“Kilidi aç ki içi bulasın, içeri girebilesin. Açmadan aklına uyarsan buldum sanırsın; o zaman da dışarıda kalırsın.” Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı’nın işbirliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen "Yeditepe Bienali", kapılarını 7 Ocak'ta sanatseverlere açtı. İstanbul'un dört seçkin mekanı Süleymaniye Külliyesi İmareti Darüzziyafe, Nuruosmaniye Camii Mahzen, Yedikule Hisarı ve Fatih Cam Küp Sanat Galerisi’nde açılan sergiler, geleneksel ile moderni farklı bakış açıları ile ele alan birbirinden ilginç eserlere ev sahipliği yapıyor.
#2. Yeditepe BienaliCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Biz kendi medeniyetimize, tarihimize, kültür sanat birikimimize sahip çıkmak, bunları daha ileriye taşımak için üzerimize düşenleri yerine getireceğiz” dedi. Nasreddin Hoca’dan örnek vererek, “Bize düşen görev kültür sanat hazinelerimizi nerede kaybettiysek orada aramaktır” diyen Erdoğan, dün Süleymaniye Camisi’nde düzenlenen 2. Yeditepe Bienali’nin açılış programında özetle şöyle konuştu:
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Süleymaniye Darüzziyafe'de 2. Yeditepe Bienali'ne katıldı ve bir konuşma yaptı. Erdoğan, "Kültür sanat birikimimizi yeni nesiller başta olmak üzere milletimizin tüm fertlerine ulaştırana kadar bu tür faaliyetleri artırarak sürdürmeliyiz" dedi. "Medya mecraları üzerinden dünyaya boca edilen batı menşeili kültür sanat eserlerinin içine özenle yerleştirilen mesajların elbette amacı var. Bu amacın masum ve hayırlı olduğu açıktır" diyen Erdoğan, "Her türlü sapkınlığı, ahlaksızlığı, marjinalliği sanat adı altında normalleştirme gayesi taşıyan sinsi saldırıya karşı imkanlarımızı devreye almalıyız" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan“İstanbul benim aşkım. Çocukluğumun geçtiği Kandilli’de, Boğaz’ın hemen yanı başında atıldı bu sevginin tohumları...” diyor tarihçi, seyahat yazarı ve rehber Saffet Emre Tonguç. ‘İstanbul Hakkında Her Şey’ adlı kitabı güncellendi, 64’üncü baskıyı yaptı. Kitabın sayfalarını çevirdikçe kendinizi bir İstanbul masalının içinde buluyorsunuz. Kitap ayrıca, dünyanın prestijli turizm kulübü Skal tarafından En İyi Turizm Yayını seçildi. Yazarımızla bu büyülü şehri konuştuk.
#GazetehaberleriDünya genelinde birçok tarihi medrese vardır. Bu tarihi medreseler turistlerin de ilgi odağı haline gelmiş durumdadır. Süleymaniye Medresesi de en çok ziyaret edilen tarihi medreseler arasındadır. Süleymaniye Medresesi ile ilgili birçok araştırma yapılmakta ve mimarının kim olduğu en merak edilen konular arasında yer almaktadır. Peki Süleymaniye Medresesi nerededir? Süleymaniye medresesine nasıl gidilir? Süleymaniye Medresesi'nin özellikleri nelerdir? Süleymaniye Medresesi kime aittir? İşte Süleymaniye Medresesi ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar.
Osmanlı Devleti zamanında mimari açıdan değerli pek çok eser yaptırılmıştır. Bu eserlerden bir kısmı da günümüze kadar ayakta durmayı başarmıştır. Süleymaniye Camii de bunlar arasında yer alır. Peki, Süleymaniye Camii nerede ve buraya nasıl gidilir? Bu yapının mimarı kimdir ve özellikleri nelerdir? Sizler için araştırdık.
#SüleymaniyeMimar Sinan kimdir? sorusu Danıştay'ın Ayasofya ile ilgili verdiği karar sonrası gündeme geldi. İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilen 15 asırlık bir tarihe sahip Ayasofya, 500 yıl cami olarak kalmıştı. Osmanlı başmimarı Mimar Sinan 1573’te Ayasofya’nın kubbesini onararak, takviyeli duvarlar yaptı ve eserin bu günlere sağlam olarak gelmesini sağladı. İşte, Ayasofya'da katkıları olan Mimar Sinan'ın hayatıyla ilgili ayrıntılar.
#Mimar Sinan Kimdirİstanbul Fatih'te 900 yıllık sarnıç çökme tehlikesiyle karşı karşıya. Üst tarafında Evliya Çelebi’nin eğitim gördüğü medresenin de bulunduğu alan kaderine terk edildi. Sarnıcın etrafını, üzerini yabani otlar ve ağaçların kapladığı görüldü. Tarihçi Mehmet Dilbaz, İstanbul’daki depremlerin etkisiyle yapı çökmüş durumda. Bundan sonra 50 sene bile gitmez." dedi.
#IstanbulOsmanlı'nın en güçlü dönemlerinde mimarbaşı olarak görev yapan Mimar Sinan, yaşamı boyunca camiler, külliyeler, köprüler, hamamlar, çeşmeler inşa etti. Mimar Sinan, Kayseri'nin Ağırnas köyünden çıkıp Yeniçeri Ocağı'na katılmasıyla değişen hayatında bıraktığı yüzlerce eserle bugün de hayranlıkla anılıyor. İşte, vefat yıl dönümünde anılan Mimar Sinan hakkında merak edilenler...
#Mimar SinanOSMANLI mimarisinin en önemli örneklerinden biri olan Mimar Sinan’ın kalfalık eseri Süleymaniye Külliyesi eski günlerine dönmeyi bekliyor. 5 yıl önce kapatılan Süleymaniye Camii altındaki 50 dükkana sahaf ve kaybolan meslek gruplarının yerleştirilmesi planlanıyor. Önümüzdeki günlerde ihalesinin yapılması beklenen dükkanlardaki son durum havadan da fotoğraflandı.
#Kanuni Sultan SüleymanSüleymaniye Dünya Miras Alanı’nda eski ahşap evlerden geriye neredeyse tek parsel kalmadı. Çoğu yıkılıp yerlerine betonarme evler inşa edildi, bazılarının üstüne de çirkin ahşap giydirmeler yapıldı. Bu yeni yapılaşmalardan tarihi Süleymaniye Camisi’ni görmek için bile yakınına kadar gitmek gerekiyor.
#Gazetehaberleriİstanbul bünyesinde kültürel ve sosyal açıdan birçok özel mekan barındıran bir şehir. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği İstanbul’un diğer ülkelerde olduğu gibi kesinlikle gezilip görülmesi gereken bir çok yeri de mevcut. İşte İstanbul’da görülmesi gereken 10 yer…
#İstanbul