Sürü bağışıklığı nedir? Corona virüs salgını devam ederken, sürü bağışıklığı son günlerde gündeme gelmeye başladı. Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında, corona virüsü gündemine dair açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sürü bağışıklığı ile ilgili sorulan soruya yanıt verdi. Sürü bağışıklığı kısaca bir nüfusun büyük bir yüzdesinin aşılama veya önceki enfeksiyonlar yoluyla bir enfeksiyona karşı bağışık hale gelmesiyle ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklardan dolaylı bir koruma biçimidir. İşte, o konuyla ilgili ayrıntılar...
#Sürü Bağışıklığı NedirYaz geldi ama hoş gelmesi için biz ebeveynlerin yine çocuklar için birtakım önlemler almamış şart. Güneş yanığından göz enfeksiyonuna, sinek ısırıklarından kulağa su kaçmasına kadar pek çok sorun bizleri bekliyor. Gizem’le Melis kendi tecrübelerini ve önlem alma şekillerini yazdı.
#ÇocukSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Akın Kaya ile Prof. Dr. Tevfik Özlü, Antalya'da düzenlenen Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Artık pandemide günlük vaka sayıları değil, hastaneye yatan hastaların kriter olarak izlenmesi gerekiyor" dedi. Sağlık Bakanığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Akın Kaya ise özellikle Kovid'i ağır geçiren hastaların uzun süreli takipte kalması gerektiğine dikkat çekti.
#Koronavirüs“Koronavirüs pandemisi ne zaman son bulacak?”, “Eski yaşantımıza ne zaman geri döneceğiz?” gibi sorular salgın hayatımıza girdiği andan itibaren en çok duyduğumuz sözler. Geçen iki yıllık süreçte çok zorlu günlerden geçmiş olsak da tünelin ucundaki ışık görünüyor gibi… Hem Türkiye’de hem de dünyanın pek çok ülkesinde kısıtlamalar kalkarken, maske kullanımı da gevşetildi. Peki bahar ve yaz aylarında bizi neler bekliyor? 'Artık pandemi bitiyor' diyebilir miyiz? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#KoronavirüsGeçen hafta maalesef yazıma ara verdim. Pozitif bir nedeni vardı. 2019 ‘dan buyan tüm dünyayı kasıp kavuran COVID-19 belası hala devam ediyor. Artık pozitif olmayanı, hastalığı atlatmayanı insan yerine koymayacaklar. ‘Her canlının bir gün tadacağı’ bu illeti, her şeyin tadına bakan biri olarak tatmadan edemezdik. Yakında biteceğini düşündüğüm bu salgında bizim de anlatacak bir hikayemiz olmasın mı? İşte bu da bizim hikayemiz …
#BursaBulaşma hızı yüksek, ölüm oranı ise düşük seyreden Omicron varyantı bilim dünyasında ‘Pandeminin sonu mu geliyor?’ sorusuna neden oldu. Omicron’un pandemiyi bir endemiye dönüştürüp dönüştüremeyeceğini konunun uzmanlarına sorduk. İşte 4 uzmandan 4 Omicron yorumu…
#KoronavirüsOmicron varyantı çıktığı günden bu yana o kadar hızlı bir şekilde yayıldı ki, bilim insanları dahi bu hızın karşısında şaşkın. Omicron’la ilgili her gün yeni bir bilgi gelmeye devam ederken bir yandan da bu yeni varyantı anlamak ve ondan korunmak için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Aşıların koruyuculuğu Omicron’a karşı düştü mü? Covid geçirenler Omicron’dan korunuyor mu? Ülkemizde durum ne? Çocuklar daha mı fazla enfekte oluyor? Prof Dr. Derya Unutmaz'ın "İnsanlığın karşılaştığı en bulaşıcı virüs' olarak tanımladığı Omicron hakkında merak edilen her şeyi konunun uzmanlarına sorduk
#KoronavirüsBugüne kadar hekimler-uzmanlar-aşı üreticileri “Salgın ne zaman biter?” sorusunun yanıtını hep boş bıraktı. Ta ki düne kadar... Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Müdürü Dr. Hans Kluge, iyimser bir tahminle COVID-19 salgınının 2022 yılının başlarında biteceğini söyledi. Ben de aynı soruyu bu kez pandeminin başından beri canla başla çalışan hekimlerimize sordum. Bakın neler dediler...
#YazarSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Covid-19’u geçiren bir kişi teorik olarak 3 ay kadar bu hastalıktan korunabilir. Ama 3 ay geçtikten sonra vücudunuzda yeterli bir antikor oluşmamışsa yeniden hastalığa yakalanabilirsiniz, eğer tedbirsiz davranırsanız" dedi. Öte yandan uzmanlar, koronavirüs tedavisinde verilen ilaçları kullanmakta tereddüt eden vatandaşları uyardı. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "İlacı kullanmıyor, 3-4 gün sonra 112 ile acil servise başvuruyor. Bu sefer biz bu kişiyi yoğun bakıma alıyoruz. İlaç kullanılmadığı takdirde sonu ölüme kadar gidebiliyor" dedi.
