Kuzey Kutbu, 1800'lerde kâşiflerin bir numaralı merak konusuydu. O yıllarda pek çok zengin ve meraklı, Dünya'nın en kuzey noktasına ayak basan ilk insan olabilmek için yola düştü. Ancak hiçbiri başarılı olamadı. Ne var ki başarısızlıkla sonuçlanan bu girişimler arasında bir tanesi özellikle dikkat çekiciydi. İşte gizemleriyle bugün hâlâ konuşulan o tarihî keşif gezisi...
#Kuzey KutbuBirden fazla TV dizisinde kıyamet sonrası senaryolarıyla karşımıza çıkan, görünümüyle insanı ürperten Svalbard Küresel Tohum Deposu insanlığın tek umudu mu? Norveç’te bir dağın içine gizlenen ve sivillerin giremediği bu gizemli depo gezegenimiz için ne anlam taşıyor? 1,1 milyon “atalık” tohumu içinde barındıran sığınağın bilinmeyen yönleri…
#NorveçTürkiye, NATO’nun yeni üyeleri Finlandiya ve İsveç konusundaki pozisyonundan kârlı çıkmaya çalışırken, ‘kuzeyi’ ilgilendiren bir adım atıldı. Adım, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un imzasıyla Meclis’e sunulan bir anlaşmaydı ve ‘Türkler artık Kuzey Kutbu’nda ev sahibi olabilecek, balıkçılık yapabilecek’ diye duyuruldu.
#NATOİsviçreli sanatçı, fotoğrafçı ve çevre savunucusu Michel Comte, Dirimart Dolapdere’deki ‘Işık IV’ başlıklı sergisinde eriyen buzullar üzerinden küresel ısınmanın günlüğünü tutuyor. Comte’nin 20 metre uzunluğundaki anıtsal işi ‘Glacier Terminus’, tüm sergiye hükmediyor.
#Michel ComteNorveç'in kuzeyindeki Svalbard Takımadaları'ndaki Arktik bölgesinde gezi yapan turist gemisindeki güvenlik görevlisi bir kutup ayısını silahla vurarak öldürdü.Sosyal medyada, kutup ayısının kendi doğal ortamı ihlal edilerek öldürülmesine tepki gösterildi.
#Svalbard TakımadalarıTürkiye’den tam 4200 km kuzeydeyim. Burası 78. enlem. Avrupa’nın son noktası, daha yukarıda insan yaşamı yok. 30 yıl öncesine kadar yoğun bir madencilik yapılan Norveç’in Svalbard Adası’ndan artık ‘turizm’ var. Buranın gerçek sakinleri aslında insanlar değil. Kutup ayıları ve diğer kutup canlıları… Ben de onları görmeye gittim. Tam 3 gün 3 gece nefesimi tuttum. Beyaz ülkenin sakinlerini görmeye çalıştım. Sonuç mu? Buyurun...
#SvalbardAşağıda göreceğimiz mekanlar, şehirler ya da bölgeler hükümetlerinin ya da uluslararası anlaşmaların aldıkları kararlarla görülmesi yasak yerler. Dünya gezginlerin bir oyun alanı. Ne sınır dinlerler, ne de yorulmak bilirler. Ancak dünyamızda en azılı gezginin bile girmesinin yasak olduğu yerler de var. İnsanoğlu uzayda bille milyonlarca kilometrele kat ederken dünyada ise gidilemeyecek yerler var.
#DünyaNorveç'in Spitsbergen üzerinde ve Polonya Kutup İstasyonu yakınında çekilen bu görüntüler izleyenleri büyüledi. Kamerasını kurup kayda giren kişi güneş tutulmasını an be an kaydetti. Güneş tutulması sırasında havanın tamamen kararıp daha sonra açılması herkesi büyüledi.
#Güneş TutulmasıKuzey Kutup Dairesi’ndeki Svalbard Takımadaları, kutup noktasına en yakın kara parçalarından biri. Yaklaşık 1200 kilometre uzaklıkta. Yazın Norveç üstünden erişilebilir hale gelen adalara geçen ay ilk kez 23 Türk gezgin gitti. Buzkıranla kuzeye çıktı, Kutuplar Atlası’ndaki buzların üstünde yürüdü, kutup ayısını fotoğrafladı. 81’inci enleme vardıklarında tek şikayetleri telefonlarının çalışmaması, Avrupa Futbol Şampiyonası finallerini izleyememekti.