DÜNYA Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre dünya genelinde her yıl 250 bin dolayında kişi suda boğularak ölüyor ve neredeyse 82 bin kurban 14 yaş altında. Bu sayılar, her gün 650'den fazla ölüm anlamına geliyor ve bu nedenle WHO suda boğulma vakalarına "sessiz önlenebilir ölüm salgını" adını veriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Berna Anıl bu konuyu anlattı.
#1VakıfBank’ın 70. Olağan Genel Kurulu, 6 Haziran 2024 tarihinde bankanın Ümraniye’de bulunan Genel Müdürlük binasında gerçekleştirildi. Genel Kurul’da Abdi Serdar Üstünsalih’in Haziran 2019’dan bu yana sürdürdüğü Genel Müdürlük görevini yeni dönemde de devam ettirmesi karara bağlandı.
#VakıfbankSürdürülebilir Yüzyıl Zirvesi, ikinci kez alanında uzman isimlerin katılımıyla gerçekleşti. Turkuvaz Medya Grubu’nun aylık ekonomi dergisi INBUSINESS’ın düzenlediği zirvenin özel oturumunda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Tuğba Dinçbaş, Türkiye’nin küresel emisyonun yüzde 1.2’sinden sorumlu olduğuna dikkat çekti.
#Sürdürülebilir Yüzyıl Zirvesi2024 Küresel Riskler Raporu’nun sonuçlarını açıklayan Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, “İki yıl için, yapay zekâ kaynaklı dezenformasyon, olağanüstü hava olayları, toplumsal kutuplaşma, siber güvenlik, ülkeler arası silahlı çatışmaların ilk 5 risk olarak belirlendi” dedi.
#Zurich SigortaABD’nin Baltimore şehrindeki Francis Scott Key köprüsü bir konteyner gemisinin çarpması sonucu çöktü, çok sayıda araç nehre düştü. Akılalmaz kazada can kaybının şimdilik 6 kişi olduğu düşünülüyor. Peki kazanın sebebi ne, geminin köprüyü yıkmasından önceki birkaç dakikada neler yaşandı?
#BaltimoreBarbados’ta huzur dolu bir tatil yapıp okyanusun tadını çıkarmak isteyen 60’larındaki bir karı koca, ölümün eşiğinden 13 ve 14 yaşlarındaki iki genç kız sayesinde döndü. Kızlar, küçük yaşlarına rağmen cankurtaranlara taş çıkaracak bir cesaret ve profesyonellikle çifti boğulmaktan kurtardı. İşte hem genç kızların hem de çiftin ağzından ölümle burun buruna gelinen o unutulmaz anlar…
#Belinda StonesGeçtiğimiz hafta Çevre Koruma Haftası idi. 5 Haziran 1972 yılında, BM Stockholm Konferansı’nda insanların çevre ile ilişkisi üzerinde durulmuş ve 5 Haziran, Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. 2023 Dünya Çevre Günü’nün bu yılki teması “#Plastik Kirliliğiyle Mücadele Et” kampanyası kapsamında plastik kirliliğine çözümler bulmak olarak belirlenmiştir.
#Efsun DİNDARSağlık Bakanlığı resmi sosyal medya hesabından deprem bölgesinde hijyenle ilgili paylaşımlar yapmaya devam ediyor. Salgın hastalıklara karşı önemlerin alındığına dikkat çeken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Depremden etkilenmeyip ŞEBEKE SUYU verilen bölgelerden TEST için alınan numuneler Sahra Hastanesi bünyesinde kurulan Laboratuvara götürüyor. Suyun kullanıma uygunluğu bu testler sonucu tespit ediliyor." açıklamasında bulunmuştu. Peki, Deprem bölgesinde şebeke suyu kullanılır mı? İşte, şebeke suyu ile ilgili yapılan yeni uyarı!
#Şebeke SuyuSağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Elimizdeki sonuçlara göre, Hatay’da şebeke suyu, içme suyu olarak kullanılmaya şu aşamada elverişli değildir. Şebeke suyu, şu aşamada ancak günlük kullanıma elverişlidir" ifadelerini kullandı.
#HataySağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Elimizdeki sonuçlara göre, Hatay’da şebeke suyu, içme suyu olarak kullanılmaya şu aşamada elverişli değildir. Şebeke suyu, şu aşamada ancak günlük kullanıma elverişlidir" ifadelerini kullandı.
#Hatayİklim krizi geleceğimizi giderek daha fazla tehdit ediyor. İnsanlık son şansını değerlendirip korkutucu gidişatı durdurabilecek mi? Hızla ısınan dünyamızda uzmanlar kuraklığın bir doğal afet düzeyine geldiğini söylüyor. "Doğum Yılı 2020" belgeselinin dördüncü bölümünde artan kuraklığın etkilerini masaya yatırdık…
#Doğum Yılı 2020“Kaynayan suya bir kurbağa atarsanız, elbette ki çılgınca kaptan çıkmaya çalışacaktır. Fakat eğer onu ılık suya koyar ve suyu ısıtırsanız, uysalca orada oturacaktır. Su yavaşça ısındıkça, kurbağa rahat bir uyuşukluk haline geçecektir, tıpkı sıcak bir banyo yapan bizden biri gibi ve çok zaman geçmeden, yüzünde bir gülümsemeyle, karşı koymadan kaynayarak ölmesine izin verecektir.”Daniel Quinn’in The Story of B adlı eserinden.
#BursaÇocukların, yaralılara yardım edebilmeleri ve hatta acil durumlarda hayat kurtarabilmeleri için, temel yaşam desteği ( BLS ) kursunun temel öğretileri hakkında biraz bilgi sahibi olmaları önemlidir. Peki, Çocuklarda temel yaşam desteği uygulaması nasıl ve neden yapılır? İşte, tüm detaylar.
#ÇocukEvliya Çelebi, Bursa’yı tanımlarken ‘Velhasıl Bursa sudan ibarettir’ demişti. Aradan geçen yılların ardından Bursa hala sudan mı ibaret? Marmara Denizi, İznik Gölü, Uluabat Gölü, Nilüfer Deresi, Samanlı Deresi, Karadere ve daha niceleri ne durumdalar? Su kaynaklarımız neden kirli? Yetkililer ve vatandaş ne yapmalı? Bu soruları DOĞADER Başkanı Sedat Güler ve Doç. Dr. Efsun Dindar ile konuştuk.
#Serhat TezcanGeçtiğimiz aylarda, Birleşmiş Milletler Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) ardından bilim insanları tarafından hazırlanan bir rapora göre, kararlı bir toplu eylem göstermezsek (ki bugüne kadar ne yazık ki gösteremedik), insanlık olarak kontrolsüz iklim değişikliğinin sonuçlarıyla karşı karşıya kalacağımız bilimsel bir gerçek…
#Ergi ŞenerArtan dünya nüfusu, iklim krizi, savaşlar nedeniyle son yılların en önemli gündemi olan gıda, tüm üretim ve tedarik ağıyla çözüm arayışına girdi. Bu arayışa çözüm olmak hedefiyle İstanbul, 30 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında gıda sektörünün en önemli uluslararası organizasyonlarından olan YES FOOD EXPO & FORUM’a ev sahipliği yapacak.
#GıdaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "1. Su Şurası"na Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantı ile katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Su kaynaklarımızı tükenme sınırına ulaşmadan korumak, verimli kullanmak ve doğru yönetmek artık tercih olmaktan çıkıp zorunluluk haline gelmiştir" dedi. Erdoğan, 19 yıl boyunca su alanındaki amaçlarının her bir vatandaşın temiz suya erişimini sağlamak, bereketli toprakları su ile buluşturmak, su kaynaklarını korumak ve verimli kullanmak olduğunu, şimdi de suyun geleceğini planladıklarını ve yol haritasını oluşturduklarını söyledi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİklim krizinin sağlık üzerindeki etkileri giderek artarken, sağlık alanındaki eşitsizlikleri gidermek için iklim değişikliğiyle mücadele planlarının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrası kalkınma programlarına entegre edilmesine ihtiyaç duyuluyor.
#İklim Krizi