‘Süper besin’ son zamanların en popüler kavramlarından biri, ancak pek çok insan süper gıdanın gerçekte ne olduğu konusunda net bir fikre sahip değil. Peki ne demek süper besin? Hangi gıdalar bu kategoriye giriyor? Bu kavram neden tartışılıyor? En önemlisi de süper gıdaları tüketirken nelere dikkat etmek gerekiyor? Son dönemin favori süper besinlerini uzmanlarımızın da desteğiyle teker teker masaya yatırdık...
#SağlıkABD’de yaşanan mama kıtlığı sadece bebekleri değil, metabolik hastalıkları nedeniyle mama ile beslenmek zorunda kalan insanların hayatlarını da etkiliyor. O isimlerden biri de akçaağaç şurubu idrar hastalığı olan Hannah Dolins. İşte Hannah’nın yaşadıklarına dair anlattıkları ve mamaların binlerce yıl öncesine dayanan ilginç tarihçesi…
#Mama KıtlığıDoğal antibiyotik olarak da bilinen manda yoğurdu içerdiği vitamin, mineral ve bileşenler sayesinde “süper gıda” kategorisine girmeyi hak ediyor. Manda yoğurdu hem çocuklar hem de yetişkinler için besleyici ve doyurucu bir besindir. Peki, manda yoğurdu hangi hastalıklara iyi gelir, faydaları nelerdir? İşte manda yoğurdu yapımı ile ilgili detaylar...
#Manda YoğurduGeleneksel tatlılarımızdan leblebi helvası Yunanistan’da gündem oldu. Peki, yurtdışında ilgi görecek daha nice lezzetimiz olduğunun farkında mıyız? Tahini fasulyeyle birleştirip nefis bir salata yapmak bizden başka kimin aklına gelmiş? Zeytinyağlılarımız başlı başına özel bir kategori... Rafine şekeri herkesin hayatından çıkarmak istediği bir dünyada bizim ‘incir uyutması’nın yapacağı primi düşünsenize!
#Leblebi HelvasıYüksek protein ve karbonhidrat değerine sahip kestane için son dönemin popüler deyişiyle ‘süper gıda’ demek mümkün. Bizim mutfağımızda en çok şekerlemesi ve kebabı yapılsa da pastacılıkta kullanım alanı giderek genişliyor. AB’den coğrafi işaret tescilli Aydın kestanemizse kendine has nitelikleriyle giderek daha çok talep görüyor.
#KestaneEtiyopya’da bulunan Awasa Üniversitesi’nde Eylül 2021’de yapılan araştırmada, muzgillerden ‘habeş muzu’ olarak bilinen Ensete Ventricosum meyvesinin, özellikle iklim krizinde ‘süper gıda’ rolünü üstlenebileceği ifade edildi. Meyvenin direkt olarak tüketilemeyeceği, ancak köklerinin yulaf lapası ve ekmek yapımında kullanılabileceği aktarıldı.
#Süper GıdaBuğdaygiller ailesine mensup olan siyah pirinç; isminde olduğu gibi oldukça siyah renkli olmasından ve kuvvetli antioksidan özelliklerinden ötürü ‘’süper gıda’’ şeklinde isimlendirilmektedir. Beyaz pirinç kullanan ve tüketen herkes, siyah pirinci görünce çok şaşırtmaktadır. Siyah pirinç; içeriği açısından beyaz pirinçten daha sağlıklıdır. Peki, siyah pirinç nasıl pişirilir? Siyah pirinç kaç dakikada pişer, faydaları nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Siyah PirinçMuz çiçeği olağanüstü tıbbi özelliklere sahiptir. Güçlü bir beslenme içeriği vardır ve muz çiçeği, çeşitli vücut fonksiyonları için hayati önem taşıyan fosfor, kalsiyum, potasyum, bakır, magnezyum ve demir gibi temel minerallerle doludur. Son zamanlarda yeni yeni keşfedilen muz çiçeği nasıl yenir, faydaları nelerdir merak edenlere, işte süper gıda muz çiçeği hakkında bilinmeyenler…
#Muz ÇiçeğiSAĞLIĞINIZIN ne durumda olduğunu öğrenip gelişebilecek problemleri önceden tahmin edebilmek için her yıl düzenli taramalardan geçmeniz şart. Sağlık riski analizlerinde de yavaş yavaş ‘fonksiyonel tıp’ ağırlıklı sağlık taramalarına yönelmemiz lazım. Bu taramalarda sadece hastalıkları araştırmak yerine, hücre, doku ve organların fonksiyonları da detaylı olarak inceleniyor. Daha doğrusu didik didik ediliyor. Fonksiyonel tıp sayesinde yeni, detaycı ve doğru sağlık taramaları devreye giriyor. “Beslenmenizi değiştirin yaşamınız değişsin” diyen İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Fonksiyonel Tıp Uzmanı Opr. Dr. Zafer Beken, bakın neler söylüyor:
#İzmiMeksika’yı ilk kez ziyaret ediyorum. Haliyle en orijinal, en geleneksel olanla başlıyor mutfak yolculuğum. Latin Amerika’nın en iyi 50 restoranı arasında gösterilen Nicos ne rafine tatlar peşinde ne yeni deneyimler... İddiası geleneksel yemekleri en doğru ve kaliteli şekilde sunmak. Belli ki bazen ‘en iyi’ olmak için en yeniye değil, köklerine bakmak gerekiyor.
