Startup haberleri sayfasında Startup hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1320 Startup haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yeni bir iş, yeni bir heyacan yaratırken maalesef birçok girişimci işin hukuki kısmını göz ardı ediyor. Oysa işletmelerin, isim seçimi, şirket yapısı, faaliyet izinleri gibi birçok konuda doğru adım atmaları kritik önem taşıyor. “Yasaların bilinmemesi, işletmemizin büyümesini engelleyebilir, çalışanlarımızı ve müşterilerimizi risk altına sokabilir ve hatta düzenlemelere uyum sağlayamamak ciddi yasal sorunlara yol açabilir” diyen Avukat Gamze Müge Kan, startup’lar için şirket kurmanın hukuki yol haritasını anlattı. İşte adım adım tüm bilinmesi gerekenler...
#Şirket KurmaTeknoparklarda birbiriyle kıyasıya mücadele eden ve yeniliklerle dolu bir atmosfer var. Bu atmosferin merkezi, Teknoparklar desem ne derdiniz? Evet sıkıcı iş merkezleri canlandı kafanızda biliyorum. Ancak Teknoparklar iş merkezi algısını yıkalı çok oldu ve üretken genç girişimcilerin, öğrencilerin yani inovasyona yön verenlerin öncüsü olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarUluslararası bir startup zirvesi olan Take Off, bu yıl 6.kez girişimcileri, yatırımcıları, mentorları ve girişim ekosisteminin tüm oyuncularını bir araya getirecek. 5-6 Aralık 2023 tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde düzenlenecek zirveye katılmak isteyenler için kayıtlar da devam ediyor.
#Take Off İstanbulKPMG Türkiye M&A ve 212 ekipleri tarafından hazırlanan “Türkiye Startup Yatırımları” raporu açıklandı. Buna göre küresel startup yatırımları, 2023’ün ikinci çeyreğinde 87 milyar dolara yükselirken Türkiye startup ekosisteminde de toplam 77 işlemde 150 milyon dolarlık yatırım gerçekleşti.
#KPMG TürkiyeMIT Dijital Ekonomi Girişimi’nin Kurucu Ortağı Andrew McAfee, üretken yapay zekâ tarafındaki gelişmelerin kendisini de şaşırttığını belirterek, iş dünyasında başarı dendiğinde hakimiyetin, ‘geek’ (bilim/teknoloji tutkunu) şirketlerde olacağını ifade etti.
#İş BankasıYakın gelecekte hayatımıza girecek teknolojilerin ilk kez gösterildiği IFA Berlin’e bu yıl robotik ürünler damga vurdu. Hastanede çalışan, barmenlik yapan, havuz temizleyen, kurutma çalışmalarına katılan robotlar günlük hayata entegre olmalarıyla “bu sefer gerçekten geliyorlar” dedirtti. İki binden fazla markanın yer aldığı fuarda, start-uplar arasında ise Güney Koreli şirketler öne çıkıyor.
#IFA2021 yılı Türkiye’deki startup’ların rekorlar yılı oldu. Yıl boyunca yapılan 345 yatırım turunda 323 startup yatırım almayı başardı. Toplam yatırım miktarı 1.5 milyar doları bulurken, girişim başına yatırım tutarı 4.8 milyon dolar oldu. Bu dönemde yabancı yatırımcının ilgisi de büyüdü. 45 yabancı yatırımcı ilk kez Türk girişimlere yatırım yaptı.
#TürkiyeFransa Dış Ticaret ve Yatırım Bakanı Riester, "Türkiye’ye yerleşmiş 450 Fransız şirketi var. Bu şirketlerin 2014-2019 yılları arasında 5 milyar avro yatırımları vardı. Önümüzdeki yıllarda 750 milyon avroluk bir yatırım perspektifi söz konusu." dedi.
#FransaGünümüzün iş modeli olarak son yıllarda ‘startup’ terimini giderek daha fazla duyuyoruz. Kısa sürede büyük hacimlere ulaşan pek çok firma bir startup fikri olarak doğdu. Genç girişimciler açısından kendi işlerini kurmak ya da bir startup bünyesinde yer almak önemli bir istihdam alternatifi. Bu yola girmenin koşullarını firma yöneticileri ve uzmanlar anlatıyor.
#StartupStartup şirketlerin başarısını artırmak ve dünya pazarlarına açılmalarına yardımcı olmak için geliştirilen “Microsoft for Startups” programı, iki yılı geride bıraktı. Bunu kutlayan Microsoft, program katılımcılarına GitHub Enterprise ve Power Platform’un kapılarını sonuna kadar açıyor. Bu yeni adımla startup’ların yalnızca 2020 yılında 1 milyar dolarlık global satış yakalaması hedefleniyor.
#StartupYaşanan iklim değişikliğiyle oluşan sıra dışı hava koşulları meydana geliyor. Kasırgalar ve dolular ilk akla gelenlerden. ‘Havayı koklayan adam’ olarak bilinen Bünyamin Sürmeli ve ortağı Kutay Mıhlıardıç, Swaps adındaki girişimi hayata geçirdi. Startup, yapay zekâ teknolojileriyle dolunun çapını bile tespit edebiliyor.
