Her bir besinin birbirinden farklı faydası bulunmaktadır. Özellikle kullanılacakları yere bakıldığında sumak suyu da faydalı besinlerden bir tanesidir. Sumak suyu faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? Sumak suyu içmenin ve sürmenin saç ile cilde yararları nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Sumak SuyuSosyal medyada Corona virüse iyi geldiğine dair videoların paylaşılmasıyla araştırma konusu olan 'Sumak faydaları', sağlığını korumak isteyenlerin gündeminde yer alıyor. Vücut bağışıklığını arttıran bir özelliğe sahip olan sumağın faydaları arasında anti mikrobiyel nitelikler de yer almaktadır. Kilo vermek isteyenler için de kullanılabilen sumak, aynı zaman yemeklere de lezzet veren bir baharat çeşididir. Peki, Sumağın faydaları ve zararları nelerdir? İşte, kullanmadan önce okumanız gereken sumak faydaları
#SumakBaharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarSiraz balığı; Işınsal yüzgeçliler kategorisinde olup, Cyprinidae ailesine ait bir balık türüdür. Dünya çapına yalnızca Türkiye'de bulunmakta ve endemik bir çeşit olan bir balıktır. Doğal yaşam alanlarının yok olması sebebiyle neslinin tükenmesi söz konusu olduğundan nesli tehlikededir. Doğal yaşam alanı ise tatlı su gölleri olarak belirlenmektedir. Peki siraz balığı nedir, siraz balığı nasıl pişirilir, nasıl temizlenir ve avlanır? Siraz balığının özellikleri ve faydaları nedir detayları ile derledik.
Geçtiğimiz günlerde gerek tarihi gerekse doğal güzellikleri ile ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan Kastamonu’yu ziyaret etme fırsatı buldum. Bu unutulmaz gezide, çok değişik bir ekşi çeşidi ile tanıştım: kızamık ekşisi. Damaklarda uzun süre yer edinen bu özel ekşi sayesinde de bir tür tavuk çorbası olan ‘kara çorba’ ile tanıştım. Kızamık ekşisi, Kastamonu bölgesinde yetişen Barberis Vulgaris yani kızamık bitkisinin meyvelerinden üretiliyor. Tarifinde kullanılan kızamık ekşisi sebebiyle kara bir renge sahip olan bu çorba, çok eski yıllardan beridir düğün, bayram gibi en coşkulu günlerde pişiriliyor. Kara çorbanın bir diğer önemli noktasını da yalnızca köy tavuğu ile pişirilmesi gerektiği oluşturuyor. Tarif ne yazık ki köy tavuğunun dışında başka bir tavuk kabul etmiyor.
#Kara ÇorbaAslında ormanlık alanlarda, çalılıklarda doğal biçimde yetişen sumak ağacı son yıllarda dış mekan süs bitkisi olarak ilgi görmeye başlamıştır. Çalı formundaki bitkilerden olan sumak ağacının meyvesi çok yararlıdır ve geniş kullanım alanına sahiptir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Türk mutfağının en çok tercih edilen baharatlarından olan sumak, deyim yerindeyse değdiği her tarifi güzelleştiriyor. Hafif ekşimsi lezzetinin yanı sıra sumağın sağlığa da iyi geliyor. İşte sumak hakkında merak edilen her şey….
#Sumağın FaydalarıSumak çayı, sumak suyu derken son günlerde Corona virüse karşı silah olarak gündeme gelen sumak, faydaları ile araştırılmaya devam ediliyor. Geçtiğimiz hafta gündeme gelmesinin ardından pek çok vatandaşın evinde hazırlığa koyulduğu sumak suyu ve sumak çayı tarifi, bazı vatandaşlar tarafından ise yeni keşfediliyor. Peki, sumak nedir ve faydaları nelerdir? İşte, sumağın faydaları ve kullanımı hakkında merak edilen bazı bilgiler ve faydaları
#SumakSon günlerde sumak suyu ile gündemde yer alan sumağın faydaları saymakla bitmiyor. Kan şekerini dengeleyici bir etkiye sahip olan sumak bitkisi, idrar söktürücü, solunum sistemini rahatlatıcı ve ateş düşürücü etkilere sahiptir. Sumak faydaları arasında anti mikrobiyal özellik ise dikkat çeken unsurlardan birisidir. Adet düzensizliği olanlara da tavsiye edilen sumak, anne sütünü destekleyici özelliğe sahiptir. İşte, mucizevi bitki sumak faydaları ve sumak suyu ile yapılabilecek olan kür bilgileri
#SumakGeçen hafta gittiğim Kastamonu’da yeni bir ekşi ile tanıştım: Kızamık bitkisinin meyvelerinden elde edilen muhteşem bir şeydi. Bu çok özel tatla da ‘kara çorba’ sayesinde tanıştım. Düğünlerde, bayramlarda içilen bir şölen çorbası. Karalığı, içine konan kızamık ekşisinin koyu renginden kaynaklanıyor.
#KastamonuMühim bir yanılgımız var, o da şu: Çoğumuz Ramazan ayını sadece oruçla özdeşleştiriyoruz. Oysa bu ay sadece bir diyet yani oruç değil, aynı zamanda da bir niyet, yani ruhsal dünyayı zenginleştirme çalışmaları yapma ayıdır. Ve işin bu yanı en az oruç tutmak kadar faydalıdır. Şu veya bu nedenle oruç tutamasanız da bu ayın manevi güzelliklerinden faydalanmanız da mümkündür. Bana sorarsanız sürecin maneviyat ve inançla ilişkili tarafı en az oruç tutmak kadar mühim sayılır. Nedeni şu...
#Osman MüftüoğluBeslenmenin de farklılaşan trendleri, zaman zaman moda haline gelebilen yeni tüketim kalıpları var. Bunların kimi akılcı, faydalı ve “olması gereken” şeyler. Kimi de geçici, anlamsız, zorlama kokan “yanlış” değişimler. Bu yazıyı beslenme seçimlerindeki değişimlerden bazılarına ve “en yenileri”, “en çok beğenilenleri”ne ayırdık. Buyurun...
#Osman Müftüoğlu