Hukuk mesleklerine giriş sınavı için hazırlıklar başladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yaptığı açıklamada hukuk eğitimiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını belirterek, kontenjanlarla ilgili sınırlamanın 125 bin olduğunu, bunu 100 bine düşürmek için adım atılacağını söyledi. Yeni düzenlemede, hukuk fakültesinden mezun olanların avukatlık stajına başlayamayacak ya da hakimlik savcılık sınavına giremeyeceklerini de kaydeden Bakan Tunç, 'Hukuk mesleklerine giriş sınavının yolda olduğunu söyledi. Peki, hukuk mesleklerine giriş sınavı ne zaman, kimler girebilecek? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Hukuk Mesleklerine Giriş SınavıAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Hukuk devletinin gerçekleşmesi için de öncelikle yargının bağımsız ve tarafsız olması lazım. Bu anlamda çok eleştiriler yapılıyor. Bugünkü yargımız her zamankinden daha bağımsız ve tarafsızdır" dedi.
#Adalet BakanıArtık hukuk fakültesini bitirenler doğrudan avukat olamayacak, mezuniyetten sonra sınava girecek. “Hukuk fakültesi ve mezun sayımız fazla. Kaliteyi arttırmalıyız” diyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2024’ten itibaren Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nı kazananların stajyer avukat olabileceğini söyledi.
#YÖKAdalet Bakanı Abdülhamit Gül, Hukukçular Derneği tarafından bir otelde düzenlenen Adli Yıl Açılış Programı'nda açıklamalarda bulundu. Gül, Ankara'ya yeni bir adliye binası yapılacağını belirterek, "Yaklaşık 700 bin metrekare kapalı alana sahip olacak yeni adliye binası, şu an Sıhhiye'deki binanın 8 katı büyüklüğünde olacak, Ankara’nın ihtiyacını uzun yıllar karşılayacak" ifadelerini kullandı.
#Abdülhamit GülTürkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, "Türkiye'nin normalleşme sürecinde Hakimler ve Savcılar Kurulunun yapısının kuvvetler ayrılığını tam olarak sağlayacak şekilde Meclisimizde uzlaşma ile yeniden düzenlenmesini öneriyoruz." dedi.
#HaberHUKUK fakültelerindeki eğitim süresinin beş yıla çıkarılması ve Türkçe dil bilgisi gibi bazı derslerin birinci sınıfta zorunla hale getirilmesiyle ilgili Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in YÖK’e başvuru yapmasına İzmir'deki avukatlar destek verdi. Bazı avukatlar ise sürenin uzatılmasının sorunları çözemeyeceği görüşünü dile getirdi.
#İzmirTürkiye Barolar Birliği’nin verilerine göre 2016’da avukat sayısı 100 bin 461’di. 2015’te bu sayı 93 bin 573’tü. Yani avukat sayısı bir yılda yaklaşık yüzde 10’luk artış gösterdi... Avukat sayısındaki artış savunmanın kronikleşen sorunlarına, iş bulabilmek, sosyal haklardan faydalanabilmek gibi yeni sorunların eklenmesi anlamına geliyor... 5 Nisan Avukatlar Günü işte böyle bir tabloyla geçti. Yargının kurucu unsurlarından avukatlara sorunlarını, önerilerini, taleplerini sorduk, anlattılar...
#AvukatlıkDarbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınıp savcılık sorgusunun adından adli kontrol kararıyla serbest bırakılan Danıştay Tetkik Hakimi Ebubekir Başel, yargı içindeki örgütlenmeye ilişkin önemli itiraflarda bulundu. Ebubekir Başel, yargı teşkilatındaki yapılanma, kıdeme, sicil numarasına göre T1, T2, T3 ve T4 şeklinde düzenlendiğini, yargı teşkilatında bir taşra bir de devre yapılanması bulunduğunu belirtti. Maaşının yüzde 10'nunu cemaate verdiğini belirten Başel sigara içenlerin 'abi' olamadığını söyledi.
#DanıştayAvukat olabilmek için merkezi sınav getiren düzenlemeyi, 2002 yılında eylemleri ile erteletmeyi başaran stajyer avukatlar, sınav için bu sefer 23 Aralık tarihinin planlanması üzerine yeniden harekete geçtiler. Stajyer avukatlar, 7 Kasım’da Kızılay Meydanı’nda toplanacak.