#AnkaraDünyada ilk kez İstanbul'daki devlet hastanesinde yapılan operasyonla koronavirüsü atlatmış alıcıya yine Kovid-19 geçirmiş bir vericiden alınan böbrek nakledildi. 50 yaşındaki Mustafa Yıldırım, yeğeni 31 yaşındaki Ceyhun Yıldırım’a böbreğini verdi. Böbrek Nakli Kliniği Şefi Doç. Dr. Eyüp Veli Küçük, "Hastaların sağlık durumu iyi, tedavileri devam ediyor, koronavirüs organ nakline engel değil" dedi.
#KoronavirüsDünyada ilk kez İstanbul'daki devlet hastanesinde yapılan operasyonla koronavirüsü atlatmış alıcıya yine Kovid-19 geçirmiş bir vericiden alınan böbrek nakledildi. 50 yaşındaki Mustafa Yıldırım, yeğeni 31 yaşındaki Ceyhun Yıldırım’a böbreğini verdi. Böbrek Nakli Kliniği Şefi Doç. Dr. Eyüp Veli Küçük, "Hastaların sağlık durumu iyi, tedavileri devam ediyor, koronavirüs organ nakline engel değil" dedi.
#İstanbulBaşkent bir süredir alarm veriyor, vakalar artıyor, doktorlar evlerine gidemiyor. Ankara’da yaşananların sebebi ne, bu konuda neler yapılabilir? Salgının önümüzdeki dönem artmasını bekleyen doktorlar kamusal önlemler ve izolasyon için acilen ek tedbirler alınmasını tavsiye ediyor.
#GazetehaberleriTıp dergisi Lancet'de yayımlanan bir araştırmanın sonucu nüfusun önemli bir kesiminin koronavirüse yakalanması ve iyileşmesi ile oluşması beklenen sürü bağışıklığı kavramından söz edilemeyeceğini gösteriyor. CNN TÜRK canlı yayınına katılan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da konuşulmaya başlanan 'toplum bağışıklığı' konusuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ceyhan, "Biz bu virüsle her ay 1000 tane vaka görerek gidersek eğer 11 yılda toplum bağışıklığı bitiyor, salgın bitiyor. Dolayısıyla toplum bağışıklığı hikaye, yani masal. Bu mümkün değil." ifadelerini kullandı. Öte yandan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da Twitter hesabından koronavirüse karşı en riskli kan grubunu açıkladı.
#Mehmet CeyhanSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, yurt dışında gelenlere test ve karantina uygulanmasıyla ilgili olarak, "Biz şunu yapmak istiyoruz. Yurt dışından gelen tüm vatandaşları sağlık taramasından geçirmek istiyoruz. Ateş yüksekse, bulgu varsa, en ufak şüphe varsa hastanede tedavisini planlıyor olacağız. Takvimle bu planlandı" dedi.
#Sağlık BakanıVe bugün huzurlarınızda Profesör Dr. Mehmet Mutaf. “Rekonstrüktif cerrahi”de çok değerli bir hekim. Türkiye’nin göz bebeği. Kendini mesleğine adamış biri. Asit saldırıları vakaları ve Güneydoğu’daki patlamalarda yüzleri yaralananlar hep ona getiriliyor. Müzik teorisyeni eşi ve üç çocuğuyla Bodrum’da yaşıyor. Tüm dünyadan asit mağdurları onu buluyor. Hindistan’dan Bodrum’a geliyorlar hocaya ameliyat olabilmek için. Hoca çok renkli ve karizmatik biri. Eski bir müzisyen. “Ayşa” şarkısı pek meşhurdu hatırlarsınız. Başka bilinen şarkıları da vardı. Zaten halen hekimden çok rock’çıya benziyor. İlginç, sıra dışı bir kişilik. Kimselere eyvallahı olmayan, kendi doğrularıyla yaşayan biri.Eski sevgilisi tarafından yüzüne 1.5 kilo asit dökülen Berfin, Sağlık Bakanlığı’nın girişimiyle, Mutaf Hoca’nın ellerine emanet. Sağlık Bakanlığı’na da teşekkürü borç bilirim. Ameliyatların ilki, 17 Haziran’da Bodrum Acıbadem’de gerçekleştirilecek, sonrakiler İstanbul’da. Onlara da teşekkürler. Tüm sürecin takipçisi olacağım. Bugün ve yarın Mutaf Hoca’nın röportajını okuyacaksınız...
#YazarAskerlerin disiplin suçları dışında işleyebilecekleri suçların “askeri yargı” değil de “adli yargı”da soruşturulmaları ve kovuşturulmalarına ilişkin yasa değişikliği, mükemmel bir turnusol kağıdı işlevi gördü. Türk medyasının “askerperver” kalemleri, sanki bu yasa değişikliğiyle askerler gadre uğruyormuş gibi kalemlerinin ucunu sivriltmeye başladılar.