#GazetehaberleriYediğimiz yemeği, gittiğimiz mekânı, sevgilimize yaptığımız sürprizi, toplumsal konular hakkındaki düşüncelerimizi ve daha birçok şeyi sosyal medyadan paylaşıyoruz. Araştırmalar işverenlerin çalışan seçerken adayların sosyal medya profillerini de değerlendirmeye aldığını gösteriyor. Uzmanlara göre de sosyal medyadaki tutumumuz artık çok önemli ve bunu titizlikle yönetmek gerekiyor.
#Sosyal MedyaMalzeme Teknolojileri Grubu’nu kurarak sürdürülebilir ileri malzeme teknolojilerini odağına alan Sabancı Grubu, dört kıtada üretim yapan Çimsa ile dünyaya yayılıyor. Çimsa İspanyol Buñol’ün ardından İrlanda merkezli Mannok’un satın almasını da tamamladı.
#SabancıSabancı Topluluğu şirketlerinden Enerjisa Üretim, ‘gençlerin beyin göçünü beyin gücüne’ dönüştürmek amacıyla İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) bünyesinde iki proje hayata geçirdi. ‘Enerjisa Üretim Teknoloji ve Etki Merkezi’ ile ‘Uzaktan İzleme Odası ve BloombergNEF Merkezi’ adını taşıyan bu projeler ile öğrencilere yapay zeka eğitimleri ve atölyeleri, uzun dönemli staj programları ve startup işbirliği imkânları sunulacak.
#Sabancı TopluluğuAvrupa Birliği Komisyonu Başkanlığına tekrar seçilen Alman siyasetçi Ursula von der Leyen, yeni Komisyon üyelerini ve görev dağılımları duyurdu.Estonya'nın ilk kadın Başbakanı Kaja Kallas AB'nin yeni Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi olurken Komisyon'un genişleme dosyası Slovenya'dan Marta Kos'a verildi.
#Abİtalyan kamu yayıncısı RAI, Türkiye'nin savunma sektörünün son yıllarda TB2, Kızılelma gibi insansız hava araçları (İHA), elektromanyetik hava savunma sistemleri ve 5. nesil savaş uçağı "KAAN" ile gelişimini gösterdiğini belirtti.
#BayraktarUluslararası pazarlara açılıp işini büyütmek isteyen işletmelere hizmet veren Company Global’in CEO’su Egemen Antmen, “Başarı için, hedeflenen ülkelerin ekonomik koşullarından haberdar olmak, siyasi ortamı ve şirket haklarını bilmek ve pazar araştırması yapma süreçlerini iyi ölçümlemek gerekiyor” dedi. Bugüne kadar 2 bin işletmenin globalleşmesine aracılık ettiklerini belirten Antmen, sundukları hizmetleri anlattı...
#KOSGEBSiber güvenlik artık sadece şirket ve devletler için değil, bireyler için de tehdit oluşturuyor. Saldırılardan korunmak isteyenler için yıllık fiyatları 1290 ila 1550 lira arasında değişen uygulamalar hayat kurtarıyor. Sektörel raporlar ise 2023’te 360 milyar dolar olan küresel siber güvenlik harcamalarının 2024’te 418 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.
#Siber GüvenlikYılmayan, dönüştürebilen, cesur, kendi deyimi ile her yere ait olan, Atatürk’ü dünyanın en büyük girişimcilerinden biri olarak gören, bildiğiniz bir çok kuruluşun yönetiminde ve oluşumunda olan, kurucusu olduğu Fark Labs ile başı çeken şirketlerle, belediyelerle geleceği kurgulayan, ARYA ile kadın girişimcileri destekleyen müthiş bir iş insanı olan Ahu Serter ile ilham vermenin ötesinde bir sohbet gerçekleştirdim.
#YüzdeyüzYılmayan, dönüştürebilen, cesur, kendi deyimi ile her yere ait olan, Atatürk’ü dünyanın en büyük girişimcilerinden biri olarak gören, bildiğiniz bir çok kuruluşun yönetiminde ve oluşumunda olan, kurucusu olduğu Fark Labs ile başı çeken şirketlerle, belediyelerle geleceği kurgulayan, ARYA ile kadın girişimcileri destekleyen müthiş bir iş insanı olan Ahu Serter ile ilham vermenin ötesinde bir sohbet gerçekleştirdim.
#1Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımlar (UDY) sadece cari açığın finansmanına destek olmakla kalmadı, aynı zamanda, uluslararası sermaye ile kurulan şirketlerin Türkiye'de yürüttüğü faaliyetler sayesinde reel ekonominin gelişimine de önemli katkılar sunuyor.
