Öğrencilere donanım, dijital okuryazarlık ve üç boyutlu modelleme eğitimlerinin verildiği Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Dijital Kütüphane'nin Birim Sorumlusu İbrahim Yırtıcı, 3 yaşındaki kızının piyano çalmayı öğrenebilmesi için suyla çalınan piyano yaptı.
#Sosyal MedyaKalimba, sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Kalimba nedir öğrenebilir ve buna göre nasıl çalındığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Kalimba nedir? Nasıl çalınır? Kalimba notaları nasıl okunur tüm detayları ile derledik.
Tarihi Pera Palas Oteli’ndeyiz… Vakit; gece yarısı değil, günümüzde bir öğleden sonra... Kalabalık grupları aşarak çay salonuna ulaşıyorum ve kendimi 1960’ların Beyoğlu’nda buluyorum. Bu duyguyu yaratan sadece otelin ambiyansı değil… Piyanodan yükselen caz melodileri. Tuşların başında da bir efsane var! İlham Gencer bir an yerinde durmuyor. Kâh istek parçaları çalıyor, kâh dinleyicilerle şakalaşıyor. Tam 99 yaşında! Açıyoruz albümleri, zamanda yolculuğa çıkıyoruz...
#İlham Gencerİstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın ilk festivali olan İstanbul Müzik Festivali bu sene 50. yaşını kutluyor. 6-24 Haziran tarihleri arasında Borusan Holding sponsorluğunda gerçekleştirilecek olan festival ‘İstanbul’ temasıyla 50. yılında nefis bir programla bu yazı unutulmaz bir mevsime dönüştürecek.
#HürriyetEnstrüman ve çalgı adıyla da bilinen müzik aletleri kendi içerisinde beş gruba ayrılır. En bilinen yaylı çalgılar keman, kemençe ve çellodur. Zurna, kaval ve saksafon ise üflemeli çalgılar grubunda yer alır. Davul, bateri, darbuka ve tef vurmalı çalgılara örnek olarak gösterilir. Müzik aletleri ve isimleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
Geçen yılın sonbaharıydı galiba, malum pandemi sonbaharla birlikte tekrar hızlanıyor endişesi hepimizde devam ediyordu. İşte o dönemden bir gün Universal Music Türkiye ofisinde 3-4 kişilik bir ekiple yakın dönemdeki yeni çıkışları dinlemek için buluşmuştuk. Herkes mesafeli şekilde koltuklara oturup, yeni çıkışların heyecanına odaklanmıştı. O gün dinlediğimiz çıkışlardan biri Baneva’nın ‘Hiçbiri’ydi. Hepimiz şarkıyı dinledikten sonra deyim yerindeyse adeta yüzümüze kuvvetli bir rüzgar esmişçesine sarsılıp şaşırdığımızı hatırlıyorum. Baneva’nın bomba gibi bir albümünün yolda olduğu, ilk şarkının ‘Hiçbiri’ olduğu bilgisi o günlük tek elimizdeki detaydı. O günden beri Baneva’nın bu albümünü gerçekten merakla bekliyordum. Bu merak nihayet sona erdi ve geçtiğimiz hafta Baneva’nın ‘Manifestor’ Universal Music Türkiye etiketiyle yayımlandı.
#Hikmet DemirkolBurak Gündüz, ‘Geri Dönme’ ile bizi 80’lere ışınlıyor. Müzisyenliğinin yanı sıra yaratıcı yönetmenlik, metin yazarlığı ve pek çok filmde seslendirme yapan Burak Gündüz, şarkıyı kaydederken, 80’lerde kullanılan kayıt tekniklerini kullanıyor. Synth pop alt yapısına sahip olan ‘Geri Dönme’, kullanılan vintage sytnhler ve drum machineler ile 80’leri özleyenler için çölde bir vaha gibi. Burak Gündüz sorularımızı yanıtladı.
#Burak GündüzTimur Selçuk’u bir ay önce 6 Kasım tarihinde kaybettik. Ölümünün ardından çoğumuz onun şarkılarını dinleyerek kendisine veda ettik. Şarkılarıyla yasını tuttuk. Şiirlerini ölümsüzleştirdiği Ümit Yaşar yaşasaydı, muhtemelen onun ölümünü bir şiirin dizeleri içinde beyaz güvercinlerle anlatırdı.
#YAZARKarantina günlerinde mahzun bir ramazan yaşıyoruz. Toplu iftarlar yok, Eyüp Sultan yok, ramazan eğlenceleri yok... Çocuğuyla yaşlısıyla milyonlar sokağa çıkma yasağı kapsamında... Ama gülebilen yine gülüyor. Yaş itibarıyla “sokak yasaklı” Ahmet Özhan da onlardan... İnternet üzerinden yaptığımız röportajın ilk dakikalarında “Karantina dönemini o kadar zevkli yaşıyorum ki” diyerek beni şoke eden sanatçı, devamında “Nerede o eski ramazanlar” serzenişinde bulunanlara yanıt verdi: “Yersiz nostalji yapmayın.”
#Ahmet ÖzhanKarantina günlerinde mahzun bir ramazan yaşıyoruz. Toplu iftarlar yok, Eyüp Sultan yok, ramazan eğlenceleri yok... Çocuğuyla yaşlısıyla milyonlar sokağa çıkma yasağı kapsamında... Ama gülebilen yine gülüyor. Yaş itibarıyla “sokak yasaklı” Ahmet Özhan da onlardan... İnternet üzerinden yaptığımız röportajın ilk dakikalarında “Karantina dönemini o kadar zevkli yaşıyorum ki” diyerek beni şoke eden sanatçı, devamında “Nerede o eski ramazanlar” serzenişinde bulunanlara yanıt verdi: “Yersiz nostalji yapmayın.”
#Tülay Demir‘Yap, devret, sahip çık’ yaklaşımıyla 21’inci yüzyılın ihtiyaçlarına hizmet eden okul olarak Beykoz Koç Ortaokulu’nu inşa edildi. Her çocuğun kaliteli ve kendini keşfedebileceği bir ortamda eğitim görmesine imkân sağlayan model okul, MEB’e devredildi. Bakan Ziya Selçuk’un katılımıyla açılışı gerçekleştirilen okulun 520 öğrenci kapasitesi bulunuyor.
#Beykoz Koç OrtaokuluKlasik müzik dünyasının yaşayan efsanelerinden Rudolf Buchbinder, iki günlük Brahms maratonu için İstanbul’a geliyor. 13 ve 14 Şubat tarihlerinde Borusan Filarmoni Orkestrası’yla birlikte Brahms’ın 1. ve 2. Piyano Konçertosu’nu seslendirecek Buchbinder, “Brahms çaldığımda sık sık, Robert Schumann’ın karısı Clara Wieck’e olan gizli aşkını düşünürüm. Onun müziğinin lirik pasajlarında sık sık Clara Wieck’in sesinin yankılandığını duyarım” diyor.
#BrahmsLatife Hanım ve Halide Edib biyografilerinin yazarı İpek Çalışlar, bu kez Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden gidip, hayatını kaleme aldı. Çalışlar, “Mustafa Kemal Atatürk: Mücadelesi ve Özel Hayatı’nda onun bilinmeyen çocukluğuna, iç dünyasına uzanıyor, vatan için verdiği mücadeleyi ele alıyor. Bu kitapta doğduğu evden, zengin mi fakir mi olduğuna, aşklarından Kürt meselesine bakışına pek çok iddiaya da cevap bulacaksınız.
#Mustafa Kemal Atatürk