Bundan böyle hepimiz bir yandan gerçek hayatlarımızı yaşarken bir yandan da bir bilgisayar oyununun içine gireceğiz. Arttırılmış gerçeklik gözlüklerimiz sayesinde iş toplantılarına avatarlarımızla katılacak, sanal âlemden arsa satın alacağız. Yani artık hayaller uzay, gerçekler metaverse!
#MetaverseTürkiye ve ABD arasındaki füze savunma sistemleri konusu Türk heyetinin Washington ziyaretinde de masadaydı. Türkiye, Rusya’dan S-400 alırsa Amerikan yönetiminin tavrı ne olur? S-400, F-35’in yerini tutar mı? Olası bir krizin önüne geçecek formüller var mı? S-400’ü alıp sisteme dahil etmemek bir çözüm mü? Türkiye kendi menfaati için hangi adımı atmalı? Bu konuda detaylı bir rapora imza atan, geçen hafta da dünyaca ünlü Foreign Policy dergisinde bir makale kaleme alan Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) Başkanı, eski diplomat Sinan Ülgen ile konuştuk.
#GazetehaberleriGüney Afrika’da zamanlamayla ilgili iki kavram kullanılır: ‘Hemen şimdi’ 10 dakika da sürebilir, iki hafta da. ‘Hemen, hemen’ ise şimdi demektir. Johannesburg bir süredir öylesine hızla değişiyor ki ‘hemen, hemen’ görmenizi tavsiye ederiz. Cape Town’ın soluk kesen doğasına sahip olmasa da, altın madenciliği için kurulan tozlu kasaba zamanla genişleyip kentin kinetik enerjisini yüklenmiş. Finans merkezlerinde milyar dolarlık pazarlıklar yürütülüyor, galerinde, sanat merkezlerinde dünyanın dört bir yanından yaratıcı sanatçılar ortak projeler yapıyor. Çoğu turist şehri Cape Town, Kruger Ulusal Parkı, şarap bölgesi Winelands’e giderken ara durak olarak kullanıyor, oysa keşfedilmeye değer.
#JohannesburgParis’in kuzey yakası farklı kimliklerdeki semtlerden oluşur. Örneğin tarihi bölgesi anıtsal yapılarıyla ünlüdür: Louvre, Tuileries Parkı ve Kraliyet Sarayı... Başına buyruk Marais, devrim zamanlarının zarif açık alanları: Bastille ve Concorde meydanları... 19’uncu yüzyılın finans merkezi ise bugün geniş bulvarları, kapalı pasajları, dev mağazalarıyla dikkat çekiyor. İşte kuzey yakasının çok kimlikli yapısını yansıtan mekânlardan bir seçme...
#36 Saatte ParisBrezilya’nın ilk başkenti Rio de Janeiro adeta bir Dali ya da Picasso tablosu gibi sürrealist bir şehir. Hele karnaval zamanıysa her şey gerçeküstü bir masala dönüşüyor. Coğrafya burada cömertliğini gösterip, denizlerle dağlar arasında, yeşili bol öyle bir şehir yaratmış ki, akıllara zarar... Rio’nun meşhur karnavalı bu yıl 20 Şubat’ta başlıyor. Dört gün sürecek. Bu rengarenk gösteriye tanık olmak istiyorsanız, bavullarınızı hazırlayın.
Brezilya, Orta ve Güney Amerika’da Portekizce konuşulan tek ülke. Para birimleri Real ve bir dolar yaklaşık olarak 2,25 Real civarında. Ülkeye girerken doldurulan beyaz formu kaybetmeyin, çıkışta 165 Real cezası var. Taksimetre 3,70 Real’le açılıyor. 10 dakikalık bir yolculuk 10-15 Real ödüyorsunuz. Rio’da gecekondu semtlerine özel turlar düzenleniyor.