Bu hafta rock müziğin efsanevi grubu Jethro Tull, Volkswagen Arena’da İstanbullularla buluşacak. Hande Yener, Jolly Joker Vadistanbul’da; Gazapizm, Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde konser verecek. Fransız fotoğrafçı Véronique Vial’ın Institut français Türkiye’deki ‘Before 10 a.m’ (Sabah 10.00’dan Önce) başlıklı sergisini gezmek için 30 Kasım son gün.
#Konser2024 yılına girilmesinin üzerinden henüz 4 gün geçmesinin ardından yılın ilk meteor yağmuruna sayılı saatler kaldı. Quadrantid Meteor Yağmuru, ocak ayının ilk haftası gerçekleşecek. Meteor yağmuru 2024 ne zaman? Quadrantid Meteor Yağmuru saat kaçta? soruları da bu sebeple merak edilip araştırılıyor. Son derece etkileyici bir doğa olayı olan meteor yağmuru özellikle gökbilimciler tarafından büyük bir dikkatle takip edilecek. Toplamda 3 gün süren Quadrantid Meteor Yağmurunda 120 adet "yıldız kaymasının" görülmesi bekleniyor. En iyi Kuzey Yarımküre`de görüntülenen Quadrantidlerin parlak noktası (göktaşlarının gökyüzünde ortaya çıktığı yer) Büyük Kepçe`nin hemen altında, Boötes ve Draco takımyıldızları arasında yer alıyor. Dünya, Güneş Sistemi boyunca ilerleyen bir kaya parçasının geride bıraktığı enkazın içinden geçerken meydana geliyor. İşte Quadrantid Meteor Yağmuru ile ilgili detaylar!
#Quadrantid Meteor Yağmuru 2024Geçen yıl keşfedilen ‘Comet 2022 E3 (ZTF)’ adlı kuyrukluyıldız, 50 bin yıl sonra ilk kez Dünya’dan izlenebilecek ve bir 50 bin yıl daha görülemeyecek. Eğer böyle bir şansı iyi değerlendirmek istiyorsanız astrofotoğrafçı Uygar Mitat’a kulak verin. Mitat, C 2022 E3’ü en iyi şekilde izleme yollarını Hürriyet’e anlattı.
#CometTavla desen değil, satranç desen değil… 4 bin 600 yıl boyunca tarihin karanlıklarında gizlenen Mezopotamya’nın unutulmuş oyunu, Ur Kral mezarlarından çıktıktan sonra gençlerin yeni eğlencesi haline geldi. İşte “Ur Kraliyet Oyunu”nun gizemli hikâyesi…
#Ur Kraliyet OyunuAvrupa ve Türkiye’nin en büyük teleskopunun kurulu olduğu Doğu Anadolu Gözlemevi’nin (DAG) eteklerinde gökyüzü şöleni yaşandı. 10 bin kişinin teleskoplarla gökyüzünü izlediği şenliğe katılan 12 yaşındaki en genç Hürriyet Seyahat gezginimiz Bilge Altan 3 gün süren etkinlikten izlenimlerini yazdı.
#HürriyetFotoğraftaki dünyanın en eski astronomik saat kulesi. Bulunduğu şehrin tam merkezindeki kule Kadanlı Mikulas tarafından 1410’da yapılmış. Efsaneye göre Mikulas saati tamamladıktan sonra benzerini bir başka yere yapmaması için gözleri kör edilmiş. Bugüne kadar birçok kez tamir edilen saat Babil zamanını, eski Bohem zamanını, Alman saatini, Ay’ın evrelerini, Güneş’in burç takımyıldızları boyunca yaptığı yolculuğu gösteriyor.
#HürriyetGüneş sistemi dışında, diğer galaksilerin varlığını tespit ettikten sonra, Hubble ve diğer teleskoplar onları daha yakından gözlemlemeye başladı. Şekillerini, içeriklerini ve ölçebildikleri kadar çok diğer özelliklerini not ettiler. Pek çok galaksi türünü gözlemlediler ve ortaya çıkardılar. Galaksi türleri ve özelliklerini sizler için derledik.
Gece gökyüzünde görülebilen milyarlarca gök cismi varken, bazıları diğerlerinden daha iyi biliniyor. Bunların çoğu çıplak gözle görülebilen ve diğer yıldız nesnelerine kıyasla çok parlak yıldızlardır. Bu nedenle en çok bilinen yıldızlar da onlardır. İşte, yıldız isimlerine ait detayları derledik.
En merak edilen ve araştırılan yıldız kümeleri içerisinde Süreyya Yıldızı gelmektedir. Aynı zamanda belli bir takım yıldızı üzerinden oluştuğunu söylemek mümkün. Peki, Süreyya yıldızı nedir ve ne zaman doğar? Ülker yıldızı hakkında tüm detayları derledik.
