Dünyanın iklimi değişiyor ve bu durumun üzücü sonuçları, belki de bir dönüşüm ve restorasyon sürecine kapı açacak. Akdeniz sahillerimiz, sadece Türkiye’de değil, birçok yerde su altında kalmaya aday. Türkiye kıyıları, zaten mevcut nüfusun ihtiyaçlarına cevap vermekte zorlanıyor. Dolayısıyla, bu kıyıları yeni inşaatlarla işgal etmek bir yana, var olan yapıların bir kısmını dahi ortadan kaldırmanın yollarını aramalıyız.
#İklim DeğişikliğiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen İklim Şurası sonrasında Bakan Kurum CNN Türk'ten Gülşen Coşkun'un sorularını yanıtladı. 2022'de uzun dönem eylem planının sunulacağını ifade eden Bakan Kurum, "Gidişatı düzeltmek için 10 yılımız kaldı" dedi. Bakan ayrıca müsilaj konusuna da değindi ve "Müsilajla mücadelede kısa vadede tedbirlerle temizledik ancak uzun vadede adımlar atmalıyız" açıklamasında bulundu.
#MüsilajProf. Dr. Levent Kurnaz, ABD merkezli Climate Central adlı organizasyonun küresel ısınma ile ilgili hazırladığı yeni çalışmayı değerlendirdi. Levent Kurnaz, Türkiye için en kötü senaryonun kuraklık ve Pakistan, Mısır, Etiyopya gibi ülkelerde yaşanan sıcaklık artışları sonrası Türkiye'nin 2 yıl içinde 20-30 milyonu bulacak göç dalgasıyla karşı karşıya kalması olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kurnaz ayrıca, 'Bilim insanları bu yüzyılın sonuna kadar deniz seviyesinde 2 metreye yakın yükselme olabileceğini söylüyorlar. 2 metre İstanbul, İzmir gibi şehirler için çok ciddi bir miktardır, az buz bir şey değil.' ifadelerini kullandı.
#GöçKüresel iklim krizinin boyutlarını her geçen gün biraz daha iyi anlıyoruz. Yakın zamanda yaşadığımız yangınlar ve seller, krizin ilk güçlü emareleri ancak önümüzdeki 80 yıllık dönemde ülkemizin haritasının değişmesine yol açacak değişimler maalesef bizi bekliyor...
#Küresel İklim Kriziİklim krizinin acımasız gerçeklerini unutmadan, attığımız her adımda bu geleceği değiştirebileceğimize dair, ilham veren bir kitap: ‘Seçtiğimiz Gelecek’. Paris İklim Anlaşması’nın müzakerecileri Christiana Figueres ve Tom Rivett-Carnac herkesin basitçe anlayabileceği şekilde ihtimallerden ve mümkünlerden söz ediyorlar.
#Seçtiğimiz GelecekCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN TÜRK-Kanal D ortak canlı yayınında Hande Fırat ve Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Erdoğan, "31 Mart'tan sonra belki bir Washington ziyareti yapma durumum olabilir, belki kendisi (Trump) Türkiye'ye bir ziyarette bulunabilir." açıklamasında bulundu. Erdoğan, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili de "Bunu Veliaht Prens bilmeyecek de kim bilecek? Talimat veren isim belli. ABD'den gelen heyet bile kararı adeta kendi aralarında vermiş konumunda. Ama konuşamıyorlar. BM'den gelenlere, CIA'den gelenlere kasetleri dinlettik. Biz ortadayız her şeyimizle bunu söylüyoruz. Senin kendinden şüphen yoksa ne korkuyorsun? Açıkça çık ortaya. Sağa sola dolar, petrol dağıtmakla bu iş çözülmez" dedi.
#Erdoğan4-5-6 Mayıs tarihlerinde Edirne ve Tekirdağ’da bahar bayramı olarak da bilinen Hıdırellez Şenlikleri kutlanıyor. Nehir ya da deniz kenarındaki bir yeşil alanda özel yemekler hazırlanıyor. Oyunlar, şarkılar, niyet çekmelerle süslenen gün, dileklerin dilenmesi ve güneşin doğumuyla birlikte bir gün önceden gül ağaçlarına bağlanmış dilek kağıtlarının denize ya da nehire atılmasıyla son buluyor.
Aralarında yazarlar, müzisyenler, oyuncular, sivil toplum örgütü liderleri olan 13 gezgin, yaşadıkları en güzel yılbaşı tatillerini anlattı, yeni yıl akşamı için dostlarına önerdikleri mekânları sıraladı. Yazar Nazlı Eray, iki kez yılbaşını geçirmek üzere gittiği Hawaii’nin Honolulu kentinden dönmekte zorlandığını söylüyor. Piyanist Fazıl Say’ın yurtdışından önerisi İsviçre’nin Luzern kenti, Türkiye’den ise Patara sahili. Şarkıcı Attila Atasoy, unutamadığı yılbaşılarından birini Şili’nin güney ucundaki Punte Arenas’ta, diğerini Çanakkale’nin Küçükkuyu kasabasında geçirmiş.