Her yıl, çeşitli günler belirli olaylara ya da hastalıklara dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için ayrılıyor. 8 Mayıs ise bu tür özel günlerden biri olarak öne çıkıyor. Kalıtsal kan hastalıkları, dünya genelinde ve ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunu teşkil ediyor. Talasemi ve orak hücre anemisi bu hastalıkların başında geliyor. Türkiye'de de bu gün vesilesiyle hemoglobinopatiler gibi önemli sağlık sorunlarına dikkat çekmek ve toplumsal bilinci artırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Peki, 8 Mayıs dünya ne günü? Dünya Talasemi Günü nedir?
#TalasemiBatman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yanlış kan verilen talasemi hastası Furkan İçyar (21), iki gün yoğun bakımda kaldı. Taburcu edilen Furkan İçyar, yanlış kan verilmesinin isim karışıklığı nedeniyle yaşandığını belirterek, “Benim canıma bir şey olabilirdi. Sonuna kadar şikayetçiyiz. Ben odadayken hemşire hanım geldi. ‘Furkan İçyar burada mı? dedi. ‘Evet buradayım’ dedim. Kanı taktı. Sonradan öğrendik ki Furkan Ö.’ye aitmiş kan. 30-40 saniye ilerleyince başım dönmeye başladı. Kalbim sıkıştı. Ondan sonra hemşire hanım kapattı kanı" diye konuştu. Öte yandan olayla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü inceleme başlattı.
#BatmanBatman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yanlış kan verilen talasemi hastası Furkan İçyar (21), iki gün yoğun bakımda kaldı. Taburcu edilen Furkan İçyar, yanlış kan verilmesinin isim karışıklığı nedeniyle yaşandığını belirterek, “Benim canıma bir şey olabilirdi. Sonuna kadar şikayetçiyiz. Ben odadayken hemşire hanım geldi. ‘Furkan İçyar burada mı? dedi. ‘Evet buradayım’ dedim. Kanı taktı. Sonradan öğrendik ki Furkan Ö.’ye aitmiş kan. 30-40 saniye ilerleyince başım dönmeye başladı. Kalbim sıkıştı. Ondan sonra hemşire hanım kapattı kanı" diye konuştu. Öte yandan olayla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü inceleme başlattı.
#BatmanBatman’da, talasemi hastası olan belirli aralıklarla Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kan verilen Furkan İçyar (24), iddiaya göre, dün 30 saniye boyunca yanlış kan verilmesi sonrası baygınlık geçirerek, yoğun bakıma alındı. Babası Ömer İçyar, "Bir daha bu yanlışın yapılmaması için şikayetçi olacağım. Gideceği yere kadar gitsin. Şu anda yoğun bakımda. Çıkıp çıkmayacağı da belli değil. Başkasının hayatına mal olmaması için şikayetçi olacağım. Çok mağdur durumdayız, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Gencecik bir çocuk şu an komada" ifadelerini kullandı.
#BatmanDaha çok Akdeniz ülkelerinde rastlanan Akdeniz anemisi, Akdeniz Bölgesi’nde yerleşik genetik bir problem olarak görülüyor. Yaygın olarak rastlanılan Akdeniz anemisi taşıyıcıları, hastalık genlerini çocuklarına da geçirebiliyor. Peki, Akdeniz anemisi nedir, nasıl anlaşılır? İşte Akdeniz anemisi ile ilgili bazı bilgiler.
#Akdeniz AnemisiKan bağı bulunan bireylerin yaptığı evliliklere ''akraba evliliği'' ya da ''endogami evliliği'' adı verilir. Kardeş torunları arasında yapılan evlilik 2. derece akraba evliliği olarak tanımlanır. Hala, amca ya da teyze çocukları arasında yapılan endogami evlilikleri genetik hastalıklar açısından daha fazla risk taşır. 8. sınıflar için ''Kalıtım - Akraba Evliliklerinin Genetik Sonuçları'' konusunu detaylarıyla anlattık.
#8. Sınıf Fen Bilimleri Kalıtım - Akraba Evliliklerinin Genetik Sonuçları Konu AnlatımıTalaseminin (Akdeniz anemisi) dünyada ve Türkiye’de en sık görülen kalıtsal kan hastalığı olduğunu söyleyen Çocuk Hemotoloji ve Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sema Anak, talaseminin kronik hastalık haline geldiğini vurgulayarak kök hücre nakliyle tedavinin mümkün olduğunu dile getirdi.
#Medipol Mega Üniversite HastanesiKORONAVİRÜS nedeniyle vatandaşların kan bağışı yapmaktan çekinmesiyle sıkıntılı günler yaşayan talasemi hastaları için Antalya'nın Manavgat ilçesinde kan bağışı kampanyası düzenlendi. Talasemi hastası Dilara Öner, "Vücudumuzun kan üretimi yok. Bu nedenle 20 güne bir kan almak zorundayız" diyerek, vatandaşları kan bağışı yapmaya çağırdı.
#AntalyaCorona Virüsün ülkemizde görülmesinin ardından Türk Kızılay, resmi internet sitesinden kan stoklarında azalma meydana geldiğini açıkladı. Talasemi, lösemi ve kanser gibi kan ihtiyacı olan hastalar ise tedirginlik yaşamaya başladı. Kan bağışçılarına herhangi bir viral enfeksiyonun bulaşmaması için önlem aldıklarını açıklayan Türk Kızılay, vatandaşlara kan bağışı çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada, Corona Virüsün kan bağışıyla bulaşmadığı vurgulandı.
#AntalyaKalıtsal bir kan hastalığı olan talasemi, Akdeniz Bölgesi’nde yoğun olarak görülmesi sebebiyle halk arasında Akdeniz anemisi olarak anılıyor. Günümüzde evlilik öncesi yapılan tetkikler sayesinde hasta doğabilecek bebekler önceden saptanabiliyor ve gereken önlemler alınabiliyor. Hematoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Şebnem İzmir Güner, ile ilgili doğru bilinen yanlışlar konusunda önemli bilgiler verdi.
#Akdeniz AnemisiEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, Akdeniz bölgesinde yaygın görülen genetik kan hastalığı ailevi Akdeniz anemisinin (talasemi) son yıllardaki göçler sonucunda Avrupa ülkelerinde de görülmeye başladığını belirtti. Sönmezoğlu, "Ciddi bir seyahat ve göç var. Akdeniz bölgesine özgü olan genler, çoktan Avrupa ülkelerine geçti" dedi.
#Akdeniz AnemisiYüreği büyük iki kadın.İkisinin de çocuğu aynı hastalıkla pençeleşiyor. İkisinin de tek isteği çocuklarının hayatta kalması. Lösemi hastası 3 yaşındaki Öykü Arin ve 14 yaşındaki Sonat’ın ilik nakli için kısa sürelerinin kaldığını dile getiren anneleri, “Onları ölüme terk etmeyin. Tek yapmanız gereken kan vermek” diyorlar.
#İlik Bağışı