Ülkelerindeki savaştan kaçarak aileleriyle birlikte Ankara’da yaşamlarını sürdüren Luceyn, Ragab, Abdulgafur ve Zeyd, ABB Çocuk Meclisi’nde akranlarının sorunlarını çözmek için çalışıyor. Savaş mağduru dört çocuğun ortak dileği ise “Savaşsız bir dünya.”
#Doğahan GİRİTLİOĞLUBaşlıktaki sözler, 13 yaşındaki Suriyeli Maya’ya ait. O, savaş ve benzeri sebeplerle ülkesinden ayrılan ve şimdi Türkiye’de yaşayan pek çok çocuktan biri. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde tek isteği çocukların sıcak bir yuvada aileleriyle yaşamaları... Her biri spor ya da müzikle hayata tutunan 10 sığınmacı çocukla hayallerini konuştuk.
#Göçmen ÇocuklarTürk, Suriyeli ve Iraklı kadınlar, ailelerinden yadigâr kalan ve nesilden nesile aktarılan 141 yemek tarifini bir kitapta topladı. ‘Yadigâr’da kadınlar tariflerin yanı sıra hangi özel günlerde ve sofralarda yer aldığına dair bilgi veriyor, yemeklerin hikâyesini anlatıyor.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, "12 yaşından büyük Suriyeli ve diğer ülkelerden gelen mülteci çocukları, eğitim sistemine dahil etme noktasında sıkıntımız var. Okula Kayıt için Destek Programı, okuyamayan mülteci çocukların sisteme kazandırılması noktasında büyük önem taşıyor" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıMEB, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu ile Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği işbirliğinde, 800'ü Türk ve 800'ü Suriyeli 1600 kişiye mesleki eğitim imkânı sağlayacak ‘Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Ev Sahibi Toplum için Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Projesi’ başlatıldı.
#Milli Eğitim BakanlığıTürkiye’de 1 milyon 667 bin 192 Suriyeli mülteci kadın var. İçlerinden Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayan 53’üyle sohbet ettik. İstanbul, Bursa, Mardin ve Eskişehir’de... Bu kadınlarla bizi üç kurum buluşturdu: BM Nüfus Fonu, Hayata Destek Derneği ve bu konuda çalışan İstanbul Arel Üniversitesi. Bazıları bize evini açtı, aileleriyle tanıştırdı. Diğer röportajları bu kuruluşlara ait merkezlerde gerçekleştirdik. Aralarından “Bizi Suriye’ye geri mi göndereceksiniz” diye soranlar oldu. Bu yüzden evlere psikologlarla gittik. Onlardan Türkiye’deki yaşamlarını dinledik. Ve anladık ki Türkiye’de kadın olmak zor ama Suriyeli kadın olmak daha da zor. Hayata bir de onların gözüyle bakmanız umuduyla...
#SuriyelilerBM tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye’de yaşayan Suriyeli kadınların büyük bölümü Türkçe bilmiyor. Barınma en büyük sorun. Sadece yüzde 15’i gelir getiren işlerde çalışıyor. Kızların yaşı büyüdükçe okullaşma oranı düşüyor. 15 yaş üstü kızların yüzde 23’ü okula gidiyor.
#BİRLEŞMİŞ Milletler Kadın BirimiBir kimliği (Yabancı Tanıtma Belgesi) olanlar okula gidiyor ama ikinci sınıfta olmasına rağmen okuma yazması olmayan var. Kimliği olmayanlar ne Türkçe konuşabiliyor ne de okula gidiyor. Küçüklerin en sevdiği oyun saklambaç. Belki de hayatta öğrendikleri ilk şey, ölümden saklanmak olduğundan... Hemen hepsi vaktini cep telefonuyla geçiriyor. Çektikleri fotoğraflar, dinledikleri müzik, tüm dünyaları onun içinde. Çoğu, yıllardır yaşadığı İstanbul’u tanımıyor, bazıları oturduğu mahalleden hiç ayrılmamış. Ama hepsinin geleceğe dair hayalleri var. Cerrah, bilim insanı, yazar, ressam, atlet, öğretmen, mühendis olmak istiyorlar. Kimi hayatını burada kurmayı umuyor, kimi doğduğu ülkeye döneceği günü bekliyor. Onlar İstanbul’un Suriyeli çocukları...
#Suriye