Merkez Bankası’ndan yeni bir adım geldi. Merkez Bankası swap işlemlerinde kullanılan Türk lirası faizini yüzde 10.25’ten yüzde 11.75’e yükseltti. Piyasada bu adım önümüzdeki dönemde ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin (AOFM) daha yukarı çekileceğinin sinyali olarak değerlendirildi.
#Merkez BankasıSwap faizi, Merkez Bankası'nın elindeki önemli enstrümanlardan birisidir. Yabancı yatırımcı ya da elindeki TL'yi satıp dolar vb enstrümanlara geçmek isteyen kişiler için caydırıcı bir nitelik taşımaktadır. Swap faizi, yatırımcının mevcut kaybının en aza indirilmesi dolayısıyla ortaya çıkardığı avantajlar ile alış satışlarda kararlar alınmasına yön vermektedir. Peki, swap nedir ve swap faizi tam olarak ne demek? İşte, o bilgiler
#SwapSwap işlemi ile ilgili bilgiler araştırılan konular arasında yer alıyor. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaların ardından araştırmalar artıyor. İşte kısaca; finans dünyasında çok kullanılan ve de iki tarafın finansal araçlarını takas ettikleri bir sözleşme olan swap ile ilgili bilgiler…
#SwapSeçimin ardından dalgalı bir seyir izleyen dolar kuru, 4.71 TL'nin üzerini gördükten sonra, kademeli olarak düşerek 4.62 TL'nin altına geriledi. Dolar kuru şu dakikalarda 4.62 TL'de hareket ederken; Euro kuru 5.40 TL'de bulunuyor. Piyasalar, yeni ekonomi yönetimi ve politikalarının nasıl şekilleneceğini ve küresel gelişmeleri izleniyor.
#Dolar FiyatlarıPiyasalarda iyimserlik rüzgârı esmeye devam ediyor. Borsa İstanbul’da bir ayı aşan süreçteki prim yüzde 15’i geçti. Birbiri ardına gelen haberler moralleri ve işlem hacmini yükseltti. BIST100 Endeksi ve hisseler üzerindeki atalet kalktı. Faizdeki düşüş olasılığı, şimdiye kadar mevduat gibi sabit getirili yatırım araçlarında kalan bazı tasarruf sahiplerinin alternatif arayışını hızlandırabilir.
#Borsa İstanbulUzun süredir satış baskısı altında olan BIST 100 endeksi, Trump’ın yeniden başkan seçilmesiyle birlikte hareketlendi. Trump’ın temkinli yaklaşılması gereken ‘barış getireceğim’ açıklamalarının gerçekleşmesi durumunda, Türkiye ekonomisi ve piyasaları olumlu etkilenecektir. Borsanın bu beklentiyi fiyatlamaya başladığını söylemek yerinde olacak. Ancak endekste bu yükselişin sürmesi için 9 bin 300 puan seviyesinin üzerinde kalınması gerekiyor.
#BIST 100 EndeksiBorsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulBorsanın primsizliği kısmen yerli alıcının dikkatini çekiyor ancak para girişi ve beklenti tarafı zayıf kalınca çıkış denemeleri başarılı olmuyor. Bir patinaj durumu söz konusu. Beklenti bulmakta zorlanan piyasalarda Ortadoğu kaynaklı gündemin de ağırlığı var. İsrail-Lübnan-İran arasındaki çatışma ortamının coğrafi bakımdan bölgeye çok yakın Türkiye’yi rahatsız ettiği açık. Gündeme bağlı olarak Borsa İstanbul’da da temkinli görünüm korunuyor.
#Borsa İstanbuBIST100 Endeksi’nde zirveden itibaren yaşanan düşüşün yüzde 20’yi geçmesi nedeniyle karamsar hava olarak tanımlanan “ayı” piyasasına teknik olarak girilmişti. Bir nevi makas değişimi gibi. Fakat cuma günü tekrar 9.000 seviyesinin üzerine çıkılmasıyla bu bölgeden çıkılmış oldu. 9.000 bu açıdan önemli. Henüz yükseliş için bir güç görülmese de jeopolitik gelişmeler, yüksek faize bağlı yatırımcı ilgisinin azalması gibi nedenlerin önemli ölçüde fiyatlara dahil olduğunu söylemek mümkün. Bu açıdan, cuma günü olduğu gibi önümüzdeki günlerde de tepki alım denemeleri görülebilir.
#BIST100 EndeksiTelafi edilen Japonya olayı dışında piyasa bozucu önemli bir haber akışı olmamasına rağmen, yabancı yatırımcıların hisse satışları, yerli yatırımcıların azalan ilgisi gibi nedenlerle ağustos ayı kayıtlara ‘kayıp ay’ olarak geçti. Ancak, eylül ayı itibarıyla farklı bir gündem söz konusu. 6 Eylül’de Fitch’den gelecek Türkiye’nin kredi notuna ilişkin haberler ve Fed’in faiz indirim sürecini başlatması borsada farklı fiyatlamalara konu olabilir.
#EnflasyonMoody’s’in not artırımı geride kaldı, şimdi iç piyasaların yeni bir beklentiye ihtiyacı var. Gündem bulmakta zorlanan borsadaki düşüşün bir nedeni de kâr satışları. Öte yandan para girişlerinin azalması ve dış borsalardaki satıcılı seyir de düşüşe katkı yapıyor. Yabancı yatırımcı ise borsada bir hamle yapmak için banka bilançolarını görmek istiyor olabilir.
