Kuruluşunun 100’üncü yılında Cumhuriyet’i anmanın en iyi yollarından biri de onu anlamaktan geçiyor. Türkiye Cumhuriyeti bundan 100 yıl önce hangi şartlarda kuruldu ve uğruna ne gibi mücadeleler verildi? Bu soruları yanıtlayan kitaplar arasından en iyilerini uzman jürimiz seçti.
#CumhuriyetGaziantep Gastronomi Festivali’nden sonra geçen hafta sonu Antalya’daki benzer festivali de izledik. Her iki belediyenin açıklamalarına göre, uluslararası çaptaki etkinliklerin ilkini 2.5 milyon, Antalya’dakini de 800 bin lezzet tutkunu izledi. Her ikisi de birer rekor sayılıyor. 70 ülkeden yaklaşık binlerce lezzet tutkunlarının yanında 300 ünlü ve Michelin yıldızlı şefleri de tanıdık, çalışmalarını gördük.
#Gaziantep Gastronomi FestivaliEserlerindeki konu seçimi, olaylara yaklaşımı, anlatımındaki farklılık ve Türk tiyatrosunda gösterdiği çaba ile ardında onlarca eser bırakan kültür insanı Turgut Özakman, vefatının 7'nci yılında anılıyor. Turgut Özakman’ın Kurtuluş Savaşı'nı konu edinen ‘Şu Çılgın Türkler’ kitabı beklenmedik bir başarı elde ederken; kitap uzun süre çok satanlar listesinin başında yer aldı ve eserin 400'den fazla kez basımı yapıldı. Peki, Turgut Özakman kimdir? İşte Turgut Özakman’ın hayatı ve kitapları
#Turgut Özakman Ölüm Yıl DönümüSakarya Meydan Muharebesi’nin kayıp şehitlerinden 13’üncü Alay Kumandanı Yarbay Ahmet Rıfat Bey’in torunu Rıfat Orhan Koral, dedesine ait bilgi ve belgeleri Hürriyet’le paylaştı. Rusya’da 7 yıl esir kalan dedesinin yurda dönüp tekrar savaşa katıldığını ve Turgut Özakman’ın kitabındaki ‘Çılgın Türkler’den biri olduğunu söyleyen Koral, “Dedemin naaşı bulunduğunda mezarını yaptırmak istiyoruz’ dedi.
#Sakarya Meydan MuharebesiElli küsur yıldır süregelen bir araştırmanın ürünü olan Şu Çılgın Türkler, 2005 yılında yayımlandığında satış rekorları kırmıştır. Kitabın yazarı, Çanakkale’den Cumhuriyet yıllarına uzanan çalışmalarıyla Türk milletinin gönlünde taht kurmuştur. Peki, Şu Çılgın Türkler kitabının yazarı kimdir?
#Şu Çılgın Türkler Kitabının Yazarı KimdirAnadolu üniversitesince 1998 yılında kendisine 'Fahri Doktor' ünvanı verilen Turgut Özakman, ölüm yıl dönümünde anılıyor. Çeşitli ödüllerin yanı sıra 1999'da, 'Türk toplumunun kültür ve sanat hayatına katkı ve hizmetlerinden dolayı' Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne değer görülen Turgut Özakman, 28 Eylül 2013 tarihinde vefat etmişt. İşte, Turgut Özakman’ın hayatına ilişkin bilgiler
#Turgut ÖzakmanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Eskişehir, yerelde bu büyükşehir belediyesini kaldıramaz, çekemez. Çünkü Eskişehir'i tanıyorum, verdiği bir şey yok. Sadece, malum bazı çevrelerin vermiş olduğu destek ki onlarla beraber ayakta durdu." dedi. Erdoğan, Odunpazarı Evleri bölgesinde bulunan Tiryakizade Kıraathanesi'ni de ziyaret etti. Erdoğan'ın, yaklaşık yarım saat süren ziyaretinde kütüphaneden Turgut Özakman'ın 'Şu Çılgın Türkler' kitabını incelediği görüldü. Vatandaşlarla sohbet edip fotoğraf çektiren Erdoğan daha sonra Tiryakizade Kıraathanesi'nden ayrıldı.
#HtvreceptayyiperdoganCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Eskişehir, yerelde bu büyükşehir belediyesini kaldıramaz, çekemez. Çünkü Eskişehir'i tanıyorum, verdiği bir şey yok. Sadece, malum bazı çevrelerin vermiş olduğu destek ki onlarla beraber ayakta durdu." dedi. Erdoğan, Odunpazarı Evleri bölgesinde bulunan Tiryakizade Kıraathanesi'ni de ziyaret etti. Erdoğan'ın, yaklaşık yarım saat süren ziyaretinde kütüphaneden Turgut Özakman'ın 'Şu Çılgın Türkler' kitabını incelediği görüldü. Vatandaşlarla sohbet edip fotoğraf çektiren Erdoğan daha sonra Tiryakizade Kıraathanesi'nden ayrıldı.
#ErdoğanYirminci kitabını yazmakta olan iletişim psikolojisi uzmanı Doğan Cüceloğlu, 80 yaşında bir pop yıldızı gibi. Hayranları arasında her yaştan, her sosyal gruptan insan var. Gördükleri yerde sarılıyor, öpüyor, birlikte fotoğraf çektiriyorlar. Cüceloğlu, bu hafta Doğan Grubu’nun ilk yaşını geride bırakan Ortak Değerler Hareketi için Adana’daydı. 120 kadar katılımcıyla değerler üzerine sohbet etti, oyunlar oynadı. Biz de toplumsal kutuplaşma, iletişim, değerlerimiz üzerine konuştuk. “Hocam ne olacak bu kutuplaşma, şiddet, öfke” diyecek oldum, Nasreddin Hoca gibi cevap verdi: “Her insanın etki alanı vardır. Kiminin çay kaşığı kadar, kiminin kepçe kadar. Diyelim elinde bir kaşık yoğurt var. O bir kaşık yoğurdun kıymetini bileceksin. Küçük bir tencere ile başlar, üç günde 70 kazan sütü mayalarsın. Şikâyet etmekle vazifeni yerine getirdiğini sanırsın. Ama bir kaşık yoğurdun farkına varıp küçük tenceremizin yerini bilmemiz önemli.”
#Doğan CüceloğluRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriBir kitap yazdı, adını ‘Kadın’ koydu. Ardından, ‘Adam’ı yazdı. Dikkat edin, ‘Erkek’ demedi. Bunu da “Her kadın kadın ama her erkek adam değil” diye açıkladı. Sonra da kendi üslubunca ‘Herifleri yazmamayı tercih ettim” diyerek noktayı koydu. Yılmaz Özdil ile buluştuk, yeni kitabını ve Türkiye’yi konuştuk.
#Yılmaz Özdil