Cumhuriyet’in 100. yılında “Ulus, Cumhuriyet’ine sesleniyor” sloganıyla Doğan Kitap’ın başlattığı ‘Cumhuriyet’e Mektuplar’ projesi kapsamında dileyen herkes, Cumhuriyeti’nin anlamı ve başardıkları üzerine yazıp toplumla paylaşabilecek. Proje kapsamında yazılan mektuplardan derlenecek bir kitabı da yayımlanacak.
#Cumhuriyet’E MektuplarBeyaz önlüğünü çıkarıp kalemini eline alan Prof. Dr. Talat Kırış neşter kullanmadaki maharetini edebiyatta da gösteriyor. 33 öykünün yer aldığı kitabından bazen toplumsal gerçekçi bir ses yükseliyor içinden, bazen postmodern bir dünyanın kapıları açılıyor.
#Uzak Deniz Küçük YağmurTürk sinemasının usta oyuncusu Fatma Girik'in hayatı ve sağlık durumu son paylaşımının ardından yeniden gündeme geldi. Geçirdiği beyin ameliyatının ardından Bodrum’daki evinde istirahate çekilen Fatma Girik, sosyal medya hesabından fotoğrafını paylaştı. Oyuncunun keyfinin yerinde olduğu görüldü. Fatma Girik 2019 yılında hidrosefali sebebiyle beyninden ameliyat olmuştu. Peki, Fatma Girik kimdir? İşte, Fatma Girik'in oynadığı filmler ve sağlık durumuyla ilgili ayrıntılar.
#Fatma Girik KimdirTülay Demircioğlu, beş yıl öncesine kadar özel sektörde müdür olarak çalışıyordu. Artık bir gezgin. Tülay Sabaz ise Çanakkale’de yaşayan İngilizce öğretmeni... İki adaşın ortak hayali beyaz kıtaya ayak basmaktı. Sosyal medya üzerinden konuşuyorlardı ama hiç buluşmamışlardı, ta ki Antarktika öncesi Ushuaia’da bir araya gelene kadar. Peru’dan Antarktika’ya giden bir yelkenlideki gruba katıldılar. 5 Aralık’ta başlayan yolculuk 21 gün sürdü ve 2 bin 15 mil yol giderek, ‘kıtaya yelkenliyle giden beşinci Türk’ unvanını kazandılar, bize de serüvenlerini anlattılar.
#Gezgin KadınlarBugüne kadar, Toleransın Sınırları, Kadınların Artan Gücü, Geleceğin Umudu Gençlik temalarından sonra Momentum, Yeniden Keşfet, Noktaları Birleştirmek, Hareketini Başlat, Kolektif Bilinç, Hayal Et, Umut, Yeni Başlangıçlar ve Gidilemeyen Yol temalarıyla yaşadığımız güne farklı bakış kazandırmaya çalışarak yüzlerce konuşmacıyı ağırlayan TEDxIstanbul, 10'uncu yılını kutluyor.
#Konferans SalonuAntarktika’da şu anda yaz. Türkiye’nin önemli beyin cerrahlarından Prof. Dr. Talat Kırış gibi sizin de hayaliniz bir gün beyaz kıtayı keşfe gitmekse şimdi tam zamanı. Arjantin’den 4.5 gün yelkenliyle Antarktika’ya ulaşan Kırış, hiçbir devlete ait olmayan bu büyülü dünyada bir ay geçirdi. Penguenlerin arasında dolaştı.
#AntarktikaTalat Kırış 53 yaşında. Türkiye’nin en önemli beyin cerrahlarından... Yıllardır yoğun bir tempoda çalışıyor. Bir gün tekne sahibi olmaya karar verdi. Yelkenlisi ‘Seyyale’ ile hayatı değişti. “Stresten kurtulmak, ruh ve beden sağlığım için bunu yapmak zorundaydım” diyor. İşini aynı yoğunlukla sürdürse de artık yılın belli dönemlerini tekne seyahatine ayırıyor. Antark tika’ya ve Grönland’a gitti. En son Yunan adalarını turladı.
#Talat KırışÇin ve Japonya’dan beyin cerrahlarının çoğunluğunu oluşturduğu ve sadece damar büzüşmesi konusunda uzmanlaşmış 250 doktor İstanbul’da buluşuyor. İstanbul Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 27-30 Haziran’da The Marmara Oteli’nde düzenlenecek "9. Serebral Vasospazm Kongresi"nde, sır gibi saklanan bir ilaçla ilgili bilimsel çalışmanın sonuçları da açıklanacak.
Bu köşede geçen cuma günü staj mağdurlarıyla ilgili bir yazı yazmıştık. Stajyerlik süresinin emeklilikte sayılmamasının mağduriyet değil, devlete yük olduğunu savunan bir yazıydı. Ancak bu yazıda dile getirilen görüşler bize ait değil, eğitime yıllarını veren emekli öğretmen Ali Özdemir’e aitti. Tarafsızlık ilkesi gereği bugün de ‘staj mağdurları’nın görüşlerine yer veriyoruz.
#Staj MağdurlarıAnayasa Mahkemesinin (AYM), "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" metnine imza atan 10 akademisyenin "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan cezalandırıldıkları gerekçesiyle yaptıkları bireysel başvuruda "hak ihlali" kararı vermesine ilişkin 1071 akademisyen karşı bildiri imzaladı.
#Bildiri