Osmanlı döneminde 19’uncu yüzyılda; eğitimde modernleşme adımlarının ilk atıldığı yerlerden biri Sultan II.Abdülhamit tarafından yaptırılan ilkokullar yani ‘iptidai mektepler’. İlk defa karma eğitimin uygulandığı sayıları çok az olmakla beraber kadın öğretmenlerin de ders anlattığı, modern eğitim anlayışını benimseyen bu okullar milli eğitim tarihinde önemli bir yere sahip. Bunlardan biri olan ve İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan okul, bugün hala varlığını koruyarak tarihe ışık tutuyor.
#Sultan II.AbdülhamitHayat bu ya, her zaman dümdüz olmuyor yollar. Tökezliyoruz, düşüyoruz, kalkıyoruz ama devam ediyoruz yaşamaya. Hele ki bu kadar kıymetli bir coğrafyada yaşarken. Zor zamanlarımda benim için en kıymetli can simidi, tarih. Bugün beni yorunca geçmişten gelen dersler kulağıma küpe oluyor, yıllar öncesinden dilden dile dolaşan hikâyeler ruhumu rahatlatıyor. Ve sonra usulca ‘Bu da geçecek’ diyorum kendi kendime. O yüzden size bu hafta, İstanbul’un sokaklarında gözden kaçan büyüleyici güzellikleri anlatmak istedim. Umarım bu değerleri hatırlamak kalbinizdeki umudu canlandırmaya ilham olur
#HürriyetYerel değerlerimizin mutfakta daha fazla kullanılmasını sağlamayı amaçlayan ‘Yerelin İzinde’ projesinin ilk ayağı Boğaz lüferi içindi. Şef Şemsa Denizsel’in İstanbul’a has bu balıkla hazırladığı lezzetleri tattık. Dışını tuz ve şekerle kaplayıp bir süre dinlendirdikten sonra ince ince dilimlediği ‘lüfer tuzlama’ çok lezzetliydi. Ana yemekteyse Osmanlı’dan esinlenerek hazırladığı lüferli pilav vardı.
#Şemsa DenizselCumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, ABD Ankara Büyükelçisi Flake’in eşi Cheryl Flake ile bir araya geldi. Öte yandan Erdoğan, Meksika Ankara Büyükelçisi'nin eşi ve Sultan II. Abdülhamit Han'ın torunu olan Mediha Nami Osmanoğlu de Martinez Hernandez'i de kabul etti.
#Emine Erdoğan‘Su’ deyip geçmeyin. Hayati olmasının ötesinde içindeki minerallerin vücut tarafından kolay emilmesi nedeniyle biyoyararlılığı en yüksek olan sıvı... Ben de bu hafta, geçen gün kutlanan Dünya Su Günü vesilesiyle beslenmede son derece önemli olan ve peşine düşülecek en kıymetli kaynak sularımızı yazdım.
#Geziİnegöl Belediyesi’nin sömestir tatilinde kapsamında düzenlediği İnegöl 1. Karagöz Şenliği ve Karagöz Atölyesi için son hazırlıkları yapmak üzere geçtiğimiz pazar İnegöl’e Beşinci Mevsim Kültür Sanat merkezine gittik. Amacım işimiz bitince uzun zamandır görmek istediğim, İnegöl Kent müzesini de gezmekti. Haklısınız bir Bursalı olarak açılmasının üzerinden çok zaman geçmesine rağmen bu müzeyi gezme fırsatı bulamadım. Eminim ki birçok Bursalı da henüz gitmemiştir, işte bu yüzden müzeyi bu hafta köşemde tekrar gündeme getirmek, Bursalıları da davet etmek istedim.
#Uğur ÇelikkolAstroloji her daim insanların ilgi odağı olduğu konulardan bir tanesini oluşturmuştur. Bu sebepten dolayı da burçlar günümüzde büyük bir öneme sahip olmaktadır. 27 Ağustos tarihinde doğmuş olan kişilerin hangi burç olduğunu, bu burcun yükselenini, özelliklerini, 27 Ağustos tarihinde gerçekleşmiş olayları ve bu tarihte doğmuş olan ünlüleri ve futbolcuları sizler için derledik.
#27 Ağustos Hangi Burç Ve Burcu Ne?Günümüzde saraylar, kasırlar, köşkler ve bazı müzeler uluslararası müzecilik standartlarına uygun olarak Milli Saraylar Başkanlığı idaresi altında. Milli Saraylar tanımı ilk olarak Büyük Önder Atatürk’ün kaldığı saraylar için kullanılmış. Halen Atatürk’ün anısına Dolmabahçe ve Beylerbeyi saraylarında nöbet tutan askerler var. Cumhuriyet’in ilk yıllarında çalışmaya başlayan kurum, geçmişten gelen mirasımızın gelecek nesillere aktarımında çok önemli bir görev üstleniyor. Bu hafta, İstanbulseverlerle yeniden kavuşacak olan ‘İstanbul Hakkında Her Şey’ kitabımda detaylıca bahsettiğim saray, kasır ve müzelerin bazılarını yazdım...
#YAZAR18 Mart Deniz Zaferi’nin 106’ncı yıldönümü öncesinde, Türk tarihi için büyük öneminin yanında birçok farklı mirası bünyesinde barındıran Çanakkale’de tarihi bir yolculuğa çıkıyoruz. Hamidiye Tabyaları’ndan başlayıp yarımadayı dolaştığımız turda rotamızı 1915’te yaşanan o büyük mücadelenin mekânları ve kahramanları belirliyor.
