Güncelleme Tarihi:
Eğitimdeki her pozitif gelişmenin, Türk milletinin varlığını sürdürmesi, gelişmesi, güçlenmesi ve refah seviyesini artırması açısından çok önemli olduğuna dikkat çekilen raporda, dört farklı bölüm yer aldı. Bu bölümler ‘Eğitim Felsefesi ve Değerler’, ‘Eğitimde Yaklaşımlar’, ‘Teknoloji ve Eğitim’ ve ‘Sürdürülebilirlik ve Eğitim’ başlıklarından oluşuyor. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından desteklenen farklı üniversitelerden akademisyenlerin ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile MEB uzmanlarının katkılarıyla hazırlanan raporda bulunan dört başlığın altında toplanan bilgiler özetle şöyle:
GELECEĞE YÖNELİK YAKLAŞIMLAR
Dijitalleşmenin getirdiği etik sorunların incelendiği ‘Eğitim Felsefesi ve Değerler’ bölümünde, değerlere dayalı bir eğitim felsefesinin, bireyleri sadece bilgi ve becerilerle donatmayı değil aynı zamanda bireylerin etik değerlere, sosyal sorumluluk anlayışına ve kültürel farklılıklara duyarlı olmalarını sağlamada önemli bir role sahip olduğunun altı çiziliyor. ‘Eğitimde Yaklaşımlar’ isimli ikinci bölümdeyse öğrenme ve eğitimde dönüşüm, ölçme ve değerlendirme ve eğitim yönetimi başlıkları altında geleceğe yönelik ancak günümüzde de yararlanılabilecek çeşitli eğitim yaklaşımları ve yönelimleri hakkında bilgiler yer alıyor.
EĞİTİMDE TEKNOLOJİYİ YAKALAMAK
Raporun ‘Teknoloji ve Eğitim’ başlıklı üçüncü bölümünde gelecek teknolojilere dair öngörüler ile eğitimde bu değişikliklerin yakalanması ve uygulanmasının önemi anlatılıyor. Diğer yandan bu bölümde dijital yeterlilikler ve teknoloji öğretimi, teknoloji destekli öğrenme ortamları ile teknolojik planlama ve yönetimi gibi konular ele alınıyor. Raporun son bölümü olan ‘Sürdürülebilirlik ve Eğitim’ başlığının altında da çevresel sorunlar, doğal kaynakların etkin kullanımı ve toplumsal adalet gibi sürdürülebilirlik ilkeleri konusunda bilgi sahibi olan bireylerin yetişmesinin önemine vurgu yapılarak çevre eğitimi hakkında öneriler bulunuyor.