Merkez Bankası’ndan yeni bir adım geldi. Merkez Bankası swap işlemlerinde kullanılan Türk lirası faizini yüzde 10.25’ten yüzde 11.75’e yükseltti. Piyasada bu adım önümüzdeki dönemde ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin (AOFM) daha yukarı çekileceğinin sinyali olarak değerlendirildi.
#Merkez BankasıSwap faizi, Merkez Bankası'nın elindeki önemli enstrümanlardan birisidir. Yabancı yatırımcı ya da elindeki TL'yi satıp dolar vb enstrümanlara geçmek isteyen kişiler için caydırıcı bir nitelik taşımaktadır. Swap faizi, yatırımcının mevcut kaybının en aza indirilmesi dolayısıyla ortaya çıkardığı avantajlar ile alış satışlarda kararlar alınmasına yön vermektedir. Peki, swap nedir ve swap faizi tam olarak ne demek? İşte, o bilgiler
#SwapSwap işlemi ile ilgili bilgiler araştırılan konular arasında yer alıyor. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaların ardından araştırmalar artıyor. İşte kısaca; finans dünyasında çok kullanılan ve de iki tarafın finansal araçlarını takas ettikleri bir sözleşme olan swap ile ilgili bilgiler…
#SwapSeçimin ardından dalgalı bir seyir izleyen dolar kuru, 4.71 TL'nin üzerini gördükten sonra, kademeli olarak düşerek 4.62 TL'nin altına geriledi. Dolar kuru şu dakikalarda 4.62 TL'de hareket ederken; Euro kuru 5.40 TL'de bulunuyor. Piyasalar, yeni ekonomi yönetimi ve politikalarının nasıl şekilleneceğini ve küresel gelişmeleri izleniyor.
#Dolar FiyatlarıPiyasalar geçen hafta TCMB faiz kararına odaklandı. Politika faizi 350 baz puanlık artışla yüzde 46, gecelik borç verme faizi 300 baz puanlık yükselişle yüzde 49 oldu. Böylece yerinde ve doğru bir hamle yapıldı. Faiz artışıyla döviz kurlarında henüz ciddi bir yavaşlama hissedilmedi. Borsa İstanbul, faiz kararına ilişkin fiyatlamalarla birlikte temkinli görünümünü sürdürüyor.
#Merkez BankasıTarife savaşı, dünyanın en çok üreteni ve tüketeni arasında ‘düelloya’ dönüştü. Avrupa ve Asya, ABD’ye karşı ittifaka gidiyor. ABD’nin güç odaklarından biri olan dolar zayıfladı, ülke tahvillerine ilgi azaldı. Varlığını ihracata borçlu Çin ise ABD’ye satamadığı malları ne yapacak? Ya elindeki 760 milyar dolarlık ABD tahvilini satmaya başlarsa diye korkanlar da var. İç gündem ise önümüzdeki hafta faiz değişimi beklenmeyen TCMB toplantısını izleyecek.
#ÇinBelirsizlik henüz aşılmadığı için borsada görülen toparlanma çabaları direnç seviyelerini geçmekte zorlandı ve satışla karşılaştı. Bunun yanı sıra; hisse fiyatlarındaki sert düşüş ile göreceli ucuzlama ve şirketlerin kendi hisselerinde yaptıkları geri alımlar tepki çıkışını destekledi. Çok sayıda şirket ciddi alımlar yaptı. Siyasette yaşanacak bir sakinleşme tekrar 19 Mart öncesi konuma hızla geri dönüşü sağlayabilir.
#TCMBBIST100 Endeksi, 26 Şubat’taki 9.400 testinden sonra başlayan rallide yaklaşık yüzde 15’lik bir yükselişte. Ancak Temmuz 2024 tarihindeki 11.250 zirvesinden halen uzakta bulunuyor. Alternatif getirileri de dikkate aldığımızda ciddi reel kayıplar henüz telafi edilmiş değil. Bu noktada ileriye yönelik projeksiyon yapmak yerinde olacak. Dış borsalardan pozitif ayrışma ve iyimser hava devam ediyor...
