Okullar kapanıyor, staj kâbusu başlıyor. İşyerleri zorunluluğa ve devlet teşvikine rağmen stajyer almaktan kaçınıyor. Oysa 10 ve üzerinde çalışanı olan her şirket buna mecbur. Stajyerlerin alacağı ücret personel sayısı 20 ve üzeri olan işyerlerinde 2 bin 552 lira, 20’nin altında olan işyerlerinde 1.276 liranın altına düşemez. Mühendislik stajlarında ise işletmeler çalıştıracağı stajyere 2 bin 977 lira ödemek zorunda.
#Recep Tayyip ErdoğanSosyal Güvenlik Kurumu verileri Türkiye’de işyerlerinin yüzde 65’inde 1-3 kişi çalıştığını gösteriyor. Ayrıca günlük kazançta zirve havayolu taşımacılığının. Havayolunda günlük kazanç erkeklerde 426 TL, kadınlarda 355 TL olarak belirlendi. En düşük günlük kazanç ev hizmetlerinde oluyor.
#Sosyal Güvenlik KurumuÜniversite öğrencileri için staj başvuruları başladı. Şirketler, şubat, mart, nisan aylarında stajyer ilanlarını kendi web siteleri, sosyal medya hesapları ve kariyer portallarında yayınlıyorlar. Stajyer seçimlerinde en önemli kriterleri ise yabancı dil bilgisi, yaratıcılık ve öğrenmeye açık olmak. Stajlar 1 ay ile sınırlı olabildiği gibi genellikle 3 ay, 6 ay veya 1 yıllık süreleri kapsıyor. Şirketler başarılı stajyerleri takibe alıp mezuniyet sonrası iş teklifinde bulunuyorlar.
#StajyerTürkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi’nin (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Araştırması ile Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) açıkladığı sigortalı verilerini karşılıklı değerlendirmesi "gerçek işsiz sayısının altı milyon olduğunu" ortaya koydu.
#DİSK-AROyun sektörünün değeri tüm dünyada her geçen yıl artarken Türkiye’de oyun üreten firmaların sayısı da çoğalıyor. Bunlardan biri olan Gamelab İstanbul sadece oyun değil oyunların kalbi olarak görülen oyun motoru da geliştiriyor. Üstelik bu ürünlerde en büyük emeği stajyerler veriyor.
#Oyun SektörüTürkiye’nin yakından takip ettiği Narin cinayeti davasının ikinci gününde 18 yaş altı çocuklar pedagog eşliğinde ifade verdi. Daha önce amca Salim Güran’ın yönlendirmesiyle Narin’i gördükleri saati yanlış verdiklerini anlatan 2 kuzen, hâkim karşısında “Biz öyle demedik, baskı altındaydık” dedi...
#Narin Güran“Değerler yuvaya dönüyor” projesi ile tersine beyin göçüne destek olduklarını söyleyen Havelsan Yetenek Yönetimi ve İK Analitiği Müdürü Beytullah Coşkun, mühendislik ve diğer yüksek teknoloji alanlarında yurtdışında deneyim kazanmış kişilere ulaşmak için kariyer fuarları düzenlediklerini dile getirdi. Coşkun, “Bu proje ile nitelikli işgücü kazanımı, şirketimizin yenilikçi ve girişimci ekosistemini güçlendirme, yeni teknolojiler ve iş modelleri geliştirme, uluslararası deneyimin şirketimize transferi hedefleniyor” dedi.
#HAVELSAN AkademiElektrik tesisat altyapısında ‘yetkili fen adamı’ açığı çok büyük. İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı Haluk Bozali, 100 milyar TL’lik yıllık büyüklüğe sahip sektörde işlerin sadece yüzde 10’unu ‘yetkili fen adamı’ ruhsatlı teknisyenlerin yaptığını belirtti. Bozali, “Gençler ilgi duymadı, sektörde eğitimli, ruhsatlı fen adamı azaldı. Sektörün yüzde 90’ı korsanların elinde. Ruhsatlar kiralanıyor. Büyük bir tehlike var” dedi.
#Haluk BozaliBilişim Vadisi’nin yeni Genel Müdürü Erkam Tüzgen, çalışan sayısı 8 bine yaklaşan vadide, şirketlerin cirosunun 30 milyar TL’yi geçtiğini söyledi. Tüzgen, İstanbul’da 3 bin metrekarelik yeni bir kuluçka merkezi kurduklarını belirterek, “Ayrıca 2 bin metrekarelik bir girişimcilik merkezi daha kurmak için bir kamu kuruluşuyla anlaşmak üzereyiz. Mobilite Hızlandırma Programımız da dünya çapında girişimleri destekliyor” dedi.
