Atalarımızın ağaç gövdelerinin üstünü kazıyarak haberleşmelerinden yüzyıllar sonra bugün aklımızda tek bir soru var: “Facebook’ta iyi görünüyor muyum?” Annete ve Peter Nobel’in basın sanatı koleksiyonundan küratör Christoph Dosweld’in seçtiği 300 çalışma, Pera Müzesi’nde.
#Pera MüzesiTunç Şahin’in yazıp yönettiği, başrollerini Burcu Biricik, Pınar Deniz ve Aras Aydın’ın paylaştığı gerilim draması “İnsanlar İkiye Ayrılır”, sinemalarda haftanın en iyi seçeneği. Aubrey Plaza ile Michael Caine’i buluşturan “Çok Satanlar”ı da komedi arayanlara ve edebiyat tutkunlarına öneririz. Mary Elizabeth Winstead’ın başrolünde olduğu aksiyon “Kate” ve Bergman’ın aynı adlı meşhur dizisinin ABD uyarlaması olan “Bir Evlilikten Manzaralar”, bu hafta ekranlarda öne çıkanlar. İtalyan felsefeci Federico Campagna’nın VakıfBank Kültür Yayınları’ndan çıkan kitabı “Teknik Ve Büyü: Gerçekliğin Yeniden İnşası” ise rafların dikkat çekeni.
#Uğur YÜKSELPandemi sezonu, yaz rehaveti derken durağan bir dönem geçiren yayın dünyası sonbaharla başlayan yeni sezona heyecan verici kitaplarla giriyor. Hürriyet Kitap Sanat’ın her sene hazırladığı yeni sezon dosyasında bu kez 29 yayınevinin, önümüzdeki üç ay içinde raflara çıkaracağı yerli-yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları sizi bekliyor. Kitaplığınızı gözden geçirip yeni okumalara alan açmanın tam sırası...
#Yeni SezonArt Unlimited dergisinde 2017’den bu yana yayımlanan ve görsel sanatçılar ile yazar, şair, sinemacı gibi farklı mesleklerden isimleri bir araya getiren ‘Ak-sayanlar’ başlıklı yazı dizisi, Galeri x-ist işbirliğiyle, editör Merve Akar Akgün ve sanatçı Çınar Eslek tarafından aynı isimli etkileyici bir sergiye dönüştürüldü. ‘İkili çalışma’ya alternatif bir yaklaşım getiren ‘Ak-sayanlar’ sergisinde Neriman Polat & Sema Kaygusuz, Kirkor Sahakoğlu & Tayfun Pirselimoğlu, Orhan Cem Çetin-Kemal Özen & Şebnem İşigüzel, Pınar Öğrenci & Fırat Demir, Murat Palta & Gülfem Pamuk, Ece Eldek & Emin Alper, Ferhat Özgür & Süreyyya Evren bir araya geliyor. Sergiyi Eslek ve Akgün’le konuştuk.
#Art UnlimitedPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 KitapFeminist sanat tarihçisi Linda Nochlin ‘Kadınlar, Sanat ve İktidar’da, kadın sanatçıların yapıtlarının itibarını iade etmek veya kanona kadın sanatçılardan oluşan bir liste eklemekle değil, ideolojik bakımdan iktidarın nasıl işlediğini göstermekle ilgileniyor.
#Kadınlar Sanat Ve İktidar125 yıllık köklü geçmişiyle dünyanın en prestijli sanat etkinliği konumundaki 59. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda 2021 yılında yer alacak sanatçı belirlendi. İKSV’nin organizasyonuyla hayata geçirilecek Türkiye Pavyonu’nda güncel sanatın büyük ismi Füsun Onur'un işleri yer alacak. Serginin küratörlüğünü ise İstanbul Bienali direktörü Bige Örer üstlenecek.
#İksvBergama’dan Berlin’e götürülen büyük sunakla ilgili ‘Bergama Stereo’ adlı sesli mimari eseri, Almanya’nın en önemli modern sanat müzesi Hamburger Bahnhof’ta sergilenen Cevdet Erek, eserle ilgili “Uzunca bir araştırmanın sonucunda benim adıma son yılların en büyük yolculuğu” diyor. ‘Bergama Stereo’nun yeni bir yorumu 27 Şubat’tan itibaren Arter’de sergilenecek.
#Cevdet ErekAmsterdam’ın uluslararası edebiyat festivali Read My World bu yıl 11-13 Ekim 2018 tarihleri arasında Aylime Aslı Demir ile Süreyyya Evren’in küratörlüğünde Türkiye edebiyatına odaklanıyor. Türkiye’den Enis Akın, Sevinç Çalhanoğlu, Karin Karakaşlı, Sema Kaygusuz, Cem Sorguç, Seray Şahiner, Ali Duran Topuz ve Murat Uyurkulak’ın katılacağı festivalde Hollanda edebiyat ve sanat dünyasından da çok sayıda isim yer alıyor.
#Read My WorldHiç Senegal’e gitmeyen Süreyyya Evren’in Senegal’de geçen ve ana karakterleri Senegalli olan romanı ‘Yakınafrika’, hem kurgu hem biçim olarak okuru şaşırtan bir kitap: Evren, “Coğrafya kader mi? Eğer öyleyse ‘Yakınafrika’ uzak bir kaderle yakınlaşmaya dair olabilir” diyor.
#Süreyyya EvrenVe Diğer Şeyler Topluluğu tarafından 2006’dan beri yürütülen ‘Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi’ artık bir festival oldu. Bugün ve yarın Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek festivalde çağdaş tiyatro yazımına ve yeni oyun yazım biçimlerine odaklanılacak. Oyun okumaları, söyleşiler ve oyun gösterileri yapılacak.