#BIST100 EndeksiMerkez Bankası’nın faizi düşürmesi ve devamının geleceği beklentisi, Temmuz 2024’ten bu yana baskı altında kalan BIST100 Endeksi’nde yüksek hacimli tepki çıkışına neden oldu. Beklenti anketlerinde yıl sonu için enflasyonda yüzde 25-30, TCMB faizinde yüzde 30 gibi rakamlar telaffuz ediliyor. Bu durumda ileriye yönelik olarak faizlerin daha da gerilemesi olası. Uzun süredir TL mevduatta bekleyen tasarrufların en azından bir kısmının hisse senetleri gibi bir alternatifi değerlendirmeye alması muhtemel. Bunu piyasa şartları belirleyecek.
#Merkez BankasıOcak ayında enflasyon (TÜFE) yüzde 42.12 olarak açıklanırken piyasaların şubat beklentisi aylık yüzde 2.8-3 bandında, yıllık yüzde 40 olarak şekillendi. Bu durumda yüzde 45 olan politika faizi için TCMB’ye bir alan açılmış olacak. Bu açıdan 250 baz puanlık indirim olasılığı öne çıktı. Yine de gerçekleşmeleri görmek gerekir. Enflasyon ve TCMB faiz kararına kilitlenen Borsa İstanbul’da tepki çıkış denemelerine rağmen temkinli görünüm korunuyor.
#EnflasyonBorsa İstanbul, Temmuz 2024’teki zirve seviyesinden giderek uzaklaşıyor. Zirveden dolar bazında yüzde 23, TL bazında yaklaşık yüzde 15’lik bir geri çekilme söz konusu. Yön arayışı ve sıkışma sabırları zorluyor. Borsada çıkışın yolu enflasyondaki gerileme ve buna bağlı olarak TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesinden geçiyor. Gözler şubat enflasyonu ve 6 Mart’taki PPK toplantısında...
#Borsa İstanbulHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadeleyle ilgili "Enflasyon en büyük kötülüktür. Mutlaka enflasyonla mücadele edilmelidir. Vatandaşımız müsterih olsun, köklü bir çözüm peşindeyiz" açıklamasını yaptı. Bakan Mehmet Şimşek ayrıca "Birkaç yıl içinde çok ciddi bir sosyal konut seferberliğine gireceğiz" dedi.
#Mehmet ŞimşekYarın itibarıyla ikinci Trump dönemi resmen başlıyor. Öngörülemez bir tarafı olduğu için piyasaların pozisyon almakta zorlanmasına neden olan Trump’ın, ilk icraatının ne olacağı merak ediliyor. Bu yönde ilk akla gelen gümrük vergilerindeki artış ve korumacı politikalar oluyor. Çin ve Euro Bölgesi dezenflasyon ve durgunluk görünümü verirken ABD’nin gümrük ve koruma duvarlarını artırması pek de iyi olmayacak. Diğer yandan en belirgin tepkiyi altın verdi. Trump dönemine ilişkin belirsizlik nedeniyle altın fiyatlarında yükseliş hâkim.
#ABDPiyasalarda iyimserlik rüzgârı esmeye devam ediyor. Borsa İstanbul’da bir ayı aşan süreçteki prim yüzde 15’i geçti. Birbiri ardına gelen haberler moralleri ve işlem hacmini yükseltti. BIST100 Endeksi ve hisseler üzerindeki atalet kalktı. Faizdeki düşüş olasılığı, şimdiye kadar mevduat gibi sabit getirili yatırım araçlarında kalan bazı tasarruf sahiplerinin alternatif arayışını hızlandırabilir.
