Mustafa SARIİPEK- Cavit AKGÜN/KÖYCEĞİZ (Muğla), (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2012 14:45
EGE’nin kıyı kesimlerinde yaşanan lodos fırtınası ve yağışlardan en çok etkilenen Muğla’nın Köyceğiz İlçesi’nin özellikle kırsal bölümleri halen sular altında bulunuyor. İlçe merkezinin sahil kesimine elektrik verilemezken, otellerin bulunduğu Gölbaşı mevkiine kadar işyerleri ve restoranlar sel sularının boşaltılmasını bekliyor.
Köyceğiz İlçesi’nde 6 Ocak Cuma günü öğleden sonra başlayan, cumartesi günü süren ve pazar günü aralıklarla devam eden yağışlar sırasında, son 72 saatte metrekareye 214 kilogram yağış düştü. Köyceğiz ve çevresindeki köyler özellikle Kargıcık ve Namnam derelerinin taşması sonucu sular altında kaldı. İlçe merkezindeki Ali İhsan Kalmaz Caddesi’nden Hamitköy’e ulaşım sağlayan yoldan sular hala çekilmedi. Ulaşım, Fethiye-Muğla karayolunun Karabörtlen Köyü mevkiinden sağlanabiliyor. İlçe merkezinde ise özellikle Köyceğiz Gölü kenarındaki sahil kesimine cumartesi gününden beri elektrik verilemiyor. İlçe Jandarma Komutanlığı’ndan itibaren otellerin bulunduğu Gölbaşı mevkiine kadar işyerleri ve restoranlar elektrik kesik olduğu için suları boşaltamıyor.
İlçe merkezine bir kilometre uzaklıkta Hamitköy yolu üzerinde bulunan Türkiye’nin en büyük ’Subtropik Botanik Bahçesi’ olarak bilinen Palmiye Merkezi’nde de hasarın büyüklüğü dikkat çekiyor. 19 yıldan bu yana palmiye, su bitkisi, kaktüs ve etli yapraklı bitkiler yetiştirilen 80 dönüm arazi üzerinde kurulu merkezde yürünemiyor, ulaşım sandallarla sağlanıyor. İşçi evleri tamamen sular altında bulunuyor. Geniş arazide mahsur kalan köpekler de sandallara alınarak kurtarılıyor. Merkezin sahibi Dr. Ragıp Esener, büyük bir felaket yaşandığını ve ve bütün emeklerin boşa gittiğini söyledi. Dr. Esener, "Perişan olduk. 9 bin metrekarelik kapalı alan içerisinde yetiştirdiğimiz herşey su altında. Bunların büyük bir bölümünü kurtarmak imkansız. Kesin birşey diyemeyeceğim ama zarar 1 milyon liranın üstünde" diye konuştu.
Köyceğiz Turizm ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Ömer Oflaz da Köyceğiz Gölü sularının yükselmesine dikkat çekti. Aşırı yağışlar nedeniyle gölü besleyen derelerin dağdan yüklendikleri suları getirdiğini ve lodos nedeniyle de denizin yükseldiğini kaydeden Oflaz, "Bunlar Köyceğiz Gölü’nün sularının yükselmesine neden oldu. Suların şimdi çekilmesi gerekiyor. Ancak Dalyan’da bulunan
balık çiftliklerinin kafesleri suların denize dönmesini engelliyor" dedi.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI BİLGİ ALDI
Muğla Valisi Fatih Şahin de düzenlediği basın toplantısıyla, Köyceğiz İlçesi’nde meydana gelen sel felaketini değerlendirdi. Can kaybı yaşanmamasının en büyük teselli olduğunu kaydeden Şahin, "Ekiplerimiz, takdire şayan bir şekilde canla başla çalıştı. 40-50 yıldır yaşanmamış bir olayla karşılaştık. Güçlü bir şekilde gelen suyun, bazı yerlerde boşluk bulup zayıf noktalarda delme ve yırtmalar yapıp Köyceğiz ilçe merkezine sel şeklinde tesirini gördük. TOKİ ve Anadolu liselerinde iyi çalışmalar yaptık. Kısa zamanda zor şartlar altında gerekli tedbirleri alarak, ilçe merkezindeki su baskınlarını önledik. Kargıcık deresi kenarında evler vardı, ilgili arkadaşlarımız araçlarla müdahale etti. Herhangi bir can kaybı olmadan bu felaketi atlattık" dedi. Şahin, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun, kendisine telefon ederek bilgi aldığını söyledi. Şahin, "Dereyle ilgili bilgileri kendilerine vereceğiz. En kısa sürede ne yapılması gerekiyorsa bizzat takip edeceklerini ve bu yıl oradaki problemin ortadan kaldırılacağını ifade etti. Özellikle Akköprü Barajı, büyük sel baskınlarını önledi. Yakında elektrik üretimine başlayacak olan barajımız, aynı zamanda sulama için de kullanılacak. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor" diye konuştu.