#Borsa İstanbulPiyasalarda olumlu fiyatlamaya konu olan Moody’s’in kredi not artırımı geldi. Bu artışı ekonomik programın sonuçlarından biri olarak görmek gerekir. 11 yıl sonra ve ilk defa iki kademe birden gelen artışın piyasalara olumlu yansımaları beklenebilir. Moody’s, S&P ve Fitch gibi en önemli reyting şirketlerine göre Türkiye halen yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında bulunuyor. Ancak bu trend devam ederse Türkiye bu açığı hızla kapatabilir.
#Borsa İstanbulFATF, Singapur’daki toplantısında Türkiye’nin gri listeden çıkarılması kararını aldı. Borsa bu gelişmeyi fiyatlamıştı. Haber sonrası “Beklenti bitti” satışları geldi ama orta-uzun dönemde olumlu etkileri sürecek. Enflasyonda yeni bir süreç başlıyor. Düşüşün ikna edici olması için aylık yüzde 2’nin altını görmek piyasalara moral verebilir.
#FATFŞimşek’in taslak vergi çalışmasının ertelendiğini açıklamasının da katkısıyla borsada tepki alımları ivme kazandı. Ancak halen son zirve yakalanmş değil. Verginin ertelenmesi tek başına piyasayı taşıyacak bir haber olarak görülmemeli. Beklenti boşluğunu ise 28 Haziran’da gündeme gelecek olan Türkiye’nin gri listeden çıkması doldurabilir. Eğer çıkarsa borsa bayramı uzatır.
#Borsa İstanbulAvrupa Merkez Bankası (ECB) 5 yıl sonra 25 baz puan ile faiz indirim sürecini başlattı ve faizi yüzde 4.25’e çekti. Şimdi faizi gevşeterek ekonomiye bir anlamda soluk vermek amaçlanıyor. ECB’nin temmuzda faizi sabit tutacağı, eylülde tekrar indirime gidebileceği öngörüleri öne çıkmış durumda. Temkinli duruş hâlâ var. Piyasalara etkileri zayıf kalsa da öncü merkez bankalarından birinin faiz indirim sürecini başlatmış olması olumlu bir gelişme. En büyük ticaret ortağımız olan Euro Bölgesi’nde, faizdeki düşüşle sağlanacak ekonomik canlılık, Türk ekonomisine orta ve uzun dönem olumlu yansıma gösterebilir.
#Avrupa Merkez BankasıMerkez Bankası verilerine göre, geçen ay itibarıyla 22 yılın zirvesine ulaşan mevduat faizi, son bir haftada 4.4 puan birden geriledi. Banka şubesine gidip bire bir görüşmelerde ‘müşteri bazlı’ sunulan mevduat faizi de, bir ay içinde yüzde 60’tan yüzde 47’ye indi. Hürriyet’e konuşan uzmanlara göre, bu düşüşün ana nedeni piyasada oluşan TL likidite fazlası. Son haftalarda bu nedenle hızlı gerileyen mevduat faizi oranlarının TCMB’nin son günlerde aldığı önlemlerle yeniden yükselişe geçmesi bekleniyor.
#Merkez BankasıGeçen hafta yabancı yatırımcılar tahvil bonoda haftalık bazda 2.832 milyon dolar, hisse senetlerinde ise 84.7 milyon dolarlık alım yaptılar. Yüksek faize bağlı olarak özellikle tahvil bonodaki alım haftalık bazda 2013 yılından bu yana en yüksek rakamdı. Son üç haftalık tahvil bono alımı 4.2 milyar dolar oldu. Son iki haftada hisse senetlerindeki alım tutarı ise 393 milyon dolara ulaştı. Türkiye’nin gri listeden çıkması yönündeki beklentiler gerçekleşirse piyasadaki iyimser tutum daha da güçlenecek.
#BonoBorsa İstanbul’da kâr satışlarına bağlı yorgunluk emareleri görülse de çıkış hareketi sürüyor. Döviz kurları ve tahvil faiz oranında gerileme söz konusu. Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yönelik portföy yatırımları sürüyor. İleriye yönelik beklentiler de iyileşmeye başladı. CDS’teki düşüş, notlardaki artış gibi tüm bu olumlu gelişmelerin arkasında ise ekonomik programa olan güven var.
#TCMBTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bu yılın ikinci enflasyon raporunun tanıtımına ilişkin toplantıda konuşuyor. 2024 yıl sonu enflasyonu yüzde 36'dan yüzde 38'e revize edilerek 2 puanlık artış gerçekleşti.
#Merkez BankasıDoğrudan yatırımlarda olmasa da sıcak para yönünden yabancı ilgisi devam ediyor. TCMB verilerine göre, 12 Nisan ile biten haftada yabancı yatırımcılar; hisse senetlerinde 160 milyon dolar, tahvil bonoda 38.2 milyon dolar alım yaptı. Hisse senetlerinde dört haftadır devam eden alımların toplamı 1.2 milyar doları buldu. Yerli yatırımcıların ise yüksek faiz nedeniyle borsaya ilgisinin fazla olduğunu söylemek bu aşamada zor.
#Mehmet ŞimşekMerkez Bankası PPK özetinde Şubat ayı tüketici enflasyonu artışında ücret ve geriye doğru endeksleme davranışının devam eden yansımalarının hissedildiği hizmet fiyatlarının yanı sıra Ramazan ayına özgü unsurların etkisinin belirgin olduğu gıda fiyatlarının öne çıktığı ifade edildi. Bu dönemde özellikle kırmızı et ve bağlantılı işlenmiş et ürünleri ile çiğ süt referans fiyat artışının yansımalarının izlendiği süt ve süt ürünleri fiyatlarında artış oranının belirgin olduğuna işaret edildi.
#Merkez Bankası