TEKİRDAĞ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, ocak ayında son 30 yılın en fazla yağışının alındığını söyledi. Türkiye'nin yağış ortalamasının bu aylarda 70-80 milimetre olduğunu belirten Orta, ocak ayında 150 milimetre civarında yağış düştüğünü kaydetti.
#Prof. Dr. Halim OrtaMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yağış raporuna göre, ekim ayında uzun yıllar ortalamasına göre yağış yüzde 46, geçen yıla göre yüzde 27 azaldı. İzmir'in güneyi, Antalya'nın kuzeyi, Aydın, Manisa, Burdur, Mersin, Niğde, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa çevrelerinde hiç yağış kaydedilmedi. Karadeniz kıyı kesimi, Kars, Ağrı ve Iğdır çevrelerinde ise yer yer yüzde 80'e varan artış gösterdiği açıklandı.
#AntalyaMeteoroloji, 11 Kasım hava durumu raporunu yayımladı. Yurt genelinde soğuk hava etkisini sürdürmeye devam edecek. Sıcaklıkların 3-4 derece daha düşeceğini söyleyen CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul ve Ankara için uyarıda bulunurken hafta sonu yağışlı bir döneme girileceğini açıkladı. İşte yurt genelinde beklenen hava durumu...
#MeteorolojiUyarıları uzun süredir görmezden geliyorduk ancak etkilerini hissetmeye başlayınca küresel ısınma gündemimizin en önemli başlığı oldu. Ülkemizin önemli üniversitelerinde görev yapan çevre mühendisleriyle konuştuk: “Var olduğumuz müddetçe iklim değişikliğini sınırlandırmak için elimizden geleni yapmalıyız.”
#Meltem FıratlıMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre mayıs ayında sıcaklık ortalaması normaline göre 0,2 derece düşerken, yağışlar ise normaline göre yüzde 33 arttı. Ardahan, Artvin, Osmaniye, Rize ve Trabzon'da son 64 yılın en yüksek yağışı gerçekleşti.
#MeteorolojiÜlkemizde Trabzonspor ve Galatasaray formalarıyla başarılara imza atan ve şimdilerde TFF 2.Lig’in yeni ekibi Altay’da forma giyen 36 yaşındaki milli futbolcu Ceyhun Gülselam, kariyeriyle ilgili Spor Arena’ya özel açıklamalarda bulundu. Başarılı futbolcu, kariyerinde unutamadığı anlarla ilgili duygularını da paylaştı.
#Ceyhun GülselamBir haftadır süren bahar havası yurt genelinde yerini fırtına ve sağanak yağışlara bırakıyor. Bugün ise 15 ilde sarı kodlu alarm verildi. Meteoroloji’nin yağış uyarılarının ardından Ankara, Balıkesir, İzmir, Kocaeli, Edirne, Ağrı'da etkili olan dolu ve sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. AFAD, yaptığı paylaşımda sel uyarısında bulunurken CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul, Ankara dahil il il uyarıp saat verdi. Orhan Şen, paylaşımında "Yağışlar kuvvetli ve çamur şeklinde yağabilir. Dışarıda çamaşır bırakmayın" notunu düştü. İşte haftalık hava durumu tahmini...
#MeteorolojiMeteoroloji Genel Müdürlüğü raporlarına göre, 2024 mart ayı, değerlerin tutulmaya başlandığı son 53 yılın mart ayları içinde en sıcak 9'uncusu oldu. Yağış raporuna göre Türkiye geneli mart ayı yağışı normalinin üzerinde, geçen yıl mart ayı yağışının altında gerçekleşti.
#MeteorolojiYağmur yağışlı ama deyim yerindeyse kara hasret kaldığımız bir kışı geride bırakıyoruz. Peki mart ayında hava nasıl olacak? Cıvıl cıvıl bir bahar mı yaşayacağız yoksa soğuk ve yağışlı hatta karlı bir mart mı göreceğiz?
#MartHava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bazı ağaçların çiçek açmasına neden oldu. Prof. Dr. Doğanay Tolunay, “Ağaçlar 15 Mart, 20 Mart gibi çiçeklenirdi, artık bu dönemin şubatın sonlarına kaydığını görüyoruz. Sıcaklıklar aniden düşerse bitkiler bundan zarar görebilir” dedi.
#Hava SıcaklıklarıSon yüzyılda yaşadığımız afetler ve sonrasında çıkarılmaya çalışılan dersler bugün tekrar gündemimize geldi. Asırlar boyunca toplumlar afetler ile mücadele ederken neden zarar görebilirliğimiz edindiğimiz tecrübeler ile azalmıyor? Neden her defasında yaşanılan olayın şiddeti konuşuluyor? Ya da bizler yönetilebilecek acil durumları yönetemediğimizde olayın şiddetini ve büyüklüğünü konuşarak sorumluluklarımızdan kurtulmaya mı çalışıyoruz? Oysa ki benzer durumlarda daha az zarar gören toplumlar ve yönetim şekilleri örnekleri varken. Sorunun derinliklerine inince karşımıza çıkan en önemli bulgu eğitim. Yani içselleşmemiş, eyleme ve davranışa dönüşmemiş eğitim.
