Uyarıları uzun süredir görmezden geliyorduk ancak etkilerini hissetmeye başlayınca küresel ısınma gündemimizin en önemli başlığı oldu. Ülkemizin önemli üniversitelerinde görev yapan çevre mühendisleriyle konuştuk: “Var olduğumuz müddetçe iklim değişikliğini sınırlandırmak için elimizden geleni yapmalıyız.”
#Meltem FıratlıYağışların azalması ve artan buharlaşmayla Van Gölü havzasındaki baraj, göl, gölet gibi su kaynaklarının su seviyesi düşerken, havzada yüzlerce kuş türünün konaklandığı sulak alanlar da kuraklıktan nasibini aldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel, kuraklığın havzadaki sulak alanları olumsuz etkilediğini belirterek, "Kuraklık nedeniyle bu yıl özellikle flamingolar kışın havzayı terk etmedi. Küresel ısınmayla ilgili tüm dünyanın acil önlem alması gerekir" dedi.
#YağışDoğu Karadeniz Bölgesi'nde tarım arazilerinde ilk kez 2008 yılında görülen bitkilerin özsuyunu emdiği için 'Vampir Kelebek' olarak adlandırılan Ricania Simulans son 2 yıldır bahçelerde gözükmemesinin ardından bu yaz sıcaklıkların artması ile yeniden kendini göstermeye başladı. Peyzaj Mimarı Uğur Kars, 'Rusya, Gürcistan ve Ukrayna ve daha sonrasında Türkiye’ye geldi. Karadeniz’den Marmara’ya kadar yayıldı. Büyük ihtimalle Avrupa’ya doğru ilerliyor. Aslında tropikal bölgede yaşamını süren bir tür.' ifadelerini kullandı.
#KaradenizDoğu Karadeniz Bölgesi'nde tarım arazilerinde ilk kez 2008 yılında görülen bitkilerin özsuyunu emdiği için 'Vampir Kelebek' olarak adlandırılan Ricania Simulans son 2 yıldır bahçelerde gözükmemesinin ardından bu yaz sıcaklıkların artması ile yeniden kendini göstermeye başladı. Peyzaj Mimarı Uğur Kars, 'Rusya, Gürcistan ve Ukrayna ve daha sonrasında Türkiye’ye geldi. Karadeniz’den Marmara’ya kadar yayıldı. Büyük ihtimalle Avrupa’ya doğru ilerliyor. Aslında tropikal bölgede yaşamını süren bir tür.' ifadelerini kullandı.
#Doğu KaradenizÇukurova Üniversitesi Karaisalı Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hakan Kavur, halk arasında 'yakağan' olarak bilinen kum sineklerinin birçok hastalığa sebep olduğunu belirtti. Doç. Dr. Kavur, ”Yakağanlar ısırdığında iç organlar formu dediğimiz lenf düğümlerindeki damarları tıkayarak şişmelere, dalakta ve karaciğerde büyümeye neden oluyor” dedi.
#YakağanÇukurova Üniversitesi Karaisalı Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hakan Kavur, halk arasında 'yakağan' olarak bilinen kum sineklerinin birçok hastalığa sebep olduğunu belirtti. Doç. Dr. Kavur, ”Yakağanlar ısırdığında iç organlar formu dediğimiz lenf düğümlerindeki damarları tıkayarak şişmelere, dalakta ve karaciğerde büyümeye neden oluyor” dedi.
#Kan Emen Kum SineğiHiç bilmediğiniz bir yere gittiğinizde dereleri ve nehirleri takip edin. Çünkü o bölgenin biyolojik ve kültürel zenginliği genelde oralarda bir yerlerdedir. Eğer Avrupa’nın doğasını keşfetmek ve ilham alacağınız bir maceraya atılmak istiyorsanız rotanız Ren Nehri’nin geçtiği güzergâh olmalı. Heidelberg, Strazburg ve Colmar’ı içine alan bölgeye yolunuzu mutlaka düşürün.
#SeyahatSulak alan tanımı çok çeşitli alanları içine alır; bataklıklar, turbalıklar, taşkın düzlükleri, nehirler, göller, tuzlalar, mangrovlar, deniz çayırı yatakları, mercanlar, gelgit anında altı metreden derin olmayan deniz kıyısı alanları doğal sulak alanların yanı sıra, atık su arıtım gölcükleri ve rezervuarlar gibi insan yapımı alanlar da sulak alandır.
