Salataların ve mezelerin vazgeçilmezi sumak, renkli ve ekşi tatlı bir baharat olarak mutfak kültürümüzde sıklıkla kullanılıyor. Çalı görünümlü sumak ağacından toplanarak top sumak olan kurutulan bu faydalı ve lezzetli bitki, kurutulduktan sonra çekilerek sofralarımıza konuk oluyor. Peki, top sumak nasıl çekilir, sumak hangi yemeklerde ve nasıl kullanılır? İşte sumak ve top sumak hakkında işinize yarayacak pratik bilgiler...
#SumakSumak çayı, sumak suyu derken son günlerde Corona virüse karşı silah olarak gündeme gelen sumak, faydaları ile araştırılmaya devam ediliyor. Geçtiğimiz hafta gündeme gelmesinin ardından pek çok vatandaşın evinde hazırlığa koyulduğu sumak suyu ve sumak çayı tarifi, bazı vatandaşlar tarafından ise yeni keşfediliyor. Peki, sumak nedir ve faydaları nelerdir? İşte, sumağın faydaları ve kullanımı hakkında merak edilen bazı bilgiler ve faydaları
#SumakBazen soğanlı piyazını yapıp nar pekmeziyle tatlandırıyorum, bazen patates salatasına katıyorum. Semizotu veya yaşadığım Gaziantep’teki adıyla pirpirimin zeytinyağlı ve etli yemeği de nefis... Bu yemekler kurutulmuş pirpirimle de pişirilebiliyor. Semizotunu genelde yoğurtla karıştırıp yeriz ama bir de turşusunu kurun... Yemeklerin yanında soğuk soğuk yemesi de çok zevkli.
#SemizotuTürkiye’den Singapur’a ihraç edilen üç baharat ürünü; öğütülmüş sumak, öğütülmüş tatlı biber ve tavuk baharatında ayakkabı ve zemin cilası gibi plastik renklendirmede kullanılan Sudan I-III-IV isimli kimyasal renklendiriciler tespit edildi. Singapur Gıda Bakanlığı söz konusu baharatların toplatılması ve kullanılmaması çağrısı yaparken, uzmanlar doğada olmayan canlılıktaki renkleri yaratabilmek için kullanılan sentetik gıda boyalarının çocuklarda hiperaktivite bozukluğu, yetişkinlerde ise kanser başta, deri dökülmesi, astım, alerji gibi rahatsızlıklara yol açabileceği konusunda uyarıyor.
#BaharatSumak ekşisi en faydalı olan bitkisel ürünlerden bir tanesidir. Bitkisel olarak pek çok ürün tercih edilmektedir. Bundan dolayı en çok tercih edilenler arasında sumak ekşisi yer almaktadır. Sumak ekşisinin nasıl yapıldığı ve nerelerde kullanıldığı da merak edilmektedir. Sumak ekşisi ile ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Peki, sumak ekşisi nasıl yapılır? Sumak ekşisi nerelerde kullanılmaktadır? Sumak ekşisi neye iyi gelir tüm detayları ile derledik.
#Sumak EkşisiSöz konusu sarma olunca konuya Tokat yaprağından girilir. Yani yörenin Narince üzümlerinin incecik, damarsız, pişince ağızda dağılan körpe yapraklarından... Ancak ülkemizde asmanın yanı sıra kiraz, dut, fasulye, ayva gibi sebze meyvelerin yapraklarının ya da lahana, pazı gibi sebzelerin sarmaları da başlı başına bir dünya yaratıyor. Anadolu’nun geneline baktığımızda, doğadan toplanan çeşitli yabani otların yapraklarıyla da farklı sarmalar yapıldığını görüyoruz...
#SarmaGünlük hayatta en sık karşılaşılan can sıkıcı problemlerden biri de geçmeyen ağız yaraları ya da bir diğer adıyla aftlar: Beyaz şekilde çıkan ağız yaraları için ne yapmalı, neden çıkar ve aftlara ne iyi gelir, bu sorundan mustarip kişiler tarafından merak ediliyor. Peki, Ağız yarası (Aft) neden olur? Ağız yarasına ne iyi gelir, aft nasıl geçer? İşte ağız yaralarına karbonattan, sumağa iyi gelen bitkisel çözümler...
#Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?Aslında ormanlık alanlarda, çalılıklarda doğal biçimde yetişen sumak ağacı son yıllarda dış mekan süs bitkisi olarak ilgi görmeye başlamıştır. Çalı formundaki bitkilerden olan sumak ağacının meyvesi çok yararlıdır ve geniş kullanım alanına sahiptir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Türk mutfağının sevilen baharatlarından olan sumağın 150’den fazla çeşidi bulunuyor ve sadece iki türü zehirsiz… Toplandıktan sonra kurutulup toz haline getirilen sumak mayhoş tadıyla kolayca ayırt ediliyor. Peki, bu hoş kokulu baharatın faydalarını biliyor musunuz?
#SumakYabancı ve yıldızlı bir lokantada soğan doğramış ve ‘vakumda tavuk pişirme’yi görmüş genç şeflerin inanılmaz havaya girdiği bir döneme giriyoruz. Sadece bizde değil tüm dünyada... Tavsiyem; geleceğin ‘yeni Anadolu mutfağı’ öncülerinin Anadolu’yu dolaşıp karafırın önünde terlemeleri, kuzine nasıl kullanılır görmeleri, Ege ve Karadeniz otlarını tanımaları ve ince hamur açma, bütün balığı veya eti en iyi şekilde parçalara bölme gibi teknikleri öğrenmeleri.
#AnadoluGeçen hafta gittiğim Kastamonu’da yeni bir ekşi ile tanıştım: Kızamık bitkisinin meyvelerinden elde edilen muhteşem bir şeydi. Bu çok özel tatla da ‘kara çorba’ sayesinde tanıştım. Düğünlerde, bayramlarda içilen bir şölen çorbası. Karalığı, içine konan kızamık ekşisinin koyu renginden kaynaklanıyor.
#Kastamonu