#Bilişim VadisiMEMUR, işçi, emekli, dul, yetim, çırak ve stajyerler, EYT yasasından yararlanamayanlar, kadroya alınmayan taşeron emekçiler, 3600 ek gösterge hakkı verilmeyen memurlar ekonomik durumlarının iyileştirilmesine yönelik istemlerini miting ve açıklamalarla her gün hükümete duyurmaya çalışıyor.
#EYTSanayiciler makine operatörü ve kaynakçı, müteahhitler sıvacı ve boyacı, turizmciler garson, terziler ve marangozlar çırak bulamıyor. Yeni neslin ücret ve çalışma saatleri nedeniyle yanaşmadığı bu meslekler, üretimi tehdit eder hale geldi. İşverenler ise nitelikli eleman bulunamadığından düşük kapasiteyle çalıştıklarını söylüyorlar.
#İSOArtık hukuk fakültesini bitirenler doğrudan avukat olamayacak, mezuniyetten sonra sınava girecek. “Hukuk fakültesi ve mezun sayımız fazla. Kaliteyi arttırmalıyız” diyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2024’ten itibaren Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nı kazananların stajyer avukat olabileceğini söyledi.
#YÖK7 milyona yakın çalışan asgari ücret zammını aldı. Asgari ücrete ilişkin komisyon toplantıları tamamlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıklamada bulundu. Böylece asgari ücret Temmuz-Aralık 2023 dönemi için ara zamla birlikte 11 bin 402 lira oldu. Başka bir deyişle yüzde 34,04 oranında zam geldi. Yeni asgari ücretle birlikte birçok ücrette de asgari ücrete yapılan zam oranında artışlar gerçekleşecek.
#Asgari ÜcretMilyonlarca vatandaş asgari ücrete gelecek olan zamma odaklandı. Asgari ücrete gelecek olan zammın yanında etkileyeceği birçok alanda da maaş ve ödemeler yükselecek. Staj ücreti, işsizlik maaşı, 65 yaş aylığı, engelli aylığı, asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı, GSS primi gibi kalemlerde asgari ücrete gelen maaş oranında artış olacak.
#Asgari ÜcretBu köşede geçen cuma günü staj mağdurlarıyla ilgili bir yazı yazmıştık. Stajyerlik süresinin emeklilikte sayılmamasının mağduriyet değil, devlete yük olduğunu savunan bir yazıydı. Ancak bu yazıda dile getirilen görüşler bize ait değil, eğitime yıllarını veren emekli öğretmen Ali Özdemir’e aitti. Tarafsızlık ilkesi gereği bugün de ‘staj mağdurları’nın görüşlerine yer veriyoruz.
#Staj MağdurlarıSosyal ve ekonomik dinamikler ‘celebrity’ yani ünlü, popüler şef olayını yaratıp işini aşkla yapan şefleri zehirledi bence. Yaratılan bu ortamın, gastronominin geldiği noktanın sorumlusu kim ya da kimler sizce? Son dönemin ilgi çeken filmi ‘Menü’ bu konularda ciddi ipuçları veriyor. Şef René Redzepi’nin restoranını kapayacağını açıklaması da benzer noktalara dikkat çeken bir mevzu...
#René RedzepiEmeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili 20 yılı aşan kördüğüm geçtiğimiz ay çözüldü. Yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin emeklilik hakkı kazanacağı EYT düzenlemesinin şubat ayı ortasında yasalaşması beklenirken bir yandan da staj ve çıraklık mağdurları sesini duyurmaya çalışıyor. Geçtiğimiz hafta Ankara’da, bu hafta da İstanbul’da bir araya gelen binlerce kişi, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in “Onlar mağdur değildir” çıkışına rağmen, stajyer ya da çırak olarak bilfiil çalıştıkları günlerin prim günlerine sayılmasını istiyor. Hem ‘mağdurlar’ ile konuştum hem de hükümetten yeşil ışık gelir mi? Sordum.
#Emeklilikte Yaşa TakılanlarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünya bizim insansız hava araçlarındaki başarımızı manşetlere taşıyor, bu millet yapar mı yapar" dedi. Erdoğan, "Ülkemizde bir kesim arkasına önüne bakmadan her konuyu istismar etmekte sınır tanımıyor. Bunlardan biri de beyin göçü meselesidir. Öncelikle genç beyinlerimizin kendilerini geliştirmek için yurt dışına çıkmasına karşı olmadığımızı tam tersine bunu desteklediğimizi belirtmek isterim. Hayata geçirdiğimiz projelerle beyin göçünü tersine çeviriyoruz" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanAsgari ücrete yüzde 54,66 oranında zam yapıldı. Zamla birlikte birçok alanda ücretlerde değişiklik meydana geldi. Staj ücreti, işsizlik maaşı, 65 yaş aylığı, engelli aylığı, asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı, GSS primi gibi kalemlerde asgari ücrete gelen zam oranında artış oldu.
#Asgari Ücret