SOMA’DA 301 madencinin hayatını kaybettiği facia sonrası ilk kez bir buçuk yıl sonra bilirkişi heyeti Eynez Ocağı’nda olay yerine iniyor. Faciayla ilgili görülen davada alınan ara karar gereği Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen maden ocağına belirlenen yeni bilirkişi heyeti bugün giriyor. Heyet ile birlikte ocağa girmesi beklenen sanıklardan Yasin Kurnaz'ın ise, geç kaldığı gerekçesi ile, ocağın olduğu bölgeye gelmediği öğrenildi.
#Soma Kömürleri AŞ301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma'daki maden faciasına ilişkin davanın dün ve bugün yapılan duruşmalarında yine gözyaşı vardı. Duruşmaya oğlunu kaybeden bir madenci babasının, "2 torunum kaldı, 2 ve 4 yaşında. Bana 'Baba' diyorlar. Bir çocuğun dedesine 'baba' demesi ne demek bilir misiniz hakim bey" sözleri damgasını vurdu.
#SomaManisa'nın Soma İlçesi'nde meydana gelen 301 işçinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili davanın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmasında bugün sanıklardan maden teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik ifade verdi. Bilirkişi raporuna itiraz eden Çelik, sorumluluğu kabul etmedi, sorumluluğun hayatını kaybeden Mehmet Efe'ye ait olduğunu iddia etti. Çelik'in sözleri ailelerin tepkisine neden oldu. "Tüm ülkenin gözü buradaydı ve yukarıdaki sayı ile elimizdeki cesetler tutmuyordu. Bakmadığımız bir tek yangınının çıktığı yer kalmıştı'' diyen Çelik, cenazeleri çıkarmak için hayatını riske attığını söyledi.
#301 İşçiENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hürriyet’in, “Soma AŞ’den alınan kömürün yarısının çöpe atıldığı” haberi ile ilgili olarak, “Kömürün yarısının çöpe gittiği gibi abuk sabuk haberciliği o yayını yapan yayın organına yakıştıramadım” dedi. Yıldız’ın asılsız olduğunu iddia ettiği tespit ise kamuyu denetlemekle yükümlü olan ve raporları resmi nitelikte bulunan Sayıştay’ın Ege Linyitleri İşletmesi raporunda, “Bu kömürden (SOMA AŞ’den alınan) 1 milyon 549 bin 311 tonu lavvara (yıkamaya) verilmiş, 780 bin 520 tonu kayıp kömür olarak atılmış ve geriye kalan kısımdan sadece 768.791 ton temiz kömür elde edilebilmiştir. Yani ocaklardan çıktığı haliyle satın alınan kömürün yaklaşık yarısı hiçbir işe yaramadığı için atılmıştır” cümlesi bulunuyor.
- Türkiye Maden-İş Ege Bölgesi 3 Nolu Şube Müteşebbis Heyet Başkanı Bülbül: "Devletin bu saatten itibaren yapacağı tek bir şey var; bu işçileri kendi bünyesine alıp kamuda istihdam etmeli, yeni sahaları üretime açarak bu işçilere iş imkanı sağlamalı" - "Tazminatını ödettireceğiz veya biz ödeyeceğiz, mağdur olmayacak zihniyeti yanlış çünkü o benim hakkım. Sen benim hakkımı bana vererek, 'işçiyi mağdur etmedim' diyemezsin. Bana iş imkanı sağlamak zorundasın"
- Türkiye Maden-İş Genel Başkanı Akçul: - "Dün akşam itibariyle Eynez ocağından 2 bin 250, Atabacası’ndan da 600 işçi olmak üzere toplam 2 bin 850 maden emekçisini işten çıkardı" - "Soma Kömürleri'nin işlettiği ocakların asıl sahibi konumundaki TKİ, üç ocaktan işletmeye elverişli gördüklerini, iş güvenliğini tam ve eksiksiz olarak sağladıktan sonra kendisi işletmeye açmalı, işten çıkartılan işçileri bu ocaklarda istihdam etmelidir" - "Maden faciasının ardından sosyal bir facia yaşanan Soma Kömürleri’nde, yasal ve sosyal yükümlülükleri çerçevesinde sorumlu kuruluş ve bakanlıkları harekete geçirmeye çağırıyoruz"
Soma'da meydana gelen maden faciasından sağ kurtulan 486 işçinin tanık sıfatıyla ifadelerinin alınmasına devam ediliyor.Soma Kömürleri AŞ aleyhine, ölen işçilerden Mustafa Kocabaş'ın ailesi tarafından açılan tazminat davasında, mahkeme, bakanlık, bankalar ve tapudan, şirketin alacakları, hesaplarındaki para, menkul varlıkları ve gayrimenkullerinin kaydını istedi.
