Kadın ve Demokrasi Vakfı KADEM’in girişimci kadınlara destek olmak ve rehberlik etmek amacıyla başlattığı İnovasyonda Kadın Programı’na bu yıl iki ayrı kategoride 31 kadın girişimci katılmaya hak kazandı. Kampa katılmaya hak kazanan kadınlar bir hafta boyunca eğitim alacak. Ödül töreni 22 Eylül’de.
#KADEMTürk Hızlandırıcı Işınım Laboratuvarı (TARLA), Türkiye’nin ilk kullanıcı tabanlı parçacık hızlandırıcı laboratuvarı olarak bilim insanlarına hizmet veriyor. Dünyanın sayılı merkezlerinden olan TARLA’da çok yüksek hızlı küçük parçacıklar üzerine çalışmalar yapılabiliyor. Merkezin baş araştırmacısı Dr. Veli Yıldız, TARLA’nın ileride Türkiye’nin CERN’ünü kurmaya aday bir merkez olduğunu söyledi.
#TARLASanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı’nın Türkiye’ye elektron hızlandırma kabiliyetini kazandırdığını belirterek “Işık hızında elektronların üretimi gibi sahip olduğu teknoloji altyapısı ve yeteneğiyle TARLA, uygulamalı temel bilim ve mühendislik dallarında araştırmaların önünü açacak. Özellikle elektron hızlandırıcısıyla radyasyon yönetiminde elde edeceğimiz bilgi birikimi ve kabiliyetler; sağlık gibi birçok öncelikli alanda ulusal ihtiyaçlarımıza cevap verecek. Hızlandırıcımızda, havacılık ve uzay sanayiinin ihtiyaç duyduğu yüksek radyasyon ve ısı gibi zorlayıcı dış faktörlere dayanıklı özgün malzemelerin ülkemizde test edilmesi, geliştirilmesi ve üretilmesinde yararlanılabilecek. Öncül teknolojilerin geliştirilmesi için altyapı olanağı sağlayacak olan yüksek teknolojiye sahip bu tesis; ülkemizin hızlandırıcı teknolojilerine dayalı bilimsel kapasitesinin gelişimi için önemli bir eşiği aşmış oldu.” dedi.
#Elektron HızlandırıcıBilim dünyası son günlerde LK-99 adlı süper iletken maddeyi konuşuyor. Geçtiğimiz günlerde Güney Koreli fizik profesörleri oda sıcaklığında ve ortam basıncında çalışan LK-99 adlı bir süper iletken ürettiklerini duyurmuştu. Bu süper iletkenlerin elektriğin herhangi bir dirençle karşılaşmadan hareket edebildiği malzemeler olduğu belirtilirken enerji maliyetlerini önemli ölçüde azaltabileceği iddia edildi. Görüntüler büyük bir merak ve coşku uyandırsa da bazı bilim insanları buna şüpheyle yaklaşıyor. Peki, LK-99 nedir, ne işe yarar? İşte LK-99 süper iletken maddesi ile ilgili bilinenler…
#LK-99Son yıllarda gerçekleştirdiği bilimsel ve teknolojik hamlelerle başta ABD olmak üzere batılı ülkelerin korkulu rüyası haline gelen Çin'den bir kez daha akılalmaz bir icat haberi geldi: Çin, gerçek güneşten beş kat daha sıcak bir yapay güneş yaparak dünyayı şaşkına çevirdi.
#ÇinAlmanya’nın Münih kentindeki altyapı çalışmaları son dönemde büyük hız kazandı. Özellikle küresel iklim değişikliğinden kaynaklı çevre kirliliği ile mücadeleye büyük önem veren kent idaresi, dünyanın en yüksek teknolojilerini kullanarak alanında bir ilk olan uzaktan soğutmalı sistem ile süper iletili elektrik hatları kuruyor.
#AlmanyaGeride bırakılan yıla damga vuran buluşlar arasında, iki Türk bilim insanı tarafından geliştirilen ilk m-RNA tabanlı aşı başı çekerken yapay zeka yardımıyla kanser tanısının konulması, nanoteknoloji ile uzaktan kontrollü hormon salgılanması, hastaların çok daha az X-ışını alacakları yeni röntgen teknolojileri sağlık alanında yepyeni teknolojilerin kapılarını araladı.
#BilimTechExplorist sitesinin haberine göre, Rochester Üniversitesinde makine mühendisliği, fizik ve astronomi öğretim görevlisi Ranga Dias ve ekibinin sentezlediği madde, yaklaşık 15 derecede herhangi bir dirençle karşılaşmadan elektriği iletebilir görünüyor.
#Oda SıcaklığıElektrik direnci konusunu yalıtkan ve iletken maddeler açısından ele alacağız ve maddelerin ne kadar direnç gösterdiğine bakacağız. Böylece elektrik direncinin ne olduğunu öğrenirken, nelere bağlı olduğunu da öğrenmiş olacağız. İşte 6. sınıf fen bilgisi elektriksel direnç konu anlatımı.
#6. Sınıf Fen Bilgisi Elektriksel Direnç Konu AnlatımıHer gün binlerce patent başvurusunun yapıldığı ABD Patent Ofisi’nde sıradan bir gündü... Bir yemek kabı ve uyarı lambası için yapılan başvurular diğerlerinden farklı görünmüyordu. Belgeler işleme konurken patent memuru bir tuhaflık fark etti. Buluşu yapan kişinin isminin yazması gereken yerde DABUS AI yazıyordu. Gizem sonradan çözüldü. İlk kez bir yapay zekâ tarafından patent başvurusu yapılıyordu!
#YazarÇin'deki Şiamen Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, bor mineralinden üretilen "borofen"in süper hızlı bilgisayarlardan pillere, transistörlerden dokunmatik ekranlara kadar birçok kullanım alanında "grafen"in yerini alacak bir malzeme olabileceğine işaret ediyor.
#Bor MineraliHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’ne konuk oldu. Üniversite yönetim kurulu toplantı odasında geniş bir kadroyla hem şehri, hem üniversiteyi konuştuk.
#AnkademiGebze Teknik Üniversitesi ‘tarafından hazırlanan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca desteklenen projeyle üretilen cihazda, mıknatısların geometrik bir düzende kullanılmasıyla 5 kilogram ağırlığa kadar nesneler havada durabiliyor. Proje ekibinden yüksek lisans öğrencisi Ali Can Aktaş, “Oyuncak sektöründe mesela çocuklar Süpermen’i alıyorlar, masanın üzerine koyuyorlar ve uçtuğunu hayal etmeye çalışıyorlar. Çünkü Süpermen dediğimiz karakterin uçması gerekiyor. Biz Süpermen’i gerçekten uçurmayı hedefliyoruz” dedi.
#Süpermen