#Doç.Dr. Efsun DindarTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'nin 2012 ölçümlerine göre 181,49 milyar metreküp olan su varlığının, 2022 sonunda 112 milyara gerilediğini, son 10 yıldaki kaybın 70 milyar metreküpe yakın olduğunu söyledi. Dr. Kesici, Türkiye'de önümüzdeki 10 yılda çok şiddetli kuraklık tehdidi öngörüldüğünü de vurguladı.
#Türkiye Tabiatını Koruma DerneğiTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'nin 2012 ölçümlerine göre 181,49 milyar metreküp olan su varlığının, 2022 sonunda 112 milyara gerilediğini, son 10 yıldaki kaybın 70 milyar metreküpe yakın olduğunu söyledi. Dr. Kesici, Türkiye'de önümüzdeki 10 yılda çok şiddetli kuraklık tehdidi öngörüldüğünü de vurguladı.
#ANTALYA“Balıkesir-Çanakkale İlleri 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı” iptal davasında keşif yapıldı. Kıyı şeridinin öncelik açısından 3 dereceye ayrılarak işaretlendiği planda öngörülen öncelikli tesisler arasında; 1 adet Çekek (Erdek), 2 adet yük limanı (Marmara, Edincik), 6 adet yat limanı (Avşa-Paşalimanı-Ekinlik, Bozcaada, Burhaniye, Altınova 2), 4 adet feribot/yolcu iskelesi (Marmara, Sazlı, Gelibolu 2), 1 adet kruvaziyer liman (Bozcaada), 5 adet balıkçı barınağı (Karabiga 2, Altınova, Gelibolu, Saros), 2 rekreatif amaçlı kıyı düzenlemesi (Ayvalık 2) yer aldığı görülüyor. Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’nda Bozcaada’nın Poyraz’a kapalı olacak kesiminde, Gökçeada’nın belli yerlerinde tehlikeli atık taşıyan gemilerin bekleme alanları belirlenmiş. Bu durum çevreciler tarafından Bozcaada, Gökçeada ve Saros Körfezi için oldukça endişeli sayılıyor.
#ÇanakkaleBaşkentte dört kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin yaraları sarılmaya çalışılırken, şehir plancısı Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin’den önemli bir uyarı geldi. Modern kentleşme süreçleri içinde akarsu yatakları ve taşkın sahalarının yapılaşmaya açıldığına dikkat çeken Şahin, “Tüm yerleşim alanlarında akarsu taşkın alanları doğal sınırlarına çekilecek şekilde boşaltılmalıdır” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUDünyanın birçok farklı yerinde yetişebilen ve faydaları ile öne çıkan bitkiler arasında topalak otu geliyor. Özellikle son dönemlerde merak edilen bir ot olduğunu söylemek mümkündür. Peki, topalak otu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Topalak otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte bu bitki hakkında merak edilen bilgiler.
#Topalak OtuÇok fazla bilinmeyen ancak merak edilen ot çeşitleri arasında sudan otu geliyor. Özellikle fayda sağlayıp sağlamadığı ve ne tür özellikleri bulunduğu araştırılmaktadır. Peki, sudan otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Sudan otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte bu ot için merak edilen tüm detaylar.
#Sudan OtuBir yanda iklim krizinin etkileri artarken diğer yandaysa Paris İklim Anlaşması’nın Meclis’te onaylanması, Çevre Bakanlığı’nın ismine ‘iklim’in de eklenmesi gibi olumlu gelişmeler yaşanıyor. Peki, bu gelişmeler ışığında bizi nasıl bir gelecek bekliyor? Başta İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu olmak üzere doğanın korunmasıyla ilgili hemen tüm çalışmaların içinde yer alan, geçmişte Milli Parklar genel müdürlüğü yapmış olan AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan’a aklımızdaki soruları yönelttik.
#İklim KriziBatı Asya, Güney Avrupa ve Kuzey Amerika'da sıklıkla yetişen andız otu, çok yıllık bitki türüdür. Dünyada genellikle 'Yabani Ayçiçeği' olarak tanımlanan andız otunun sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Andız otu nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, kullanımı nasıl olmalıdır, satış yerleri nerelerdir sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Andız Otu