DÜnya liderleri artan çevresel sorunları ele almak üzere BM İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansında bir araya gelirken, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın politikalarının küresel iklim eylemini nasıl etkileyeceği konusundaki endişeler artıyor.
#Küresel İklim Politikasıİngiliz yardım kuruluşu Oxfam ve Stockholm Çevre Enstitüsünün ortak yürüttüğü araştırmada, 1990-2015 yılları arasında farklı gelir gruplarının yol açtığı karbon emisyonları incelendi. Dünyanın en zengin yüzde 1 nüfusunun, karbon emisyonunun yüzde 15’inden sorumlu olduğu bildirildi.
#Karbon EmisyonuDünya salgın döneminde sürdürülebilir ekonomik politikaların ve temiz çevrenin önemini bir kez daha anlasa da ülkelerin finansman politikaları hâlâ değişmedi. Salgın döneminde açıklanan paketlerle fosil yakıtlara 151 milyar dolar, temiz enerjiye ise 89 milyar dolar finansman sağlandı. Uzmanlar ise krizden çıkmak için yenilenebilir kaynakları işaret ediyor.
#Gazetehaberleri130 ülkeden 2500’ün üzerinde bilim adamının katkısıyla 6 yılda hazırlanan "İklim Değişikliği 2007" raporu onaylandı. Daha öncekilere göre sert uyarılar içeren rapora göre küresel ısı 2.5 derece artarsa hayvan ve bitki türlerinin yüzde 30’u yok olacak. Üstelik önlem için gecikildi ve felaket çok yakın.
Bakan Varank, “Siyaset sahnesine çıktığı ilk günden itibaren milletiyle yol yürüyen Cumhurbaşkanımıza ağababalarının gücü yetmezken, bir kişinin iftiraları ile Cumhurbaşkanımızın yurt dışına çıkacağını düşünmek gerçekten büyük bir cahillik. 15 Temmuz’da ‘Ben milletimle duracağım. Milletimle beraber mücadele edeceğim’ dedi. Şimdi böyle bir insana yurtdışına kaçacak iftirasını atmak, büyük bir rezillik” ifadelerini kullandı.
#Bakan VarankİTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı zorlu ve uzun yolculuk sonrası bugünkü halini aldı. 1975 yılında kurulan, 1976 yılında eğitim hayatına başlayan İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı 45 senedir yetiştirdiği çok sayıda sanatçı, eğitimci ve akademisyen ile ülkemiz bilim ve kültürsanat yaşamına damgasını vurdu. Ortaokul seviyesinden doktoraya kadar geniş bir yapıda eğitim verilen konservatuvarda lisans düzeyinde eğitim veren çalgı, kompozisyon, müzik teknolojileri, müzik teorisi, müzikoloji, ses eğitimi ve Türk halk oyunları bölümleri bulunuyor.
#İtü KonservatuvarÇatalhöyük’teki bulgular üzerinde yapılan gen araştırması, bölge halkıyla Kuzey Marmara ve Avrupa halklarının DNA yakınlığını ortaya çıkardı. “Avrupa kültürünün temeli Çatalhöyük’tür” tezini savunan Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, “Göçlerle, kültürel etkilerle, kız alıp vermeyle Avrupa’yla bir etkileşim olduğu belliydi. DNA sonuçları arkeolojik bilimsel verileri teyit etti” dedi.
#GazetehaberleriYunanistan’ın bütçesindeki açığı kapatma çabaları hem siyaset hem de ekonomi gündemini ilgilendiriyor. Askeri harcamalardaki kesintiler Türkiye’yle stratejik denge tartışmalarını akıllara getirirken, Atina’nın üç yıllık plan çerçevesinde uzlaşması yatırımcıları rahatlattı. ABD’deki çevre felaketinin büyüyen boyutları korkuları da artırdı.
Kamu Harcamalarını İzleme Platformu çatısı altında bir araya gelen 30 sivil toplum kuruluşu (STK), kamu kaynaklarından sosyal korumaya, çocuğa, gençliğe, eğitime ve askeri harcamalara ne kadar pay ayrıldığını izleyip, sonuçları, tespitleri kamuoyuyla, milletvekilleriyle paylaşacak.