Güncelleme Tarihi:
Tufan HAMARAT/ İZMİR, (DHA) - SIĞINMACILAR ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği'nin (SGDD-ASAM), İngiltere Büyükelçiliği'nin desteği ile başlattığı 'Mültecilerle Yapılan Çalışmalara Yönelik Kapsamlı Yaklaşımlar' projesinin, 'Mültecileri Haberleştirmek' faaliyeti kapsamında, bölgesel basın buluşmalarının ikincisi İzmir'de düzenlendi. Dernek Genel Koordinatörü İbrahim Kavlak, dünyadaki her 113 insandan birinin mülteci veya yerinden edildiğini söyledi.
Hilton Otel'de düzenlenen toplantıya, SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Kavlak, basın kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı. Derneğin 1995 yılında kurulduğunu kaydeden Kavlak, halen 45 farklı şehirde 52 saha ofisi ile UNHCR, UNICEF, UNFPA, Avrupa Birliği, GIZ, İngiltere Büyükelçiliği başta olmak üzere ulusal ve uluslararası ortaklarla ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilgili devlet kurumları ile çalışmalarına devam ettiğini söyledi. SGDD'nin Türkiye'de yaşayan mülteci ve sığınmacılara temel haklar ve sorumluluklar, sosyal destek mekanizmaları ve hizmetlere erişim gibi alanlarda kapsamlı sosyal ve hukuki danışmanlık sağladığını dile getiren Kavlak, dünyadaki her 113 insandan birinin mülteci veya yerinden edildiğini kaydetti.
Dünya genelinde 65 milyondan fazla yerinden olmuş kişi bulunduğunu ve sadece 2015 yılında 12 milyon kişinin yaşadıkları yerden olduklarına dikkat çeken Kavlak, "Son verilere göre, dakikada 24 kişi ülkesinden ayrılmak zorunda kalmış olup, günde 34 bin kişi maalesef yaşadıkları topraklardan ayrılmak zorunda kalıyor" dedi.
Türkiye'de geçici koruma kapsamında bulunan Suriyeli sayısının 2 milyon 753 bin 696 olduğunu, Suriyelilerin yaklaşık yüzde 9'unun Türkiye'deki 25 ayrı kampta (toplam 253 bin 748 kişi) yaşadığını söyleyen Kavlak, en yoğun şehirlerin ise Şanlıurfa, İstanbul, Hatay, Gaziantep, Adana, Mersin, Kilis, Mardin, Bursa ve İzmir olduğunu belirtti. Kavlak, Suriyeliler dışında çoğunluğunu sırasıyla Irak, Afganistan, İran ve Somali'den gelenlerin oluşturduğu 300 binden fazla Suriyeli olmayan sığınmacının da Türkiye'de bulunduğunu belirtti.
HATALI HABERE DÄ°KKAT
Refwork projesinin üçüncü aÅŸaması olan 'Mültecileri HaberleÅŸtirmek' faaliyetleri kapsamında da bir sunum yapan Kavlak, mülteci sorunlarına iliÅŸkin doÄŸru ve profesyonel haber üretimi, sığınma ve göç kavramlarının hatalı kullanımından veya yanlış kavramlarla iliÅŸkilendirilmesinden kaynaklanan sorunların olduÄŸunu vurguladı. Basının en etkin kültürel iletkenlerden olduÄŸunu belirten Kavlak, basının yönlendirme gücünün; kullanılış biçimine göre, mültecilere yönelik algının olumsuz yönde tetiklenmesine, beslenmesine neden olabileceÄŸi gibi toplumsal muhalefet biçimlerinin meÅŸrulaÅŸtırılmasına da yol açabileceÄŸini, bu nedenle basının dilinin kutuplaÅŸtırmayı pekiÅŸtirmeden sorumluluk duygusuyla kullanılmasının önemli olduÄŸunu söyledi. Â
Suriyelilerin 5- 10 yıllık süreçte ülkelerine dönmelerinin beklenmediğini savunan SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Kavlak, Türk vatandaşlarının Almanya'da yaşadığı sıkıntıları, Türkiye'de Suriyelilerin yaşayabileceğini söyledi.
MUSUL'DAN BEKLENEN GÖÇ DALGASI
Toplantıya katılanların sorularını da cevaplayan Kavlak, Musul operasyonun ardından beklenen göç dalgasıyla ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:
"Resmi açıklamalarda 100 bin civarında yeni gelen kiÅŸi olabileceÄŸi belirtildi. Fakat Türkiye ve BM'nin çalışmalarıyla Musul civarında yeni kamplar oluÅŸturuldu. Musul'dan kaçan kiÅŸiler Türkiye tarafına gelmeden o kamplarda barındırılmaya çalışılıyor. Bir de Telafer durumu söz konusu, oradan da Türkiye'ye az da olsa giriÅŸ olması söz konusu. Irak içinde ve Suriye'de hareketlilik devam ediyor. Türkiye'ye gelmeden sınırın ötesinde oluÅŸturulan kamplarda kiÅŸilerin barındırılması politikasına daha sıcak bakılıyor."Â
FOTOÄžRAFLI
Â