‘Zona zoster’ olarak bilinen ve kısaca ‘zona’ olarak tanımlanan deri hastalığında son zamanlarda artış yaşanıyor. Genellikle yaşlılarla ilişkilendirilen hastalık artık gençleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, bu artışın çeşitli faktörlerle ilişkili olabileceğini belirtiyor ve ülkemizde de benzer bir artışın gözlemlendiği üzerinde duruluyor. Peki zona neden gençleri hedef almaya başladı? Vücudun en çok hangi bölgesinde ortaya çıkıyor? Nasıl bulaşıyor? Dermatoloji uzmanı Dr. Selma Salman ile mercek altına aldık.
#SağlıkBebek ve çocuklarda olan aşılama, doğdukları andan itibaren vücutlarına verilen ve hafifletilen yapıda olan mikrop anlamını taşımaktadır. Hastalıklardan korunmanın en etkin yolu olarak bilinen aşılama, bebeklerde belli dönemlerde yapılmaktadır. Doğduktan itibaren bir aşı takvimi bulunur ve bebeklere bu takvime göre aşı uygulaması yapılmaktadır. Aşılar yalnızca bebeği hastalıktan korumada değil, genel olarak toplumsal bağışıklık kazanmada etkin rol oynar. Peki, bebeklerde özel aşılar nelerdir? Bebeklerde aşı takvimi nedir ve ne zaman yapılır ayrıntıları ile derledik.
Su çiçeği sık görülen bir çocukluk çağı hastalığıdır. Genellikle hastalık hafif seyirlidir ancak küçük bebeklerde ve erişkinlerde ciddi hastalık yapabilir. Herpes virüsünün (Varicella Zoster Virüs) neden olduğu bir hastalıktır. Peki, su çiçeği aşısı ne zaman yaptırılır?
#Su ÇiçeğiSuçiçeği, varicella-zoster virüsünün (VZV) neden olduğu oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Kaşıntılı, kabarcık benzeri bir döküntüye neden olabilir. Döküntü önce göğüste, sırtta ve yüzde ortaya çıkar ve daha sonra tüm vücuda yayılarak kaşıntılı kabarcıklara neden olur. Peki, su çiçeği belirtileri nelerdir, nasıl olur? İşte su çiçeği hakkında merak edilenler...
#Su ÇiçeğiGrip, tetanos, suçiçeği… Adını son dönemlerde sık sık duymaya başladığımız, kendisi küçük ama salgınlara yol açabilecek kadar etkili virüslerin neden olduğu hastalıklar… Aslında düzenli yapılan aşılarla engellenebilen bu hastalıkların nelere neden olabileceğini ve korunmak için aşının önemini İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu anlattı.
#Su ÇiçeğiSuçiçeği; kırmızı döküntüler, yorgunluk ve ateş ile kendini gösteren bulaşıcı hastalıkların başında gelir. Peki, suçiçeği belirtileri nelerdir? Suçiçeği aşısı ne zaman ve kaç doz yapılır? İşte çocuklarda suçiçeği ile ilgili merak edilenler…
#SuçiçeğiYetişkinlere oranla daha zayıf olan savunma mekanizmaları ve hassas bedenleriyle çocukların en sık yakalandığı bulaşıcı hastalıkların başında ise suçiçeği geliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, suçiçeği ile bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Çocuk SağlığıSONBAHAR kendini iyiden iyiye hissettirirken, kışın bir diğer habercisi olan enfeksiyon hastalıklarından korunmak amacıyla yapılan aşılar her dönem tartışma konusu olmuştur. Erişkinler için mutlaka enfeksiyon aşılanmayı gerekli gören tavsiye eden bir tarafın karşısında aşıyı çok da elzem bulmayan bir görüş de vardır. Bugünkü yazımızın konusu da tam olarak bu.
Sağlık Bakanlığı, Suriyeli göçmenlerin Türkiye’ye gelmesinin ardından hastalık sayılarında artış olduğu iddilarını yanıtladı. Hürriyet’e bilgi veren bakanlık yetkilileri, Türkiye genelinde verem görülme sıklığının yüzbinde 17, Hepatit A’nın yüzbinde 8, suçiçeğinin yüzbinde 5, Hepatit B’nin yüzbinde 3, kızamığın yüzbinde 0.7 olduğunu belirttiler.
#HastalıkTOPLUMUMUZDA AŞILAMA VE AŞI İLE KORUNABİLİR HASTALIKLAR KONUSUNDAKİ BİLİNCİ VE DUYARLILIĞI ARTIRMAK AMACIYLA DÜNYADA 45 ÜLKE İLE BİRLİKTE AYNI ANDA ÜLKEMİZDE DE 20 NİSAN -25 NİSAN TARİHLERİ ARASINDA ‘10. AVRUPA AŞI HAFTASI’ ETKİNLİKLERİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK.
- CÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Cevit, suçiçeği geçiren çocuklarda görülen ve halk arasında "gece yanığı" olarak bilinen zona hastalığında göz kapağı ve korneada ortaya çıkan döküntü ve kızarıklıkların görme kayıplarına neden olabileceğini bildirdi - Cevit: "Döküntülerin gözün ön tabakasını etkilemesi ve tedavi edilmemesi durumunda kornea denilen tabakanın bütünlüğü bozulabilir, gözde kalıcı iz bırakabilir ve görme yetisini düşürebilir"