#Konuk YazarArtvin'in Şavşat ilçesinde, 3 gündür aralıksız yağan kar nedeniyle birçok köy yolu ulaşıma kapandı, eğitime ara verildi. Kar kalınlığı ilçe merkezinde 1, yüksek kesimlerde ise 3 metreye ulaştı. İlçede 3 günlük yağışla, son 20 yılın kar rekoru da kırıldı. Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar, "Son 20 yıldan beri Şavşat'ta böyle bir kar görmedik. Özellikle köylerimizde mağduriyet daha fazla. Hasta ve yaşlılarımıza ulaşmakta çok güçlük çektik ama olumsuz hava şartlarına rağmen mağduriyetleri gidermeye çalışıyoruz" dedi.
#ArtvinTürkiye’de 34 yılın en yağışlı, 53 yılın en sıcak kasım ayı yaşandı. Sıcaklık ortalaması 12.5 derece ile normalin 3.2 derece üzerinde, yağışlar 109.3 milimetre ile normaline göre yüzde 88 fazla ölçüldü. Türkiye’nin 67 merkezinde kasım ayında maksimum sıcaklık gerçekleşti.
#En Yağışlı AyTürkiye'de 34 yılın en yağışlı, 53 yılın en sıcak kasım ayı yaşandı. Sıcaklık ortalaması 12,5 derece ile normallerinin 3,2 derece üzerinde, yağışlar 109,3 milimetre ile normaline göre yüzde 88 fazla ölçüldü. Türkiye'nin 67 merkezinde kasım ayında yeni ekstrem (maksimum) sıcaklık gerçekleşti.
#KasımHafta sonundan itibaren etkili olan yağmur, İstanbul’un barajlarındaki su seviyesine yüzde 0,61’lik bir artış olarak yansıdı. Peki çok kuvvetli yağış görülmesine rağmen bu kadarlık artış normal mi? İstanbul’da susuz bir kış yaşamamak için barajlardaki doluluk hangi seviyeye gelmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#Barajlarİskandinav eğitim sisteminde hızla popülerleşen orman okulları projesi, çocuklara doğada öğrenme ilhamını aşılamayı amaçlıyor. Anaokullarını ve ilkokulları kapsayan proje bağlamında, çocuklara uygulamalı öğrenme yoluyla kendilerini geliştirmeleri için fırsatlar sunuluyor. Oyunla öğrenen çocuklar hastalıklara karşı bağışıklık kazanırken duygusal anlamda da gelişim gösteriyor. Hem ülkemizde de çeşitli örneklerini görmeye başladığımız orman okulları modelini inceledik, hem de çocukları için bu okulları seçen ailelerle konuştuk...
#EğitimTürkiye geneli yaz mevsimi yağışları 1991-2020 yılları normaline göre yüzde 30 artarken, bu yıl Marmara Bölgesi'nde yüzde 19, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 54 azaldı. Yaz mevsimi yağışları 67,5 mm ölçülen Marmara Bölgesi'nde, geçen yıla göre de yüzde 41 azalma oldu.
#MeteorolojiTürkiye'de kış aylarının nasıl geçeceği konusu çok merak ediliyor. El Nino kışı olacağına dair yayılan bilgiler ise insanları sonunda 'kış gibi' bir kış geçirme konusunda umutlandırıyor. Peki El Nino kışı ne demek ve gerçekten ülkemize geliyor mu? Bu yıl kar görebilecek miyiz? Meteoroloji Mühendisi Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan hangi bölgede ne kadar kar yağışı beklendiğini anlattı
#El NinoMeteoroloji Genel Müdürlüğü, 2023 Yılı Ağustos Ayı Alansal Yağış Raporu'nu yayınladı. Rapora göre, son 33 yılın en düşük seviyesi görüldü. Yağışlar, normaline göre Türkiye'nin 7 bölgesinde de azaldı. Marmara ve Karadeniz'in neredeyse tamamı, diğer bölgelerin de büyük kısmı 'şiddetli kurak (acil durum)' olarak yer verildi.
#MeteorolojiSon yıllarda azalan yağışlar ve artan sıcaklıklar nedeniyle kuraklık riski yaşayan Türkiye'de, nisan ayından sonra mayıs yağışları da sevindirdi. Güneydoğu haricindeki 6 bölgede, 1991-2020 normali ve geçen yıla göre en yüksek yağış seviyelerine ulaşıldı. Mayısta Türkiye genelinde metrekareye ortalama 66,8 kilogram yağış düştü.
#MayısSon yıllarda azalan yağışlar ve artan sıcaklıklar nedeniyle kuraklık riski yaşayan Türkiye'de, nisan ayından sonra mayıs yağışları da sevindirdi. Güneydoğu haricindeki 6 bölgede, 1991-2020 normali ve geçen yıla göre en yüksek yağış seviyelerine ulaşıldı. Mayısta Türkiye genelinde metrekareye ortalama 66,8 kilogram yağış düştü.
#Meteoroloji