GeriSeyahat Faydalı bilgiler: Orada şu anda yazın en güzel günleri yaşanıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Faydalı bilgiler: Orada şu anda yazın en güzel günleri yaşanıyor

Faydalı bilgiler: Orada şu anda yazın en güzel günleri yaşanıyor

Brezilya, Orta ve Güney Amerika’da Portekizce konuşulan tek ülke. Para birimleri Real ve bir dolar yaklaşık olarak 2,25 Real civarında. Ülkeye girerken doldurulan beyaz formu kaybetmeyin, çıkışta 165 Real cezası var. Taksimetre 3,70 Real’le açılıyor. 10 dakikalık bir yolculuk 10-15 Real ödüyorsunuz. Rio’da gecekondu semtlerine özel turlar düzenleniyor.

Bizde álásı var diye düşünmüyorsanız www.favelatour.com.tr‘ı tıklayın. Meryem Ana’ya adanan Nossa Senhora da Candelaria kilisesi, Yeni Katedral, Praça (Meydan) Floriano şehirde ziyaret edebileceğiniz diğer yerlerden bazıları. 1908-1910 yılları arasında tamamlanmış olan Opera, Milli Kütüphane ve Güzel Sanatlar Müzesi birbirine yakın mesafede görebileceğiniz değişik yapılar. Rio Sul, Fashion Mall ve Latin Amerika’nın en büyük alışveriş merkezi olan 540 dükkanlı Barra Shopping de şehrin güzel alışveriş mekanlarından.

Adını Pau Brasil isimli ağaçtan alan Brezilya, 180 milyonluk nüfusu ve Güney Amerika’nın neredeyse yarısına eşit yüzölçümüyle devasa bir ülke. Brezilya’da nüfusun yüzde 12’si mestizo, yani yerlilerle beyazların karışımı, bir kısmı ise Mulatto, onlar da beyazlarla zencilerin karışımı. Ama bu ülkede herkes birbirine son derece saygılı, etnik kökenlerin önyargı yaratmadığı bir ortamda yaşıyorlar.

Şehirdeki iki tepe manzaranın tadını çıkarmak ve şehrin görkemine tanıklık etmek için önemli. İlki kambur anlamındaki 710 metrelik Corcovado. Şehirden bir finikülerle, 25 dakikada çıkacağınız bu tepede 1931’de yapılmış olan dünyanın en büyük Art Deco heykeli var. 30 metrelik Kurtarıcı İsa (Cristo Redentor) heykeli tüm haşmetiyle tepeden şehre gözcülük ediyor, nutkunuz tutuluyor. Aşağıdaki Guanabara körfezi, plajlar, göl, muhteşem bir köprüyle ana karaya bağlı Niteroi adası, Sugar Loaf tepesi, arkada 1991 yılında UNESCO tarafından biosfer rezervi olarak ilan edilmiş olan Tijuca ormanları, neredeyse elinizi uzatsanız tutacağınız mesafede bulunuyor. Burada yaşamı bir fotoğraf karesinde dondurup, o karedeki esas kız veya oğlan olmak istiyorsunuz.

Şehir tüm garipliklerin ortak paydasını oluşturan bir yerleşim. Kırmızı ışıkta beklerken, akrobatlar gösteri yapıp para dileniyorlar, yanınızdan geçen otobüsü bir spor merkezi yapmışlar, otobüs şehrin sokaklarında dolanırken içerdekiler, bisiklet çevirip, ağırlık kaldırıyorlar, siz meraklı bir turist olarak şaşkın bakışlar fırlatırken, şehir ahalisi şeker kamışından yapılmış, alkol oranı yüksek ‘Caipirinha’larını ya da bizim gazoza benzeyen Guarana’larını içiyor, bazısı da ellerinde kocaman hindistancevizleri ve bir kamış lıkır lıkır hayatı yudumluyorlar. Sahilde yek vücut sevgililer, çocuklarının peşinde koşan anneler, kumdan sanat harikaları yaratanlar, voleybol oynayanlar, elde olta balık tutanlar, peki ama bu şehirde kim çalışıyor?

396 metre yükseklikteki Sugar Loaf yani Şeker Ekmeği tepesi de manzara açısından eşsiz bir nokta. İki ayrı teleferikle zirvesine çıkacağınız bu tepede günbatımları adeta bir şiirden çalıntı. Sugar Loaf’da şehir ayaklarınızın altına serilmiş, doyasıya tadımı çıkart dercesine sizi bekliyor.

Plajlar ise bir başka alem. Copacabana herkesi kucaklamış, akşamları kurulan pazarda her türlü el ürünü var, adsız ressamların resimleri de caddelerden taşıyor, tam ortada yer alan Help isimli disko adından da anlaşılacağı üzere, yalnız beylere parayla servis veren hanım arkadaş bulma konusunda yardımcı oluyor. Ipanema biraz daha kaliteli bir grubun tercihi. Plajlarda numaralar var, Ipanema’da 8 zencilerin, 9 gaylerin, 10 ise hippilerin güneşlendiği mekanlar. Adını bulunduğu yerdeki bir çiftlikten alan Leblon ise Ipanema plajının hemen devamında ve daha ziyade ailelere hitap ediyor.

Şu anda yazın en güzel günlerinin yaşandığı güney yarımkürenin muhteşem şehri Rio’da hayat hep mevcut olan anda yaşanıyor, gelecek kaygısı yok.

IPANEMALI KIZ VE BOSSA NOVA

Frank Sinatra’nın Girl from Ipanema (Ipanemalı Kız) adlı şarkısı, Bossa Nova (Yeni moda) tarzı müziğin en gözde eserlerinden. Hikayesi ise çok ilginç. Ipanema Rio’nun en güzel plajlarından birinin adı. Dalgalı denizi dolayısıyla adı tehlikeli sular anlamına gelen Ipanema en şık restoranların ve dükkanların da olduğu bir semt. 1960’larda ünlü şair Vinicius de Moraes ve besteci Tom Jobim bir barda otururken içeriye ikisine de esin kaynağı olacak sarışın bir afet girer. Sözler ve notalar aynı anda kağıda dökülür. Orijinal adı Garota de Ipanema olan şarkı ortaya çıkar. Ipanemalı kıza ne mi olur? Asıl adı Helo Pinheiro olan kadın bugün altmışlarında, hoş bir hanım, hatta geçtiğimiz yıllarda kızı Ticiane ile birlikte Playboy’a soyundu. Lounge müziğin babası sayılan Bossa Nova dinleyebileceğiniz iyi yerlerden biri de Ipanema’daki Vinicius Bar. Hemen karşısında da şarkının yazıldığı Ipanemalı Kız barı var.

Brezilya yarı değerli taşlar konusunda dünyanın en önemli ülkelerinden biri. Ipanema’da Ipanemalı Kız kadar meşhur olan bir şey daha varsa o da dünyanın en büyüğü olarak Guinness Rekorlar Kitabına bile girmiş olan H. Stern mücevher fabrikası. Güney Amerika’da neredeyse her yerde mağazası var. Fabrikada müze bile var. Ebedi gençliğin sembolü Aquamarine, Kleopatra’nın gözdesi Zümrüt, Mısırlıların Güneş Tanrısı Ra ile özdeşleştirdiği Topaz, bereket ve mutluluk getirdiğine inanılan Turmalin, maddi dünya ile manevi dünya arasındaki en iyi bağ olduğuna inanılan Ametist, Brezilya taşlarından bazıları.
False