#GezginTürkiye’de çağdaş resim çalışmalarını ilk başlatan kadın ressam ve Güzel Sanatlar Akademisi olan İnas (Kız) Sanayi Nefise Mektebi'nin ilk kadın yöneticisi olarak pek çok kadın ressamın yetişmesinde emeği geçen, Mihri Müşfik Hanım doğum gününde anılıyor. Mihri Müşfik Hanım'ın portresini yaptığı kişiler arasında Mustafa Kemal Atatürk ve Papa XV. Benedictus de vardır. Peki, Mihri Müşfik Hanım kimdir?
#Mihri Müşfik Hanımİstanbul’da bahar denince Boğaz’ı süsleyen erguvanlar hatırlanır ama benim aklıma Bebek gelir... İnşirah Sokak’ın başındaki beyaz köşkün bahçesinde pembe manolyanın çiçekleri bugünlerde görünür oldu bile. Bu muhteşem manzarayı görmek için yolunuzu Bebek’e düşürün. Gitmişken parkı, camisi, badem ezmesi, kafeleri ve bir saray yavrusu görünümündeki Mısır Konsolosluğu’yla meşhur semti bir daha keşfedin.
#SeyahatSelim Sırrı Tarcan, Türk Sporu için çok büyük adımlar atan isimlerden birisidir. Milli Olimpiyat Cemiyetinin kurucusu olan Selim Sırrı Tarcan, Türkiye'de voleybol ve boksun ilk temellerini attı. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinde 4 yıl boyunca başkanlık görevini üstlenen Selim Sırrı Tarcan, milletvekili olarak da görev almıştır. İşte, Selim Sırrı Tarcan hakkında bazı bilgiler
#Selim Sırrı TarcanOsmanlı İmparatorluğu’nun son, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarının tanığı Dolmabahçe Sarayı, zarafetiyle büyüleyen Ortaköy Camisi, Beyazıt’taki Yangın Kulesi, hâlâ hizmet veren Selimiye Kışlası ve daha niceleri... Bu hafta, İstanbul’a karakterini kazandıran en önemli yapılar arasındaki bu binaların mimarı olan Balyan ailesinin izini birlikte sürelim.
#SeyahatBir şehri tanımak, anlamak için ruhundan bir parçayı ruhunuza katmak gerekir. İstanbul bu konuda tam bir cevher. Fırsat buldukça sokaklarda kaybolmak, unuttuklarımı hatırlamak, yeni yerler keşfetmek bana hep iyi gelir. Kapalı mekânlara giremediğimiz bugünlerde size tavsiyem şehrin sokaklarında kaybolmanız.
#IstanbulSemtin adını anınca akla hemen dondurmacısı, çay bahçesi ya da yeni popüler mekânları geliyor ama ben size şimdi başka bir yüzünü anlatmak istiyorum. Geçenlerde yayımlanan bir habere göre Tubini ailesine ait tarihi bir köşk 16 milyon 500 bin liraya satışa çıkmış. Haber sıradan gibi görünüyor belki ama bu ailenin hikâyesi aslında Moda’nın da hikâyesi demek... ‘İstanbul Hakkında Her Şey’ kitabımı hazırlarken buradaki köşkler beni büyülemişti. Eminim sizi de çok etkileyecek...
#YazarÇorum, Anadolu’nun kültürel mozaiği içerisinde önemli bir yere sahiptir. Dünya kültür mirasına ev sahipliği yapıyor. Yedi bin yıl öncesi tarihine ışık tutan Çorum’u her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Çorum’u merak ediyorsanız, tarihi ve kültürel yerlerini öğrenmek istiyorsanız, bütün yönleriyle Çorum ve ilçelerini sizler için derledik.
#Çorum İlçeleriÖzellikle mimari tasarım açısından en etkili yapılar arasında Hamidiye Camisi gelmektedir. Pek çok kişi bu caminin nerede olduğu ve özellikleri hakkında bilgi almaya çalışıyor. Peki, Hamidiye Camii nerede? Hamidiye Camisi tarihi, özellikleri, hikayesi ve mimarı hakkında bilgi.
#Hamidiye CamiiAraçla Kuzey Ege yolculukları esnasında çoğu zaman mola vermeden geçip gittiğiniz Çanakkale, özel ilgiyi fazlasıyla hak ediyor. Her köşesinde farklı bir hikâye bulabileceğiniz kent merkezinden Eceabat’a kadar olan hat üzerinde, uğrarsınız mutlu olacağınız 10 yeri sıraladık…
#SeyahatBeşiktaş Yıldız Sarayı'nda bulunan Yıldız Şale Köşkü'nün tarihi halısı restore ediliyor. 468 metrekare ve 3 ton ağırlığında olan 'Türkiye'nin en büyük yekpare dokuma halısı' olma özelliğini taşıyan halının restorasyonunun yüzde 70'i tamamlandı. Çalışmaların önümüzdeki aylarda tamamlanması hedefleniyor.
#BeşiktaşSalgının zirve yaptığı günlerde, evimizden dışarı çıkamazken kent parklarında açık havanın tadını çıkarmanın hayalini kuruyorduk. Sadece Türkiye’de de değil, dünyanın her yerinde durum aynıydı. Kısıtlamalar sona erince de parklar iyice popülerleşti. Bu etkinin halen devam edip etmediğini anlamak için kendimizi parklara attık. Gördük ki herkes çok mutlu.
#Gazetehaberleriİstanbul'u fethiyle yeni bir çağ açan Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in, ressam Halil Paşa tarafından 20. yüzyılda yapılan portresi, Milli Saraylar'a bağlı Resim Müzesi'nde ilk kez sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
#Fatih Sultan Mehmet