#Borsa İstanbulUzun süredir satış baskısı altında olan BIST 100 endeksi, Trump’ın yeniden başkan seçilmesiyle birlikte hareketlendi. Trump’ın temkinli yaklaşılması gereken ‘barış getireceğim’ açıklamalarının gerçekleşmesi durumunda, Türkiye ekonomisi ve piyasaları olumlu etkilenecektir. Borsanın bu beklentiyi fiyatlamaya başladığını söylemek yerinde olacak. Ancak endekste bu yükselişin sürmesi için 9 bin 300 puan seviyesinin üzerinde kalınması gerekiyor.
#BIST 100 EndeksiBorsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulBorsanın primsizliği kısmen yerli alıcının dikkatini çekiyor ancak para girişi ve beklenti tarafı zayıf kalınca çıkış denemeleri başarılı olmuyor. Bir patinaj durumu söz konusu. Beklenti bulmakta zorlanan piyasalarda Ortadoğu kaynaklı gündemin de ağırlığı var. İsrail-Lübnan-İran arasındaki çatışma ortamının coğrafi bakımdan bölgeye çok yakın Türkiye’yi rahatsız ettiği açık. Gündeme bağlı olarak Borsa İstanbul’da da temkinli görünüm korunuyor.
#Borsa İstanbuBIST100 Endeksi’nde zirveden itibaren yaşanan düşüşün yüzde 20’yi geçmesi nedeniyle karamsar hava olarak tanımlanan “ayı” piyasasına teknik olarak girilmişti. Bir nevi makas değişimi gibi. Fakat cuma günü tekrar 9.000 seviyesinin üzerine çıkılmasıyla bu bölgeden çıkılmış oldu. 9.000 bu açıdan önemli. Henüz yükseliş için bir güç görülmese de jeopolitik gelişmeler, yüksek faize bağlı yatırımcı ilgisinin azalması gibi nedenlerin önemli ölçüde fiyatlara dahil olduğunu söylemek mümkün. Bu açıdan, cuma günü olduğu gibi önümüzdeki günlerde de tepki alım denemeleri görülebilir.
#BIST100 EndeksiTelafi edilen Japonya olayı dışında piyasa bozucu önemli bir haber akışı olmamasına rağmen, yabancı yatırımcıların hisse satışları, yerli yatırımcıların azalan ilgisi gibi nedenlerle ağustos ayı kayıtlara ‘kayıp ay’ olarak geçti. Ancak, eylül ayı itibarıyla farklı bir gündem söz konusu. 6 Eylül’de Fitch’den gelecek Türkiye’nin kredi notuna ilişkin haberler ve Fed’in faiz indirim sürecini başlatması borsada farklı fiyatlamalara konu olabilir.
#EnflasyonMoody’s’in not artırımı geride kaldı, şimdi iç piyasaların yeni bir beklentiye ihtiyacı var. Gündem bulmakta zorlanan borsadaki düşüşün bir nedeni de kâr satışları. Öte yandan para girişlerinin azalması ve dış borsalardaki satıcılı seyir de düşüşe katkı yapıyor. Yabancı yatırımcı ise borsada bir hamle yapmak için banka bilançolarını görmek istiyor olabilir.
#Borsa İstanbulPiyasalarda olumlu fiyatlamaya konu olan Moody’s’in kredi not artırımı geldi. Bu artışı ekonomik programın sonuçlarından biri olarak görmek gerekir. 11 yıl sonra ve ilk defa iki kademe birden gelen artışın piyasalara olumlu yansımaları beklenebilir. Moody’s, S&P ve Fitch gibi en önemli reyting şirketlerine göre Türkiye halen yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında bulunuyor. Ancak bu trend devam ederse Türkiye bu açığı hızla kapatabilir.
#Borsa İstanbulFATF, Singapur’daki toplantısında Türkiye’nin gri listeden çıkarılması kararını aldı. Borsa bu gelişmeyi fiyatlamıştı. Haber sonrası “Beklenti bitti” satışları geldi ama orta-uzun dönemde olumlu etkileri sürecek. Enflasyonda yeni bir süreç başlıyor. Düşüşün ikna edici olması için aylık yüzde 2’nin altını görmek piyasalara moral verebilir.
#FATF