılın eğitimini şekillendirecek “2023 Eğitim Vizyonu”, bir yandan bu alanda unutulan kavramlar olan “pilotlama, simülasyon ve tasarım”ı gündeme taşırken bir yandan da ayakları yere basan bir programın müjdesini veriyor. Yani hızlı değil, adım adım bir değişim. Bu da eğitimde özlenen ve beklenen bir tablo. Gelin, vizyonun en önemli bölümlerini birlikte ele alalım.
#YazarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabineye Milli Eğitim Bakanı olarak Prof. Dr. Ziya Selçuk’un atandığı açıkladı. Ziya Selçuk, ilköğretimden üniversiteye eğitimle ilgili düşüncelerini yansıtan röportajlarıyla tanınıyordu. Peki, Talim Terbiye Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk kimdir?
#Ziya SelçukCumhurbaşkanı Erdoğan, yeni kabinede Milli Eğitim Bakanı olarak Ziya Selçuk'un görev yapacağını açıkladı. Bakanlık koltuğuna oturacak olan Ziya Selçuk'un kariyerini ve daha önce neler yaptığını merak eden vatandaşlar, yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk hakkında detaylı bilgi edinmek adına araştırma yapıyor. Peki, Ziya Selçuk kimdir?
#Milli Eğitim BakanıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabineyi açıkladı. MEB'e ise sürpriz bir isim getirildi. Talim Terbiye Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, MEB koltuğuna oturdu. Selçuk, ilk değerlendirmesinde "Bilimin, aklın ışığında elimizden gelen bütün gayreti ekibimizle göstereceğiz." dedi.
#Milli Eğitim BakanıMEB Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, “TEOG gibi birtakım sınavların yani sonuç değerlendirme sınavlarının, öğrencileri bir yere sokmak veya bir yerden atmak noktasında iş gören ve bunun dışında hiçbir şeye yaramayan sınavların toptan kaldırılmasını sağlamamız lazım" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıMEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, yeni müfredatla ders kitaplarını hazırlanmasında ve Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından incelenmesinde ‘değerler’ kavramının ölçüt alınacağını belirtti. PISA Direktörü Andreas Schleicher'in "Ezberci bir eğitimden uzaklaşılmalı" sözü üzerinde duran Tekin, “Ezber mantığı ve yöntemi bizim geleneğimiz için önemli bir öğrenme yöntemidir. Buna Batılı bir normda yaklaşıp 'tu kaka' hale getirmemek gerekir” dedi.
#Yusuf TekinMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni müfredata ilişkin, “Kendimize inanıyoruz, güveniyoruz. Bu ana kadar yapılmış en iyi, en doğru, öğrencinin menfaatine ve Türkiye’nin de 21. yüzyılda evlatlarını hazır edeceği müfredatı hazırladık. Gereksiz konuları çıkardık, parçalanmış olan yerleri birleştirdik” dedi.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni müfredatla ilgili çok büyük eleştiri almadıklarını belirtti. Yılmaz, "100 bin veya detaylı düşünürsek 1 milyona yakın değişiklik olmasına rağmen hemen hemen herkesin üzerinde eleştiri yaptığı bir iki konuyu geçmedi" dedi.
#İsmet YılmazMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ankara Başöğretmen Salonu’nda yeni müfredatı açıklıyor. Buna göre, yeni müfredat bu sene 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda uygulamaya konulacak. 2018-2019 eğitim öğretim yılında tüm ders ve sınıflarda yeni müfredatla eğitim verilecek.
#Yeni Müfredat