Soma'da hayatını kaybeden maden işçilerinden 14'ünün ailelerinin açtığı manevi tazminat davasının temyiz duruşması, Yargıtay 21. Hukuk Dairesinde yapıldı. Şirketin avukatı, "Davayı açanlar, harç falan da yatırmadıkları için hayallerinin bile üstünde bir rakam istediler ve mahkeme bu rakamlara hükmetti"dedi.
#Soma- Soma Kömürleri AŞ: "İş akdi feshedilecek işçilerden 637’si merkez ocaktan, 13’ü Soma Kömür İşletmeleri AŞ'den olacaktır. Eynez madeninden ayrılan işçilerle birlikte iş akdi feshedilen işçi sayısı 2bin 831"dir" - "Eynez kömür madeniyle ilgili olarak TKİ ile şirketimiz arasında 5 yıl önce imzalanmış olan sözleşme 2014 Mayıs ayında sona ermiştir. Bu sözleşme uyarınca mayıs ayı sonunda iş akitlerinin sonlanması gereken Eynez madeni işçilerine, üretim durduğu ve madenlerden gelir elde edilemediği için kazadan bu yana geçen 6 ay için Türkiye İş Kurumu İşsizlik Fonundan ve şirketimiz adına TKİ kurumdan hak edişlerimizden mahsup edilmek üzere yine işsizlik fonundan her ay, 2 maaş ödenmiştir" - "Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin, çalıştırmadığı işçilerin bedelini 6 ay ödemesine rağmen artık ödeyecek gücü kalmamıştır. Çalışma imkanı bulunmayan bu madenin işçilerinin sözleşmelerinin yasal olarak da devam ettirilme imkanı bulunmamaktadır"
Manisa'nın Soma İlçesi'nde, aynı şirketin işletmeciliğini yaptığı 301 madencinin hayatını kaybettiği Eynez bölgesindeki ocak ile Atabacası ocağından iki bini aşkın işçinin dün cep telefonlarına gelen mesajla işlerine son verildi. O işçiler bugün ise İŞKUR kapısında işsizlik maaşı için kuyruğa girdiler. Somalı maden emekçileri facianın gerçekleştiği tarihten bu yana haklarını almak için sürekli protesto düzenledi. En sonunda işlerinden oldular. İşçiler her seferinde polisle karşı karşıya geldi. Maalesef bu yıl 'kader'leri hiç istedikleri gibi gitmedi... Ayrıca Bakanlık yarın saat 14:00'da kovulan işçilerin durumunu görüşecek.
- Soma Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan fezlekede, şüphelilerin, olayın oluşumunda herhangi kusur veya ihmallerinin bulunmadığını savunup üzerilerine atılı suçlamaları kabul etmediklerini beyan ettikleri aktarıldı (2); - Fezlekede güvenlik kamerası kayıtlarıyla ilgili yer verilen raporda, olaydan 2 gün önce madende uzun süreli duman yoğunluğu yaşandığının tespit edildiği kaydedildi - Gaz maskeleriyle ilgili raporda ise Çin kaynaklı "kullanılmış" ve "kullanılmamış" tüm gaz maskelerinin, 16-20 yıl önce üretilmiş ve kullanım ömrünü tamamlamış olduğunun belirlendiği belirtildi