#Süreyya YıldızıTakımyıldızları, gökyüzünü süsleyen parlak yıldız düzenleri ile büyüleyici görüntüler sunarlar. Eski çağlardan günümüze gökbilimciler başta olmak üzere bilim insanları bu takım yıldızlarını detaylı olarak incelemekte ve yaptıkları değerli araştırmalar ile tüm insanlığa önemli bilgiler vermektedir. Antik Çağdan bu yana yıldızlar, mitolojik kişiler ya da hayvanlar ile özdeşleştirilen karakteristik biçimler yani takımyıldızları şeklinde gruplandırılmıştır. En ünlü takım yıldızlarından birisi de Orion takım yıldızıdır. İşte Orion takım yıldızı nedir ve nerede? Orion takım yıldızı isimleri, hikayesi ve efsanesi.
#Orion Takım YıldızıUzay deyince akla birçok soru gelir. Nereden başlayacağımızı bilmiyoruz. "Uzayda yaşam var mı, uzayda hayatta kalabilir miyiz? Uzayın bir başlangıcı veya bir sonu var mı?" Düzinelerce soru ve benzeri. Bilim adamları bile bu büyük siyah gizemli boşluk hakkında çok az şey biliyorlar. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Uzay Nedir?‘Takımyıldız’ temasıyla bu yıl 7’ncisi gerçekleşen Çanakkale Bienali’nin sergileri dijital ortama taşındı. Birbiriyle kesişen ve etkileşen ilişkileri, iş birliklerini, paylaşımları ve iletişimleri merkezine alan bienal kapsamında 31 sanatçının eserleri bir ay süreyle www.canakkalebienali.com adresinden çevrimiçi olarak gezilebilecek. Pandemi koşulları uyarınca özel bir programla ziyaretçilerini ağırlayan ve önceki yıllara göre farklı bir yapıda gerçekleştirilen Çanakkale Bienali ile ilgili merak edilenleri bienal küratörleri Çanakkale Bienali İnisiyatifi’ne (CABININ) ve Azra Tüzünoğlu’na sorduk...
#7. Çanakkale BienaliUzay düşündüğümüzden çok daha büyüktür ve her yerinde değişik gök cisimleri bulunmaktadır. Bu gök cisimleri içerisinde dünyamız da bulunmaktadır. Şimdi uzayda olanları inceleyelim ve özelliklerine bakalım. İşte 7. sınıf fen bilimleri güneş sistemi ötesi: gök cisimleri 1, 2 ve 3 konu anlatımı.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Güneş Sistemi Ötesi: Gök Cisimleri 1 2 Ve 3 Konu AnlatımıŞehrin ışıklarından biraz uzaklaşınca gökyüzündeki yıldızlar bize göz kırpmaya başlıyor. Bu seyrin zevkini akıllı telefon ya da tablet uygulamalarıyla arttırmak mümkün. Şimdiden indirip alıştırma yapmaya başlayın. Çünkü her yıl merakla beklenen Perseid meteor yağmurları 12 Ağustos’ta başlıyor.
#GazetehaberleriGeminid Meteor Yağmuru, bu yıl özel bir olayla gündeme geldi. Önemli günleri unutmayan arama motoru Google, bu kez Geminid Meteor Yağmuru'nu ekranına taşıdı. Peki, 50'ye yakın yıldız kaymasının gözlemlenebileceği Geminid Meteor Yağmuru nedir? İşte, günün ilk saatleri itibariyle merakla araştırılan o konu hakkında bazı bilgiler
#Geminid Meteor Yağmuru2018 yılının başında yaşanan 'süper mavi kanlı ay' gibi gökyüzü fenomenleri ve kuyruklu yıldız geçişleri daima büyük ilgiyle izleniyor. Çoğu bu olayları internet üzerinden gerçekleştirilen yayınlar aracılığıyla izleme yoluna giderken, sayıları giderek artan bilim meraklısı amatörler kendi teleskoplarıyla gözlem yapmayı tercih ediyor. İkinci şıkkı tercih edenler için gözlem noktasını doğru seçmek önem taşıyor.
#Kuyruklı Yıldız GeçişleriYıl içerisinde Dünya-Güneş doğrultusu uzayda belli takımyıldızlardan geçer. Bunlara zodyak takımyıldızları yani burçlar diyoruz. Dün ise gündeme burçların tarihlerinin değiştiği yönünde haberler düştü. Aslında bu asırlardır bilinen Dünya'nın bir hareketinin sonucu. Peki acaba burçlar için doğru tarih aralığı ne? Doğrusu bu yazıda.
#BurçKoca ramazanı yedik, bayrama ramak var. Önümüz tatil, güneş, seyahat... Plaj, kum, sefahat... Bildikleriniz cepte dursun, buyurun size 2016’dan Türk sahillerine yeni vuranlar, karpuz kabuğunun yüzme arkadaşları, denizle mehtabın iki sayfada sezon hediyeleri, stilden spora, televizyondan tiyatroya uzmanların seçtikleri, önerdikleri...
#Savaş ÖzbeyDiyanet İşleri Başkanlığı’nda 15 yıldır hizmet veren astronomlar yurtiçinde ve yurtdışında gözlemler yaparak namaz vakitlerine ve takvimlere ilişkin hesaplamalar yapıyor. Türkiye’nin ilk kadrolu astronomları Hümeyra Nur İşlek, İlhami Aşıkkaya ve Gürhan Eren’le konuştuk.
#Diyanet