SURİYE’de, Gaziantep Üniversitesi’ne bağlı üç yeni fakülte kurulması kararlaştırıldı. Azez, Afrin ve El-Bab’da açılacak fakültelerde hem Türk hem de Suriyeli akademisyenler ders verecek. Her fakültede üniversitenin yabancı öğrenci sınavından geçen 120’şer olmak üzere toplam 360 öğrenci olacak. 7 Ekim’de dersler başlayacak.
#GazetehaberleriHacettepe Üniversitesi’nde yapılan ‘Türkiye’deki Suriyeli Mülteci Akademisyen ve Üniversite Öğrencileri Araştırması’na göre, Suriyeli öğrenciler kendileri için umutlu olsa da ülkeleri için umutsuzlar. Gençlerin yaşadıkları sorunların başında maddiyat, kaynakların yetersizliği ve koordinasyonsuzluk geliyor. Yüzde 27’si “Asla dönmeyeceğim” diyor. Suriyeli akademisyenler ise sahip oldukları statü nedeniyle zorluk yaşarken, alanlarıyla ilgili çalışamamaktan ve Türkçe bilmemekten yakınıyor.
#SuriyeliBoğaziçi Üniversitesi, Risk Altındaki Akademisyenler Konseyi CARA, İstanbul İsveç Başkonsolosluğu, İstanbul İsveç Araştırma Enstitüsü ve Norveç Büyükelçiliği ile işbirliği kapsamında Suriyeli akademisyenlerin sorunlarının tartışıldığı bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Boğaziçi Üniversitesi’nin ev sahibi olduğu, "Suriye’nin Entelektüel Sermayesinin Ayakta Tutulması: Değişimin Aktörleri Olarak Akademisyenler" konulu toplantıya 30’ya yakın Suriyeli akademisyen katıldı.
#Suriyeli AkademisyenlerRisk Altındaki Akademisyenler Konseyi CARA’nın düzenlediği toplantıda, 2011’den itibaren ‘YÖK Online Portal Başvuruları’na 1667 Suriyeli akademisyenin başvuru yaptığı, 328’ine çalışma izni verildiği ve şu andaki başvuru sayısının 285 olduğu belirtildi. Diğer akademisyenleri Türkiye kaybetmiş oldu. Suriyeli akademisyenler, karşılaştıkları en büyük sorunun dil olduğunu söylediler.
#CaraYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK'ün ülkelerindeki savaş ve iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye’ye göç eden yabancı akademisyenler için hayata geçirdiği Yabancı Akademisyen Bilgi Sistemi'ne (YABSİS) ilk iki günde başvurunun 5 bine ulaştığını bildirdi.
#YÖKMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), Suriyeli öğrencilerin eğitimi için yeni bir plan hazırladı. Buna göre, MEB, İçişleri Bakanlığı ile birlikte Suriyeli öğrencilerin Bakanlığa bağlı tüm resmi ve özel okullara kayıt olmalarını sağlamak için elektronik kayıt sistemi oluşturacak.
#OkulAK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “Dünyanın neresinde terör örgütü varsa, bu terör örgütlerine destek verenler, silah verenler, siyasi ve lojistik destek sağlayanlar samimiyetle bu desteklerini kessinler, 1 hafta, 10 günde dünyanın hiçbir yerinde terör örgütü kalmaz” dedi.
#AK PARTİMİLLİ Savunma Bakanı Hulusi Akar, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) akademik yılı açılış törenine katıldı. Fahri doktora unvanı verilen Bakar Akar, "Halkımızı terör belasından kurtarmakta azimliyiz ve kararlıyız. Bunu dağdaki mağaradaki hainler anladı. Bunların hamileri de anlayacak" dedi.
#Milli Savunma BakanlığıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu'nda yaptığı konuşmada ''Suriye'de faaliyet gösteren PKK, DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı sahada varlık gösteren ilk ülke biz olduk. DEAŞ'ın Suriye'deki varlığına büyük ölçüde son vererek Avrupa ve dünyanın güvenliğine katkı sağladık. Şu an itibariyle DEAŞ'ın 4500 mensubunu etkisiz hale getirdik'' dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye’deki mültecilerin sesi olmak amacıyla çalışmalarını sürdüren refugeenewsturkey.org internet sitesi tarafından, AB Programı Sivil Düşün katkısıyla çekilen ve proje koordinatörlüğünü Anıt Baba’nın yaptığı 6 mülteci-göçmen sanatçının kısa hayat hikâyelerinin anlatıldığı ‘Artık Onlar Bizim Rengimiz’ belgeseli YouTube’da gösterime girdi.
#MÜLTECİCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'daki gelişmelerle ilgili "Hafter'in etnik temizliğe tabii tuttuğu ve sayıları bir milyonu aşan Osmanlı bakiyesi Köroğlu Türkleri de var. Moskova'da yapılan görüşmelerde Trablus hükümeti uzlaşmacı tavır sergiledi. Bu tutuma rağmen darbeci Hafter ateşkesi imzalamaya yanaşmadı. Önce evet dedi, sonra ne yazık ki Moskova'yı terk etti, Moskova'dan kaçtı ve imzalamadı." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İlim Yayma Ödül Töreni'nde konuştu. Erdoğan, "Rusya nezdinde, saldırıların (İdlib) son bulması için gereken her türlü çabayı gösteriyoruz, göstermeyi de sürdüreceğiz. Yarın bir heyeti Moskova'ya gönderiyoruz, görüşmeleri yapacaklar. Alınacak neticeye göre biz de atacağımız adımları belirleyeceğiz." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanHer şey 13 yıl önce başladı. Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı bir karar, bildiğimiz Sulukule’nin sonunu getirdi. İstanbul, Fatih’teki bu yoksul mahallede bulunan evler tek tek yıkıldı. Yerine ‘lüks’ konutlar yapıldı. Aradan yıllar geçti. Konu, ülke sınırlarını aştı, Avrupa Parlamentosu’na taşındı. Açılan en önemli davalardan birinde yeni bir karar çıktı. Davanın avukatlarının kamuoyuyla geçen hafta paylaştığı bu kararda; Fatih Belediyesi tarafından hazırlanan ‘yeni Sulukule’ projesinin tarihi dokuyu bozduğu, hukuksuz olduğu için iptal edildiği belirtiliyordu. Soluğu Sulukule’de aldık. Yenilenen mahalleyi sokak sokak gezdik. Bir zamanlar kavganın ve dansın eksik olmadığı semtin yeni havasını soluduk. Peşi sıra eski Sulukule sakinlerini yeni mahallelerinde, Karagümrük’te ziyaret ettik.
#SULUKULEUNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na kabul edilen Gaziantep, bu yıl GastroAntep Festivali’nin ikincisini 11-14 Eylül tarihleri arasında düzenleyecek. Geçen yıl bir milyon turisti ağırlayan şehrin nüfusu iki milyon, bunun dörtte birini Suriyeliler oluşturuyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, son zamanlarda şiddet olaylarıyla gündeme gelen kentte ‘Suriyeliler üzerinden negatif bir algı yürütüldüğünü’ söyledi ve festivalle birlikte şehirde yeni bir dil oluştuğunu, bunun da barış dili olduğunu belirtti. “Hâlâ Suriye sınırından dolayı bizi ikinci derecede, yani kırmızı noktada gösteriyorlar. Bu gelmek isteyen Asya turistini, Japon turistini korkutuyor. Çözüm önerilerimiz var” diyen Fatma Şahin’e göre gastrodiplomasi barış için çok önemli bir adım.
#İpek ÖzbeyMuhammed ve Sena... Onlar Türkiye’de yaşayan 4 milyona yakın Suriyeliden ikisi. Ülkelerinden ayrıldıklarında yaşları çok küçüktü. Suriye’yi hayal meyal hatırlıyorlar. Hayallerini, altı yıldır yaşadıkları İstanbul üzerine kuruyorlar. Çok iyi Türkçe konuşan bu iki gençle Türkiye’de Suriyeli olmayı, ülkelerine dönüp dönmeyeceklerini ve sosyal medyadaki tartışmaların onlara ne hissettirdiğini konuştuk.
#SuriyeDEAŞ kabusu sonrası uluslararası camia ‘Radikalleşme nasıl engellenir? Bunda, kadınların rolü nedir?’ gibi sorulara yanıt arıyor. ORSAM, ‘Radikalleşmeyle Mücadelede Kadınların Rolü’ başlıklı bir araştırma yaptı. Sonuçlarını, raporda imzası bulunan akademisyenler Başak Yavçan ve Gülriz Şen’le konuştuk.
#Kadın