#YazarBrezilya cevizi, Bolivya ve Peru'da yetişen chia tohumu ve kinoa gibi ürünlerle birlikte değerlendiriliyor. Bu nedenle atıştırmalık değil, süper gıda kategorisinde yer alıyor. Brezilya cevizi, pek çok kuruyemiş gibi glütensiz bir besin. Peki Brezilya cevizi nedir, nelere iyi gelir? İşte Brezilya cevizinin faydaları
#Brezilya CeviziDünya çapında ender bulunan mantarlar içerisinde kordiseps geliyor. Özellikle sağladığı faydalar ile beraber son dönemlerde İnternetten araştırılan bir mantar olduğunu söylemek mümkün. Peki, Kordiseps mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Kordiseps mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri üzerine merak edilenler.
#Kordiseps Mantarı NedirCucamelon (melothria scabra olarak da bilinir), küçük, doğal ve GDO'suz bir meyvedir. Meksika'ya özgü, fare kavunu (Sandia de ratón), küçük karpuz (sandita), ekşi kornişon, ekşi salatalık ve Meksika karpuzu bu meyveyi tanımlamak için kullanılan isimlerdir.
#CucamelonTÜRKİYE’de ilk kez bir hastane bünyesinde açılan Fonksiyonel Tıp ve Sağlıklı Yaşam Merkezi, kronik ağrı, sindirim bozuklukları, nörolojik hastalıklar, alerji, kolesterol, diyabet, cilt ve bağışıklık hastalıkları başta olmak üzere 100’e yakın hastalıktan muzdarip bir çok hastaya umut oldu.
#İzmirAraştırmacı bir ruha sahip olan mimar Tijen Ziyal, “Daha iyi bir dünya için ne yapabilirim?” düşüncesine kafa yorarken, ağzına bile sürmediği ‘dut’ meyvesiyle hayatının akışını değiştirdi. Beyaz dut ve yaprağından ‘süper gıda’ elde etti, yeni bir marka yarattı.
#GazetehaberleriOmega 3 yağ asitleri, vücutta üretilmeyen ve dışarıdan almak zorunda olduğumuz, sağlıklı yaşamın temel taşlarından biri ve oldukça değerli olan doymamış yağlara verilen isimdir. Omega-3 yağ asitleri çoklu doymamış, kimyasal yapıda birkaç çift bağa sahip oldukları anlamına gelir.
#Omega 3Prof. Dr. Fatih Satıl, Ramazan Bayramı'nda aşırı şeker tüketimine karşı tarçının tüketilmesini önerdi, “Kahvaltıdan önce 2 dilim kabuklu limon ve çubuk tarçın ile birlikte ılık bir bardak suyu içecek olursak, hem aşırı tatlı tüketimini hem de yemeklerden sonraki kan şekerinin yükselmesini engellemiş oluruz” dedi.
#Tarçın Nasıl KullanılırBalıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Satıl, Ramazan Bayramı'nda aşırı şeker tüketimine karşı literatürde 'süper gıda' olarak bilinen tarçının tüketilmesini önerdi. Prof. Dr. Satıl, tarçın tüketmenin tatlı yeme isteğini azalttığını belirterek, “Kahvaltıdan önce 2 dilim kabuklu limon ve çubuk tarçın ile birlikte ılık bir bardak suyu içecek olursak, hem aşırı tatlı tüketimini hem de yemeklerden sonraki kan şekerinin yükselmesini engellemiş oluruz” dedi.
#Fatih SatılCNN TÜRK'te Buket Aydın'ın sunduğu 40'a konuk olan ünlü Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, "Sağlıklı yaşamanın bütün icaplarını yerine getirmek kaydıyla insanların kilosunun hiç önemi yok. Hatta ben evdeki terazilerinizi çöpe atın diyorum." ifadelerini kullandı.
#Ahmet Rasim KüçükustaÜnlü Profesör Doktor Ahmet Rasim Küçükusta, 'süper gıda' olarak adlandırılan yiyecekler hakkında konuştu. Küçükusta, "Bütün kaliteli, bozulmamış, işlenmemiş yiyeceklerin hepsi süper gıdadır. Tek başına hiçbir gıda süper değildir. Bu modadır, tamamen ticari, bir liralık ürünü 10 liraya satmak için çıkarılan slogandır" dedi.
#Htvhaber