Türkiye su barışına öncülük edecek

Güncelleme Tarihi:

Türkiye su barışına öncülük edecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2018 01:22

Ortadoğu’da su barışını hedefleyen ve bünyesinde altı ülkenin yer aldığı “Ortadoğu’da Mavi Barış Girişimi”nin liderliğine Türkiye getirildi

Haberin Devamı

Koordinasyonunu bundan böyle “Türkiye Su Enstitüsü”nün (SUEN) yapacağı “Ortadoğu’da Mavi Barış Girişimi”nde, Irak’la ve Suriye’yle ortak nehirleri paylaşan Türkiye’nin bölge sularının kullanımı ve tahsisi konusunda kontrolü ele alacağı ve elinin güçleneceği belirtiliyor. Türkiye, İran, Irak, Suriye, Ürdün ve Lübnan’ın oluşturduğu, İsviçre ve İsveç tarafından da desteklenen “Ortadoğu’da Mavi Barış Girişimi” geçen hafta Stockholm’de toplandı. Toplantıda, Türkiye’yi Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) Başkanı Prof. Ahmet Mete Saatçi, eski Çevre Bakanlığı Müsteşarı Prof. Hasan Z. Sarıkaya, SUEN uzmanları Dr. Tuğba Evrim Maden, Elif Okumuş Öksüz ve Mustafa Sarıkaya temsil etti. Toplantıya ayrıca Küresel Yüksek Düzeyli Su ve Barış Paneli Başkanı ve eski Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk de katıldı.

‘DENEYİM AKTARILACAK’

Prof. Sarıkaya, Türkiye’nin rolünü şöyle özetledi: “Türkiye bu girişimin koordinasyonunu üstlenerek bu altı ülkenin birbirleri arasında diyaloğun geliştirilmesinde, koordinasyon sağlanmasında ve bölgesel işbirliğinde söz sahibi ülke olacak. Türkiye zaten suyu hiçbir zaman bir çatışma aracı olarak kullanmadı, her zaman bir barış ve işbirliği aracı olarak kullandı. Bundan sonra da su kaynaklarını geliştirmedeki deneyimini bölgedeki diğer ülkelerle paylaşacak.” Mavi Barış Girişimi, bundan sonraki toplantısını Aralık ayında İstanbul’da yapacak. Girişimde yer alan ülkeler, 2019 Ocak ayından itibaren de “Ortadoğu’da tarımda su verimliliği” projesi üzerine çalışmaya başlayacaklar. Türkiye, bölgede Suriye ve Irak’la Fırat ve Dicle Havzası’nı paylaşıyor. Ayrıca Asi nehri de Lübnan, Suriye ve Türkiye’den geçiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!