Eğirdir Gölü'nde son günlerde hem kötü kokuya hem de gölün oksijensiz kalmasına yol açan kirlilik ve su yosunlarının yüzeyi kaplamasıyla salyangoz, tatlı su midyesi gibi binlerce kabuklu su canlısı ölüsü kıyıya vurdu.
#Eğirdir GölüŞu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul BienaliTürkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Çevre Kurulu Başkanı ve su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, insan tenine dokunduğunda yakıcı etkiye sahip İndo-pasifik kökenli Cassiopea andromeda (Ters-düz denizanası) türü denizanalarının Kaş'ta özellikle kumlu zeminleri istila ettiğini belirledi. Ceylan, "Nematosit adı verilen yakıcı kapsüllere sahiptir. Dokunmamak en doğru tercihtir. Dokunduğunuz zaman hastanelik olabilirsiniz" dedi.
#Yakıcı DenizanasıLotus yani Nilüfer çiçeği, hoş ve çekici görünümü ile pek çok kişi tarafından beğenilmektedir. Oldukça güzel anlamlar ifade eden Nilüfer çiçeğini yetiştirmek ise zahmetli bir iştir. Şayet bu zahmete katlanırsanız hem güzelliğinden hem de faydalarından yararlanabilirsiniz. Konumuzda Nilüfer çiçeği hakkında geniş kapsamlı bilgilere değinerek yetiştirme ve bakımı ile ilgili bilgileri derledik.
#Nilüfer ÇiçeğiDünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, tüm sektörlerde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de değişiklere neden oldu. Vatandaşların artık ev alırken beklentileri değişti. Pandemi döneminde insanların bahçeli, balkonlu, doğa ile iç içe evler aramaya başladığına vurgu yapan DAP Yapı Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Kayhan Çavuşoğlu, “1999 depremi gayrimenkul geliştiricileri için bir milat oldu. Bütün geliştirilen gayrimenkuller deprem kriterlerine göre yapıldı. Pandemi sonrası ise yeni kriterler ortaya çıktı. Bizlerde bu süreç içerisinde sağlık kurulu oluşturduk,‘sağlıklı evler’ tasarladık” dedi.
#DAP YapıGözlerimizi kapatalım; Okaliptüs ağaçlarının arasından yürüyerek azmak kıyısına vardınız, ayaklarınız serin azmak sularının içerisinde, karşınızda göz alabildiğine çam ormanı, bir tarafınızda uçsuz bucaksız Ege Denizi… Etrafınızda onlarca yaban ördeği ve kaz sürüsü, yemyeşil suyun içinde ağaç boyu su bitkilerini, onların arasında yüzen balıkları görebiliyorsunuz. Şırıl şırıl akan azmak suyunun huzur veren sesi, havada mis gibi toprak kokusu. Hadi açın gözlerinizi; Hoş geldiniz! Akyaka’dasınız.
#AkyakaSon günlerde üzerinde yer alan su sümbülleri ile adından sıkça söz ettiren Asi Nehri’nde köprü ayaklarına takılan sümbüller, belediye ekiplerince temizleniyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bayram Öksüz, su sümbülleri yüzünden nehirde kötü koku da oluştuğuna dikkat çekerek temizleme çalışmalarına Tarım Bakanlığı, Devlet Su İşleri ve Çevre Bakanlığı'nın da destek vermesini istedi.
#HatayEGE’nin kıyı kesimlerinde yaşanan lodos fırtınası ve yağışlardan en çok etkilenen Muğla’nın Köyceğiz İlçesi’nin özellikle kırsal bölümleri halen sular altında bulunuyor. İlçe merkezinin sahil kesimine elektrik verilemezken, otellerin bulunduğu Gölbaşı mevkiine kadar işyerleri ve restoranlar sel sularının boşaltılmasını bekliyor.
Gönüllü rehberimiz, akademisyen Ferdi Boynak, “dere kıyısından geçeceğimiz, sizi zorlamayacak bir rota” demişti yürüyüşe başlarken. Pendik’e kuş uçumu 35 kilometre uzaklıktaki Değirmençayırı’nda sıradan bir güzergah beklerken iki şelale, dereler, orkideler, çuha çiçeğiyle mora boyanmış korular, yemyeşil çayırlarla kaplı sürpriz bir rotayla karşılaştık.
Deniz seviyesinden yaklaşık 800 metre yükseklikteki Inle Gölü, 116 kilometrekarelik yüzölçümüyle yeryüzünün en yüksek tatlısu kaynaklarından biri. Myanmar’ın, yani eski adıyla Burma’nın Şan Eyaleti’nde. Çevresi yüksek dağlarla çevrili. En derin noktası 3,5 metre. Bu sayede üstüne bambulardan köyler, pazarlar, yüzen köyler kurulmuş. Halkı çok maharetli. Doğanın nimetlerinden rengarenk bir dünya yaratmışlar.
Prof. Dr. Selami Tomruk (61), bir "herpetolog" yani sürüngenbilimci. Hayatını yılanlara, yarı sürüngen sayılan timsahlara, kurbağalara adamış. Üniversitede uluslararası ilişkiler okumuş, Viyana’da sürüngenler üzerine yüksek lisans yapmış. Ve başlamış dünya ormanlarını, çöllerini dolaşıp bu hayvanları incelemeye. 33 yıl yeryüzünün en saygın üniversiteleriyle projeler yapmış, raporlar, tezler, bildirgeler hazırlamış.
Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak her zamankinden daha önemli hale geliyor. Bağışıklığı güçlendiren bitkiler, hastalıklara karşı doğal bir savunma oluşturmanız için mükemmel bir yol sunuyor. Özellikle ekinezya, zerdeçal, zencefil ve ginsenggibi bitkiler, vücudun direncini artıran bileşikler içeriyor. Ancak, bu bitkileri dengeli bir şekilde tüketmek çok önemlidir, çünkü aşırı tüketim bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
#Bitkisel ÇaylarHavalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki Çaylarıİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, suç ve suçlulara yönelik mücadelenin toplumsal seferberlikle yürütülmesi gerektiğini ifade ederek, “Her zaman milletimizin desteği bizim için çok önemli. Önleyicilikte bir, beraber yani toplumsal bir seferberlikle hareket etmemiz lazım” dedi.
#Ali YerlikayaÜniversitelerde geliştirilen projelerle tarım ürünlerinde verimliliğin artırılması, su tasarrufunun sağlanması ve sürdürülebilir tarımın geliştirilmesi amaçlanıyor. Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) yapılan açıklamaya göre; üniversitelerde yapay zeka kullanımıyla tarımsal üretimde kimyasal gübre kullanımı azalıyor, çevre dostu tarım uygulamaları yaygınlaşıyor.
#YÖKBitkisel üretimde yeni destekleme modeli hayata geçiyor. Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilerin ve planlı üretim kapsamında üretim yapan tüm üreticilerin, mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacak. Yer altı su kısıtının bulunduğu yerlerde mazot ve gübre desteği yüzde 100’e çıkacak.
#Tarım