#TürkiyeDünyanın önde gelen seyahat yazılımları geliştiricisi Amadeus’un İstanbul’daki Ar-Ge Merkezi açıldı. Dijital teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlayacak yatırımla, özellikle seyahat teknolojileri alanında yeni fikir ve girişimlerin Türkiye’de gelişip ölçeklenmesinin önü açılacak. Yaklaşık 500 yazılım geliştiricinin çalışacağı merkez; yıl sonuna kadar Nice ve Bengaluru Ar-Ge merkezlerinin ardından dünyanın üçüncü büyük Ar-Ge noktası olacak.
#Mehmet Fatih KacırOECD’ye göre halen 2 milyar insanı temsil eden Z kuşağı, yakın zamanda işgücünün yaklaşık yüzde 30’unu oluşturacak. Bu gerçek şirket yönetimlerine ezber bozan kararlar aldırsa da iş dünyasının içinde bulunduğu yetenek sorununun tek muhatabı Z kuşağı değil. Dört kuşağın bir arada çalıştığı bir dönemden geçilirken tek bir formülle bu çıkmazı aşmanın bir yolu yok. Uzmanlar artık terzi işi insan kaynakları yönetiminden bahsediyor. Şirketlerin sürdürülebilirliği için yetenek mühendisliğinin şart olduğunu anlatıyorlar. Kilit kelimeler ise esneklik, sürekli yenilenme, güven, anlayış, kapsayıcılık, samimiyet.
#Yasemin SALİHLondon Tech Week (Londra Teknoloji Haftası) yoğun katılımla başladı. Start-up'lardan, teknoloji firmalarına kadar geniş bir yelpazede 90’dan fazla şirket bulunan fuarda 20 Türk teknoloji şirketi de YTÜ Yıldız Teknopark öncülüğünde katılım sağladı. Türk teknoloji şirketlerinin uluslararası yatırımcılarla buluştuğu fuarda Türkiye, en büyük pavilyona sahip ülke oldu.
#London Techİngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Tech.EU Zirvesi’ne katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk girişim ekosisteminin ‘Avrupa teknolojisinin yıldızı’ olarak tanımlandığına dikkat çekerek, “Türkiye’de 2019 yılında unicorn bulunmuyordu. Şu an 7 Turcorn bulunuyor. Türkiye sadece ‘start-up’ şirketleri için değil, aynı zamanda ‘scale up’ şirketler için de önemli bir merkez haline geldi” dedi.
#LondraSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Togg'un Türkiye'nin en büyük ihracat sektörü olan otomotiv endüstrisinin dönüşümüne öncülük ettiğini belirterek, "Togg, halihazırda 30'dan fazla farklı startup ile çalışarak inovasyonu teşvik etme konusunda kararlılığını ortaya koyuyor. Teknolojideki değişikliklerin yenilik yapmamız ve başarılı olmamız için benzersiz fırsatlar yarattığının farkındayız. Bu nedenle güçlü bir startup ekosistemine sahip olmak Milli Teknoloji Hamlesi'nin önemli bir parçası" dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanıBilişim Vadisi’nin yeni Genel Müdürü Erkam Tüzgen, çalışan sayısı 8 bine yaklaşan vadide, şirketlerin cirosunun 30 milyar TL’yi geçtiğini söyledi. Tüzgen, İstanbul’da 3 bin metrekarelik yeni bir kuluçka merkezi kurduklarını belirterek, “Ayrıca 2 bin metrekarelik bir girişimcilik merkezi daha kurmak için bir kamu kuruluşuyla anlaşmak üzereyiz. Mobilite Hızlandırma Programımız da dünya çapında girişimleri destekliyor” dedi.
#Bilişim VadisiYeni bir iş, yeni bir heyacan yaratırken maalesef birçok girişimci işin hukuki kısmını göz ardı ediyor. Oysa işletmelerin, isim seçimi, şirket yapısı, faaliyet izinleri gibi birçok konuda doğru adım atmaları kritik önem taşıyor. “Yasaların bilinmemesi, işletmemizin büyümesini engelleyebilir, çalışanlarımızı ve müşterilerimizi risk altına sokabilir ve hatta düzenlemelere uyum sağlayamamak ciddi yasal sorunlara yol açabilir” diyen Avukat Gamze Müge Kan, startup’lar için şirket kurmanın hukuki yol haritasını anlattı. İşte adım adım tüm bilinmesi gerekenler...
#Şirket KurmaDünyanın en büyük borsalarından Binance’in CEO’su Richard Teng, “Kripto varlıkların günlük hayattaki yaygınlığı Türkiye’nin kripto için gelişen bir merkez olarak yerini güçlendiriyor. Türkiye’nin kriptoya en çok yatırım yapan ülkeler arasında yer almasının önemli bir nedeni, kripto ve blok zinciri teknolojisine yoğun ilgi gösteren genç nüfus. Türk yatırımcıların yaklaşık yüzde 40’ının kriptoya yatırım yapmalarının birincil nedeni de yüksek getiri olarak öne çıkıyor” dedi.
#Binance