Güncelleme Tarihi:
Yapılan sayım çalıması sonucunda bölgede en fazla tespit edilen su kuşu türleri sakarmeke ve flamingo oldu - Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Bayrak: "Sayımla ortaya çıkan envanter veriler doğrultusunda, alanların ve türlerin korunması için koruma önceliklerini planlıyoruz"
Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasındaki 20 sulak alanda bu yıl yapılan Kış Ortası Su Kuşu Sayımı çalışmasında 68 farklı türden toplam 217 bin 561 kuş saptandı.
Türkiye'nin önemli doğal zenginliklerinden olan su kuşu varlığının türlere ve alanlara göre popülasyonun belirlenerek, hem sulak alanların hem de kuş türlerinin korunması için gerekli kararların oluşmasında önemli bir veri niteliği taşıyan Kış Ortası Su Kuşu Sayımı (KOSKS) çalışması, bu alanda önemli varlığa sahip bulunan İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla illerinde 18-26 Ocak tarihleri arasında yapıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasına giren bu illerdeki 20 sulak alanda yapılan sayım çalışmalarına, bölge müdürlüğü personeli ile konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları üyeleri ve çok sayıda gönüllü kuş gözlemcisi katıldı.
SAKARMEKE EN FAZLA RASTLANAN KUŞ OLDU
Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğünden edindiği bilgiye göre, Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdür Vekili Hasan Paşalı ve İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliğinden kuş uzmanı biyolog Ömer Döndüren koordinasyonundaki ekiplerce yapılan sayımlarda, söz konusu alanlarda 68 farklı türden toplam 217 bin 561 su kuşu tespit edildi.
Sayımlar sonucunda bölgede en fazla rastlanan kuş türü 60 bin 608 bireyle sakarmeke olurken, bu kuş türünü 41 bin 80 bireyle flamingo izledi.
Ege Bölgesinde en fazla rastlanan diğer şu kuşları ise 15 bin 63 bireyle karabaş martı, 13 bin 828 bireyle fiyu, 12 bin 809 bireyle çamurcun, 7 bin 377 bireyle karabatak, 7 bin 2 bireyle yeşilbaş, 6 bin 933 bireyle karakarınlı kumkuşu, 5 bin 682 bireyle kaşıkgaga ve 4 bin 929 bireyle bahri kuşu oldu.
"ALAN VE TÜR KORUMASI İÇİN ENVANTER OLUŞTURUYOR"
Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, sorumluluk sahalarındaki sulak alanlarda düzenli olarak izleme çalışması yaptıklarını belirtti. Yapılan bu izleme ve sayım faaliyetleri ile alanlar ve tür bazında su kuşu popülasyonlarının, kısa ve uzun vadedeki değişimlerini, meteorolojik verilerin kuş göçleri üzerine etkilerini, türlerin kış aylarındaki dağılımını belirlediklerini kaydeden Bayrak, "Sayımla ortaya çıkan envanter veriler doğrultusunda, alanların ve türlerin korunması için koruma önceliklerini planlıyoruz" dedi.