Bitkisel üretimde yeni destekleme modeli hayata geçiyor. Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilerin ve planlı üretim kapsamında üretim yapan tüm üreticilerin, mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacak. Yer altı su kısıtının bulunduğu yerlerde mazot ve gübre desteği yüzde 100’e çıkacak.
#TarımTARIM ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı kuraklık ve mevcut su durumu karşısında uygulanacak önlem ve planlar ile ilgili adımları ‘Su Verimliliği Seferberliği’ konulu toplantıda aktarıldı.
#TARIM Ve Orman Bakanlığı'Türkiye'nin tahıl ambarı' olarak bilinen, 2 milyon 200 bin hektar ekim alanına sahip Konya Ovası'nda kaçak sulama kuyularının sayısı 62 bini buldu. Konya Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Dr. Güler Göçmez, ''Konya Ovası'nda 92 bin kuyu var. Bunun 62 bini ruhsatsız kuyular. Konya Ovası'nı kaçak su kuyuları bitiriyor. Konya için büyük risk teşkil ediyor. Kaçak kuyular önlenmeli" dedi. Göçmez, "Her geçen gün kendimizi bitiriyoruz. Konya merkezde obruklar görülmüyordu. Şu anda merkezde obruklar görülüyor" diye konuştu.
#KonyaİYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Biz seçime gidiyoruz. Ucube bir sistemden kurtulmak içine gidiyoruz. Ama bu seçim bir savaş değil, biz düşman değiliz. Burayı şereflendiren sizler işgal gücü değil, milletsiniz. Bu milletin bir parçasısınız, seçmensiniz. Seçmen veli nimettir. Ama biz herhalde gelecek 1 hafta daha da vahim ve berbat şeyler yaşayacağız." dedi.
#Meral AkşenerYağışların beklenen oranda olmaması nedeniyle Türkiye'de birçok baraj alarm seviyesine indi. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, kuraklığa karşı alınması gereken tedbirleri açıkladı. Ayrıca Prof. Dr. Şen, "Yağış mevsiminin bitmesine 1,5 ay, İstanbul'un ise 80-90 günlük içme suyu kaldı" dedi
#KuraklıkYağışların beklenen oranda olmaması nedeniyle Türkiye'de birçok baraj alarm seviyesine çıktı. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, kuraklığa karşı alınması gereken tedbirleri açıkladı. Ayrıca Prof. Dr. Şen, İstanbul'un 80-90 günlük içme suyu kaldığını söyledi.
#KuraklıkTürkiye’de son aylardaki yağışların azlığı ve barajlarda su doluluk oranların düşmesi, kuraklık riskini yeniden ülke gündemine taşıdı. Yağışların önümüzdeki aylarda da mevsim normallerinin dışında seyretme ihtimali kaygı yaratıyor. Peki bu yıl neden kuraklığı şiddetli yaşıyoruz? Barajlarda kaç ay yetecek su bulunuyor? Önümüzdeki günlerde kar yağışı bekleniyor mu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#KuraklıkHEM tarımda hem gıdada artık radikal söylemlerin ve çözüm arayışlarının zamanı... Sürekli aynı şeyleri konuşmanın, daha doğrusu popülizmin hiçbir işe yaramadığı apaçık ortada. Bu gerçeğin farkında olan İzmir Tarım Grubu (İTG), “Havza Sorunları Etkinlik Dizisi” çalışmaları çerçevesinde dikkat çeken faaliyetlere imza atmaya başladı.
#1Başkentteki barajlar ve sulama göletlerinde su doluluk oranlarının azalması nedeniyle tarlalarını sulayamayan çiftçiler için Ankara Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Bu sene 63 mahalleye 99 kilometrelik sulama borusu dağıtıldı. Dağıtılan borular sayesinde 36 bin 500 dönümlük tarımsal alanda sulu tarıma geçildi.
#Kırsal Hizmetler Daire BaşkanlığıDaha 3 yaşındayken babasını kaybeden Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, o dönemleri, “Gaziantep Nizip’te çok kalabalık bir aile içinde büyüsem de ‘babasızlık’ bende çok büyük etki bıraktı. Ancak annem her zaman yanımızdaydı” diye anlatıyor. ‘Doğduğum ev nasıldı’ köşesi için bir araya geldiğimiz iş insanı ile çocukluk yıllarını ve iş hayatında geçirdiği 50 yılı konuştuk. İşte annesinin sattığı zeytin bahçesiyle iş hayatına adım atan Bekir Okan’ın hikâyesi...
#Okan Holding Yönetim Kurulu BaşkanıYıldız Dağları’ndan doğan ve 283 kilometre yol kat ederek, Meriç Nehri ile birleştikten sonra Ege Denizi’ne dökülen Ergene Nehri, kimyasal ve evsel atıklar nedeniyle çevreye zehir saçıyor. Son olarak Edirne Uzunköprü Belediyesi’nin yaptığı su analizine göre, nehrin su kalitesi 4. sınıf çıktı.
#Ergene Nehriİklim krizine bağlı olarak gittikçe artan sel ve yangın felaketlerinin, önümüzdeki yıllarda güçlenerek süreceği öngörülüyor. Uzmanlara göre, iklim krizi yakın gelecekteki gıda krizinin de habercisi... Üstelik iklim değişikliği Türkiye'nin tarımını tehdit etmeye şimdiden başladı. Fındık, ayçiçeği yüzümüzü güldürse de buğday, arpa, nohut, mısır ve üzüm alarm veriyor. İşte Türk tarımındaki son durum ve bizi bekleyen tehlike...
#KuraklıkTürkiye günlerdir ormanlarımız kadar içimizi de yakan yangınlarla yatıp kalkıyor. Yangınlarla ilgili bilim insanları en büyük sorumluların başında küresel ısınma ve iklim değişikliğine işaret ediyor. Hava sıcaklığı ortalamalarındaki artışın orman yangını riskini kat kat artırdığıyla ilgili çalışmalar da mevcut. Ancak küresel ısınmanın tek olumsuz etkisi maalesef bu değil. Ortalama sıcaklıkların artması hayatımızı olduğu kadar tarihimizi de değiştiriyor. Son 60 yılda; Türkiye genelinde, toplam alanı Van Gölü’nün üç katı büyüklüğünde, 70'ten fazla göl kurudu. Onlarcası da kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Nasreddin Hoca'nın maya çaldığı Akşehir Gölü de Hermagios'un oğlu Amintas'ın at koşturduğu Beyşehir Gölü de coğrafya kitaplarından çıkıp, tarih kitaplarına doğru hızla ilerliyor... İşte vahim durumun tablosu...
#Kuruyan GöllerTa ilkokul yıllarından beri hafızamıza "Türkiye'nin tahıl ambarı" olarak kazınan Konya, bu sıfatını henüz kaybetmese de geleceğe ilişkin korkutan sinyaller veriyor. Türkiye'nin en verimli ovası susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya. Jeopolitik yapısı yüzünden her geçen gün oluşan obruklara ek olarak sulamadaki 'zararlı alışkanlıklar' geleceğimizi tehdit ediyor. Durum öyle bir halde ki ovanın sadece üçte birinde sulu tarım yapılabiliyor. İşte yakın gelecekte salgınlardan daha çok dert edineceğimiz sorun...
#Konya Ovası