DOĞA Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce yaban hayvanlarının yaşam alanları ile birlikte korunması, geliştirilmesi çalışmaları kapsamında bu yıl ‘39'uncu Kış Ortası Su Kuşu Sayımı' yapıldı. Su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu, sulak alanlarda kümelendikleri 10-29 Ocak tarihleri arasında yapılan sayımda 56 farklı kentte 159 sulak alan ziyaret edildi.
#DOĞA Koruma Ve Milli Parklar Genel MüdürlüğüKuzey yarımkürede aynı anda başlayan Kış Ortası Su Kuşu Sayımı’ndan (KOSK) ülkemiz adına ilginç sonuçlar çıkıyor. Kışın sert geçmemesi nedeniyle bazı türler Türkiye’ye hiç uğramazken, soğuklar gelmediği için keyfi yerinde olanlar da gitmiyor. Uzmanlar Türkiye doğasında tam bir kaos yaşandığını söylüyor.
#Kış Ortası Su Kuşu SayımıBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Ornitolog (kuş bilim uzmanı) Prof. Dr. Tamer Albayrak, Burdur Gölü'nün son dönemde ciddi oranda çekilme gösterdiğini söyledi. Bu durumun bölgeye gelen kuş popülasyonunu da ciddi oranda olumsuz etkileyeceğini belirten Prof. Dr. Albayrak, "Gölde gördüğümüz su kuşları da bundan sayısal olarak zarar görecektir" dedi.
#Burdur GölüTarım ve Orman Bakanlığı VII. Bölge Müdürlüğü Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay şube müdürlükleri desteğiyle Doğa Araştırmaları Derneği tarafından 4 il, 13 sulak alanda 248 bin 56 su kuşu sayımı yapıldı. En fazla kuş, 41 tür 125 bin 936 ile olarak Adana’nın Akyatan lagününde sayıldı.
#Su KuşuSakarya ve Kocaeli'nin içme suyu kaynağı Sapanca Gölü, nesli tehlike altındaki önemli kuş türlerine ev sahipliği yapıyor - SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Uzun: "Sapanca Gölü ve yakın çevresinde bir yıllık periyot içinde 68 tür tespit ettik. Burası, kuzey-güney, Avrupa-Afrika göçü yapan özellikle su kuşlarının önemli bir kışlama alanı"Sakarya ve Kocaeli'nin en önemli içme suyu kaynağı Sapanca Gölü, barındırdığı nesli tehlike altındaki kuş türleriyle de ekosisteme katkı sunuyor.
#Nesli Tehlike Altındaki Kuşlar- Adana'daki Akyatan Lagünü'nde yapılan sayımda 285 bin 14 su kuşundan 89 bin 900'ünün "büyük flamingo" olduğu belirlendi- Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Boz: - "Akyatan Lagünü'nde yeryüzünde bugüne kadar bir alanda sayılan en yüksek 'büyük flamingo' sayısına ulaşıldı"- "Alanı gerek kendi ekiplerimiz gerekse hizmet alımı yoluyla oluşturulan ekiplerle koruyoruz. Bu korumanın da etkili olduğunu söyleyebiliriz"
Dünyanın En Etkili Biliminsanları listesine giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ornitoloji ve çevre çalışmalarıyla biliniyor. Şekercioğlu bir biyofil, yani doğaya tutku derecesinde ilgi duyuyor. Birçok ilke imza atmış ve filmlerde rastladığımız türden bir biliminsanı. Kuşlar, böcekler, yılanlar ve envai çeşit hayvanla muhatap olan Şekercioğlu “Hayvanlardan korkmuyorum, onların davranışı öngörülebilir” diyor.
#Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu